Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Przywitam się rano :).
Piękna ta Lilia.
Miłego dnia życzę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio - pączki będę robiła dopiero 6. lutego, ale jeśli chcesz, to napiszę Ci przepis na PW wraz ze szczegółowym opisem krok po kroku.
Ewentualnie zrobię to na Wyspie, bo stąd to pewnie wytną. Nie ten wątek.
Może ktoś jeszcze by skorzystał. Łatwe do zrobienia, a zawsze się udają i są pyszne. ;:333

Rafik - z ust mi to wyjąłeś: ten liliowiec faktycznie rozrasta się jak perz. :;230

Maryniu - jak bym siebie słyszała. Też tak mam, że lubię eksperymentować z nowymi roślinami, nawet jeśli eksperyment nie wypali.
Zawsze można go powtórzyć, znając popełnione wcześniej błędy bądź zrezygnować z tego, co się nie udało na rzecz czegoś nowego.
Pomidorów nie sieję. Mam zaprzyjaźnioną już panią sprzedającą na ryneczku wyhodowane przez siebie rozmaite odmiany i zawsze mi podpowie, które warto posadzić oraz jakie ma nowości. Ufam jej, bo nigdy jeszcze się nie zawiodłam. ;:108

Iguś - widzę, że z kleome jest tak, jak z celozjami. Najładniejsze są zawsze te, które same się rozsieją. ;:333

Iwonko [i P...] - to nie lilia lecz pojedynczy kwiat liliowca. A że ładny, to fakt. Na zdjęciu. W naturze jest nieduży. ;:131

Jeszcze tylko sobota, niedziela i zacznie się to, na co czekam z ogromną niecierpliwością. ;:65
Miniszklarenka na pierwsze wysiewy przygotowana, ziemia zakupiona i grzeją się przy kaloryferze.

Obrazek

Marysiu [Maska], teraz ja kuszę .... :;230
Zaczynamy! :tan :tan

Na pierwszy ogień, oczywiście heliotropy,Obrazek

...żeby zdążyły się rozrosnąć ...Obrazek

... i pięknie prezentować.Obrazek

Cieplusieńko pozdrawiam wszystkich. :wit
Dobrego popołudnia i wieczoru życzę. ;:168
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jakie nasiona pójdą na pierwszy ogień? ;:108 A kiedy wysiewasz heliotropy, jeszcze nigdy nie próbowałem robić rozsady bo zawsze parę się kupiło, ale są dość drogie więc można by było spróbować. :tan Mama ma taki pomysł żeby obsadzić ścieżkę do garażu. :;230 A gęsto trzeba je sadzić żeby jakoś to wyglądało. ;:170
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rafik - na pierwszy ogień pójdą właśnie heliotropy, bo one potrzebują dużo czasu na uzyskanie ładnego pokroju, no i żeby wcześniej zakwitły, ponieważ maja długi okres kwitnienia i długo zdobią rabaty.
Pomysł Twojej mamy bardzo mi się podoba, ale pod warunkiem, że jest to miejsce nasłonecznione, bo te kwiaty - jak sama nazwa wskazuje [Helios - słońce, trop - tropiące] - tylko w słońcu prezentują się elegancko.
Heliotropy ładnie się rozrastają, jeśli wielokrotnie uszczykuje im się wierzchołki wzrostu. Ja sadzę je w odległości 40 cm. jedną roślinę od drugiej.
W tym miesiącu najlepiej wysiać heliotropy 11 - 12 oraz 19 (po godz.10,13), 20 i 21 (do godz.14,28). To wg kalendarza księżycowego. Sprawdza się. Sprawdziłam.
Życzę powodzenia w uprawie tych pięknych kwiatów, pachnących wanilią i przyciągających roje motyli. ;:215
Pozdrowienia dla mamy.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak ja Ci zazdrostkę ze kupiłaś już ziemię. ;:138
Też już zaczynam szykować się na wysiewy, oj będzie się działo i zaś czasu braknie bo Kasia będzie stała i zaglądała godzinami czy coś idzie ;:306 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko Droga! potrafisz zareklamować towar. A teraz parę pytań co wysiane heliotropu uszczykujesz, bo ja miałam te co Ci się nie podobały bo miały zasuszone kwiatki ale w sezonie wyglądały naprawdę atrakcyjnie ;:215 , z tym że wyrosły mi na prawie metr wysokości, a Twoje jakby bardziej zwarte. Druga prośba" przed 11 (żebym nie zapomniała :;230 ) poproszę o szczegółową instrukcję step by step ;:196
Ciężki dzisiaj dzień bo głowa dała w kość, pewnie zmiana pogody, wiatr i niewyspanie odbiły się na niej :shock:
Miłego wieczoru i mam nadzieję że dzień miałaś dobry ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Dziewczyny pędzicie do przodu ,mnie problemy zatrzymały a z moimi skłonnościami o zmartwień komputer musiał poczekać aż wszytko wróci o normy. ;:14
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Chłopaki odbijają tę siatkową. Zaczyna być denerwująco.
Przerwa, więc wpadłam. Ojacie! Już grają!

