Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu, brawo Ty, brawo M, brawo Wy!!! ;:138 ;:138
Nie ma nic przyjemniejszego dla nas - 'ogrodniczek', niż możliwość nowych nasadzeń na nowych rabatach. ;:333
Mnie się udało odebrać tylko ociupinę miejsca trawniczkowi, a radości miałam z tego tytułu co niemiara! :tan
Kombinuj teraz podczas długich zimowych wieczorów, by z nastaniem wiosny rozpocząć urządzanie nowej rabaty.
Powodzenia! ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Margo!
Ścieżka w tym miejscu aż się prosiła, ale zbytnim dobrodziejem Twój M nie jest, bo to chyba miejsce mało eksponowane i chyba dość zacienione, więc z roślinami za bardzo nie poszalejesz ;:218.
Pewnie najczęściej będzie tędy chodził piesek...
Ale (nawet najmniejszy) ukłon Twojego M w stronę rabatek należy mu zapisać na plus ;:333.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu gdy domownicy współuczestniczą w naszym hobby lub całkowicie podzielają ... to lepie nie może już być ...
A teraz powiedź mi co ja robię nie tak,że u mnie smagliczki licho rosną (o rozsiewaniu mowy nie ma) ?
W pasie gdzie rośnie kilka hortensji jeden z boków obsadzony jest tulipanami i liliami ( w koszyczkach). Chciałabym aby ten brzegowy pas ziemi pokrywała smagliczka - już widzę oczami wyobraźni dywan z którego wystają pędy lilii ... one przemijają, a dywan wciąż pokrywa ziemię.
Z tego co wiem po pierwszym kwitnieniu przycina się ją i dokarmia... zaczyna kolejne kwitnienie i ma to trwać az do mrozów. Wszystko proste a jednak u mnie się nie sprawdza ... :(
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Gosiu
Gdzieś wcześniej wyczytałam u Ciebie że Twoja Lacre nie zakwitła? Trochę mnie to zdziwiło, ponieważ też ją nabyłam w liczbie sztuk 2. Wolałabym zobaczyć jak kwitnie na rabacie. Sadziłaś ją wiosną czy jesienią? Jaką miała miejscówkę?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Teresko, chyba w końcu trafiłam w jego gust. To tyle. On zawsze chciał zajmować się ogrodem, ale na swój sposób. Ja miałam inną wizję, która mu całkowicie nie pasowała. Stąd konflikt. Powoli jednak chyba się przyzwyczaił do moich pomysłów i odpuścił
Aż tak dobrze u mnie nie ma. Na razie nie rozmawiamy na temat zakupów. Sporo roślin będę przesadzała, bo zmieniłam koncepcję na starej rabacie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.

Kasiu, na pewno coś będę kupowała. Ale na razie skromnie, bo muszę kupić kamień i ziemię. Na to pójdzie bardzo, ale to bardzo dużo kasy.

Lucynko, masz rację, jestem przeszczęśliwa, że będę mogła kopać legalnie :wink:
No i kupować :tan
Mam sporo roślin, które będę mogła przesadzić na tę rabatę. Już nie mogę się doczekać ;:173

Jagódko, akurat tu się mylisz. To jest część, która jest bardzo często uczęszczana. Tędy prowadzi droga do tarasu, którą idą goście, jeśli nie chcą wchodzić przez dom. I ja tam bardzo często chodzę. Także muszę urządzić to tak, żeby było ładnie. Wydaje mi się, że jest sporo roślin cieniolubnych, które będą tam pasowały. Na pewno będą hosty, które ja i mój m. uwielbiamy, posadzę też tawułki, epimedia, paprocie, zawilce. Może jeszcze kosówki, które też znoszą cień. Poswinno być dobrze. Marzy mi się gęstwina z opadającymi liśćmi na kamienną ścieżkę

Krysiu, ja nigdy nie obcinałam smagliczki. Może to jest powód , dla którego nie kwitnie Ci do mrozów? U mnie wysiewa się rewelacyjnie, ale właśnie dlatego, że kwitnie tak długo. Zazwyczaj pierwsze kwitnienie jest dużo słabsze. Wydaje mi się, że ona woli chłodniejszy klimat.

