Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Dzięki za odpowiedzi, posiałam trzy rodzaje słodkiej papryki i jedną ostrą...no nic, poczekam jeszcze choć minęło już 8 dni. Na pewno będzie dobrze :)
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

zielistek! A jaką masz temperaturę w miejscu, gdzie stoją te papryki? One do kiełkowania lubią ciepełko.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ciepełko na parapecie jest, w domu temp 23 stopnie, przy oknie ciut chłodniej ale ciepło :)
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

23 C to trochę za mało, aby ostre papryki wykiełkowały.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Nie lubię się wtrącać w cudze wątki ale Piotr ma rację, 25 stopni to minimum aby chinense wykiełkowało.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No no widzę. że gwarno w moim wątku ;:138

zielistek- jest kilka uwarunkowań co do kiełkowania nasion, 1 tydzień to za mało, papryka kiełkuje średnio ok 14 dni, a nawet dłużej, szczególnie się to tyczy gatunku Capsicum chinensis, Capsicum bacattum, ale zależności jest więcej:

1. Temperatura, papryka jako, że jest rośliną ciepłolubną i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej do kiełkowania potrzebuję temperatury w granicach 24-28 stopni
2. Świeżość nasion, średnio nasiona papryki zachowują zdolność kiełkowania do ok 3 lat, świeże nasiona kiełkują znacznie szybciej u mnie ostatnia wysiana partia 21 lutego już się wykluwa tu kilka Bu łgarskich odmian, pozostałe jeszcze czekają, tak więc tu potrzebna jest cierpliwość, ja w tym roku wysiałam paprykę z bardzo starych nasion, z 2010 roku, i liczę na wschody zobaczymy czy się uda, a liczę na to bo zależy mi na tych odmianach
3. Moczenie nasion, znacznie przyspiesza kiełkowanie

Tak więc cierpliwości, podnieś temperaturę, a na pewno wkrótce pokażą się siewki ;:108
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

A co to za rarytas z 2010 roku?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Kasiu, a podpowiedz, w czym moczyć? Bo tu na forum można spotkać różne metody, woda utleniona, rumianek.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pomidormen- Artur nie powiem bo nie chce zapeszyć, jak wykiełkuję to się pochwalę, liczę na to, że jak podmucham po chucham to wykielkuje :;230

Amanita- powiem Ci Dominiko, że ja nie praktykuję moczenia nasion w rożnych specyfikach, roślin psiankowatych z reguły w uprawie amatorskiej się nie zaprawia, ani zaprawami, ani stymulatorami, ja moczę je w zwykłej wodzie, czasami dodaję trochę wody utlenionej jak nie zapomnę, i moje rośliny są zdrowe, i pełne sił witalnych. Czasami myślę, że im bardziej się człowiek na gimnastykuję tym mniejszy jest efekt. Do stymulatorów które tak Piotr promuję, jestem w ogóle nie przekonana.

A tu zajrzałam do moich upraw, oczywiści pomocnik musiał pierwszy łepetynę wcisnąć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

plantacja szczypiorku na kanapki

Obrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Wkładasz kij w mrowisko :D
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

To mnie Kasiu zaskoczyłaś ;:oj ;:333
No i święta racja: im mniej chemii i ulepszaczy tym zdrowiej, a o to nam podobno w uprawie amatorskiej chodzi? ;:172
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pomidormen- :D :wink:

ela151- Eluś o to chodzi, by amatorsko uprawiać pomidory, a nie zaprawiać je nie wiadomo czym, tak samo później z nawożeniem, i profilaktyką przed ZZ i innymi chorobami i szkodnikami, jak się przestrzega podstawowych zasad nie ma problemu z ZZ itd. Ja jeszcze nigdy w Tunelu nie miałam ZZ. Palantatorzy na wielkich powierzchniach nie mogą sobie na to pozwolić w odróżnieniu od nas, my możemy pochylić się nad każdym krzaczkiem ;:172 A po drugie, szkoda mi czasu na zabawę, z zaprawianiem nasion, zaprawiam tylko nasiona roślin rzepowatych, kapustnych, oraz korzeniowych. :!: ;:108
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje odmiany papryki:
- Ożarowska
- Robertina
- Mira
- ostra De'Cayenne typ Chili

Ożarowską i Robertinę przez 3 dni dałam na ręcznik papierowy, ale że nic nie zaczęło kiełkować poukładałam delikatnie do ziemi. Na pewno coś źle zrobiłam. Mirę normalnie posiałam od razu i też czekam. Użyłam mini szklarenek z opakowań po borówkach amerykańskich jakie są sprzedawane w marketach.
Może coś niedługo zacznie się dziać. :)
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Również się wpisuję :wit

Przeczytałam wątek i bardzo się cieszę że tu trafiłam, i jeszcze wiele innych i stwierdzam, że moja naiwność początkującej ogrodniczki była wielka ;:131

Pilnie czytając zapisywałam sobie odmiany pomidorków i papryk słodkich do uprawy w gruncie, (folię mam tylko na balkonie ;) ) i co się okazało, ze spisanych odmian, a przejeździłam supermarkety i sklepy ogrodnicze, znalazłam tylko pomidor red pear i papryka ożarowska, a lista moja była nieco dłuższa ;:124
No cóż w przyszłym roku będę przez neta zamawiać, w tym już mi się nie opłacało bo większość innych warzyw kupiłam.

Proszę mi doradzić jak mogę podzielić wysiewanie żeby nie mieć wszystkich zbiorów na raz, tylko na bieżąco, świeże, tak np. co 2 tyg?
Chciałam mieć kilka odmian pomidorów i papryk, ale na razie posiadam nasionka takie: papryka ODA i czerwona ożarowska oraz pomidor red pear, koktajlowy koralik i black cherry, i malinowy rodeo. Wiem że papryki to już powinnam wysiać, ale nie zebrałam się jeszcze ze wszystkim, bo to pierwszy raz będzie ;:131
p.s. Mogę papryki wysiać od razu do ziemi bez kiełkowania?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Marysia80
50p
50p
Od: 13 kwie 2015, o 17:04

Post »

Wszystkie pomidory wysiewamy na 6-8 tygodni przed planowanym wysadzeniem (tyle trwa wyprodukowanie rozsady). Do gruntu sadzimy w drugiej połowie maja. Okres owocowania jest różny w zależności od odmiany :)
Przepraszam, Morango, że odpowiedziałam w Twoim wątku. Odruchowo napisałam i zreflektowałam się po wysłaniu :oops:
Fajnie u Ciebie - cały czas tu zaglądam :)
pozdrawiam. Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”