Kasiu [Kasiula] - przynajmniej będzie coś do podglądania. Ja to bardzo lubię. ;:303

Marysiu [Maska] - to jest tak: kiedy roślinka ma już kilka listków, uszczykuję wierzchołek wzrostu i ona się rozrasta.
Gdy nowe odrosty osiągną odpowiednią wielkość na to, by każdy z nich miał już miejsce na swoje odrosty, uszczykuje im wierzchołki wzrostu.
Każda roślina będzie się w innym tempie rozrastała, toteż może jeszcze się zdarzyć, że trzeba będzie uszczknąć tu i tam.

Sianie krok po kroku: ziemię ogrzewam już od dzisiaj przy kaloryferze, żeby była cieplutka.
11.I wsypię ziemię do pojemników, skropię wodą, posypię nasionami heliotropa, lekko docisnę plastikową płytką i dobrze skropię wodą.
Wstawię do miniszklarenki i zamknę wywietrzniki, by wilgoć nie wybyła, ale co dzień będę wietrzyć.

Nie wysieję bezpośrednio do szklarenki, choć ona temu służy. A to dlatego, że do niej potem popikuję. To będzie pierwsze pikowanie, bo ja pikuję dwa razy. Wtedy rośliny są mocniejsze. Podczas drugiego pikowania każda roślinka dostaje swój pojemnik/doniczkę.
Czy wszystko już jasne, czy czegoś zapomniałam napisać?

Współczuję Ci niedyspozycji. ;:167
Moja głowa odzywa się przy gwałtownym wzroście ciśnienia atmosferycznego, natomiast spadek jej nie przeszkadza. ( Chłopaki się pozbierali i znowu dobrze grają!)

Teraz u mnie deszcz i zero na termometrze, jutro będziegoło leć.

Dobrej nocy, Marysiu i niech Cię już główka nie boli. ;:196

Irenko - ej, optymistycznie trza podchodzić do życia! Nie wolno zamartwiać się na wyrost.
Ja wychodzę z założenia, że martwienie się nie pomaga, a co ma być, i tak będzie.
Trzymaj się, kochana. Jutro też jest dzień, jutro będzie lepiej. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję Lucynko ;:196 zaraz sobie to przekopiuję, żeby komuś nie przyszło do głowy zabrać sobie posta.
Czuję się lepiej dzięki! u mnie jeszcze minusy 2 ale deszcze w planach :lol:
Dobrej nocy i heliotropowych snów ;:196 ;:196
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

A nawet napisałam Liliowca, ale te pąki z tyłu mnie zmyliły i ta wielkość :).
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj to i ja sobie kopiuje tego heliotropa, bo dostałam nasionka, będę siać :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit :wit Witajcie.
Nie powiem, że dobry dzień, bo niedobry. W nocy dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka, a teraz już wiem, że złapałam jelitówkę. Na szczęście u mnie żadna tego typu choroba nie trwa długo. Organizm mam silny, szybko zwalcza. ;:333

Marysiu [Maska] - szczerze mówiąc to ja nocy niemal w całości w toalecie nie spędziłam. W dzień już więcej na pokojach.
A jutro siejemy, muszę być w pełni sprawna. Właściwie to już jestem, tylko trochę osłabiona. Do jutra minie. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko [i P...] - ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - więc jutro będzie nas więcej siewców. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybaczcie, ale dziś Was już pożegnam.
Życzę wszystkim fantastycznej niedzieli. ;:196 ;:167 ;:196

Nie wykluczam, że dziś jeszcze mogę tutaj zajrzeć, ale nie wiem tego na pewno. ;:218
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Gazanie bardzo ładne mają kolory czy to są twoje sadzonki ;:204 A te ładne goździki też Twojej produkcji. ;:185
pozdrawiam. :wit
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Lucynko, czy siałam swoje gazanie? Mam troszkę nasionek i nie wiem, jak je wysiać ;:88 Nie mam opakowania... Czy one potrzebują żyznej ziemi?
Wracaj do zdrowia ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko! niedobrze jak już najsilniejszych łamie ;:oj trzymaj się dzielnie Ty moja niezłomna ;:196 Przecież masz w zanadrzu jakąś nalewkę a najlepiej orzechówkę ;:304
Uległam!
Piszesz że jutro siejemy :?: a gdzie zgubiłaś jeden dzień przecież 11 miałyśmy siać, no chyba że chce Ci się o 21.30 bawić w ogrodnika, bo mnie nie ;:185 ja sieję pojutrze ;:333
Śliczne gazanie, też zamówiłam mix :? a goździki jednoroczne? (wyrzuciłam z koszyka) :;230 Poziomki i truskawki też zamówiłam :;230 dobrze że wcześniej kupiłam drugą szklarenkę bo musiałabym chyba stół z jadalni obsadzić i to rozłożony :;230
Zdrowiej Lucynko i życzę Ci dobrego wypoczynku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”