Jolu, podejrzewam, żę posadziłam Lacre w nieodpowiednim miejscu. Tak samo nie zakwitła mi Celebrating Life. Także nie martw się. Na pewno będziesz cieszyła się z kwiatów

Takich widoków już nie ma. Wszystkie liście już na ziemi. Wiatr zrobił swoje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu świetnie, że M nas czasem zaskakują. ;:215 Jak widać efekty naszej pracy w ogrodzie, to łatwiej im rozstać się z trawnikiem i zaakceptować nowe pomysły. :D U mnie po dzisiejszym wietrze cały ogród zasypany liśćmi.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gosiu gratuluję będzie ścieżka i nowa rabata ,ja też jestem na tym etapie ,wreszcie skończyliśmy remont ,czekam teraz tylko za ziemią ,którą lada dzień ma do mnie dojechać ,i też mam dylemat co tam nasadzę ,chyba trafią tam największe okazy hortensji oraz host wszystko wyłożę włókniną i wysypię kamieniem ale czy dobrze kombinuję -jak znam siebie to kilka razy jeszcze zmienię plany ;:306
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, u mnie to bardziej było tak, że efekty nie pasowały do wizji m.
Chyba teraz trafiłam w czuły punkt. :D
Całe szczęście, że w sobotę sprzątnęłam większość liści. Teraz mam niewiele do sprzątania

Marzenko, ja też przez zimę będę ciągle zmieniała plany, a w końcu i tak posadzę to co się trafi od ręki i co mi wpadnie w oko.
Ja aż tak bardzo zaszaleć nie mogę bo to wąski kawałek. Dlatego skupię się na bylinach
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosiu, idę do ciebie w odwiedziny i co tu czytam.. Nowa rabata się kroi i to za przyzwoleniem i z pełnym błogosławieństwem szanownego małżonka ;:oj Pięknie.
Jak urządzisz już ten zakątek i spodoba się znajomym i rodzinie to tylko patrzeć jak pod wpływem pochwał dostaniesz zielone światło na powiększenie innych rabat :lol: Grunt to dobre nastawnie i dużo.. piszę celowo: duuużo rozmów graniczących z błagalnymi prośbami ;:306 Skutkuje ;:224
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gośiu no wiesz tam masz mało miejsca? :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, istotnie wokół nas robi się coraz bardziej szaro i smutno. ;:174
Coraz więcej nagich drzew i liści pod nimi, które zwiewa wiatr. ;:204
Dodatkowo leje i wieje ... ;:223
Cóż: typowy listopad. Dobrze jeszcze, że nie ma mrozu i śniegu czy gradu. 8-)
Najważniejsze to nie poddać się chandrze. ;:113
Radosnego świątecznego nastroju dla Ciebie i bliskich. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ubyło nas w ostatnim czasie.
Cisza na forum taka. Czy to przez pogodę?

Sabinko, właśnie siedzę nad tą rabatą :D
Szkoda, że tam poszaleć nie można, bo wąsko, ale powoli plan się klaruje.
Korci mnie żeby zrobić totalnie inną rabatę niż zazwyczaj, czyli taką bardzo poukładaną, ale wiem, że nie będzie pasowała do reszty ogrodu. No i chyba do mnie.
Zobaczymy czy spodoba się m. Chyba już sobie odpuścił swoje pomysły. Powoli zaczyna rozumieć, że ogród to mój świat i że dzięki niemu ma spokój w domu ;:306
Masz rację, że grunt to długie, długie rozmowy :wink:

Marzenko, mam mało miejsca. Pomiędzy żywopłotem a kostką jest około 2 m. Trzeba jeszcze odjąć część na ścieżkę i zostaje 1,5 m szerokości i to z podziałem na 2 strony.

Lucynko, na razie deszcz mi nie przeszkadza. Najbardziej odczuwam wiatr, którego wręcz nienawidzę. Zawsze mnie dołuje. Sprawdziłam pogodę. Ciepło ma być jeszcze jakiś czas. Podobno to ma być najcieplejsza zima. Deszczu trochę ma padać, dobrze, bo go było za mało.
Próbuje walczyć z chandrą rozmyślając o pracach wiosennych i nowej rabacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Gosia,
A nie możesz poprowadzić ścieżki chociaż w części przy tujach? Śladami Flesza? Aby uniknąć podziałów.... Możesz mieć optycznie bardzo wąsko i długo...... Przemyśl....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, to chyba ta pogoda. W moim ogrodzie nie mam już nic do fotografowania, a za podsumowanie nie chce mi się zabrać. ;:223
Pracy jeszcze dużo, ale pogoda nie sprzyja.
Kiedy robisz ogony ostnicą :?:
Cyklameny ;:167
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu pięknie cyklameny kwitną. ;:138
Jutro jedziemy grabić ostatnie mam nadzieje liście, aby tylko nie wiało. Może na tą zimę nie trzeba będzie okrywać roślin, chociaż kora na kopczyki czeka i gałązki świerkowe.
Z pewnością przez zimę wymyślisz piękną północną rabatę. Przy samych tujach nie sadź roślin, nawet sobie nie wyobrażasz, jakie one mają długie korzenie, wrastające w byliny, okropne. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”