Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Wpisy nie na temat usunęłam. szarotka66
Zakiszę słoiczek pomidorów.Jest trochę małych.Muszę spróbować takiego specjału. :)
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

I ja dziś z ciekawości ukiszę, mam trochę koktajlówek ;)
Pozdrawiam ;)
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

No i ciąg dalszy degustacji kiszonych pomidorków...
Wczoraj wieczorem otworzyłam słoik (półlitrowy) do spróbowania. Fajny zapach, fajny smak, jak pisałam wyżej, parę pomidorków zjadłam (ba, pożarłam!), reszta została na dziś do śniadania. I...dziś te pomidorki wcale mi nie smakowały. Wyjadłam je na siłę, ale wodę (która wczoraj mi tak bardzo smakowała) wylałam. Mąż, który wieczorem padł po robocie działkowej i natychmiast zasnął,bez kolacji, obudził się w nocy i próbował kiszonych pomidorków, rano powiedział mi, że mu nie smakowały.
Nie robię więcej.
Może te pomidory trzeba zjadać w całości, szybko po otworzeniu słoika? bo...przecież chyba niemożliwe, by w ciągu nocy tak smak mi się zmienił.
Ale... namawiam wszystkich do nastawienia małego słoiczka, w celu wypróbowania.
Ja spróbuję jeszcze we wrześniu, gdy zostaną mi zielone koktajlówki. Ktoś tu wcześniej pisał, że takie zielone są smaczne, trzeba je tylko potrzymać przynajmniej przez 6 tygodni.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Jeśli mi podejdą smakiem to na luzie zjem cały słoiczek na jedno posiedzenie ;)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Kisiłam tylko zielone pomidory, raz dodałam lekko zaróżowione i były "musujące", nie podeszły mi. Dodaje się to samo co do kiszenia ogórasków, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i odczekać 6 tygodni przy maluchach ( przy większych dłużej). Niedokiszone są nijakie, bez smaku. Za to potem, palce lizać.
Pozdrawiam
Ula
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

No właśnie! bastis zapomniałam napisać, że te moje, otwarte po tygodniu, były dojrzałe i po otwarciu "musujące". Ale to mi smakowało zaraz po otwarciu, za to na drugi dzień już nie. Koniecznie muszę wypróbować z zielonymi wg Twojego przepisu.
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Orlik tylko czekaj cierpliwie aż się dobrze ukiszą :wink:
Pozdrawiam
Ula
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

orlik755 pisze:No i ciąg dalszy degustacji kiszonych pomidorków...
Wczoraj wieczorem otworzyłam słoik (półlitrowy) do spróbowania. Fajny zapach, fajny smak, jak pisałam wyżej, parę pomidorków zjadłam (ba, pożarłam!), reszta została na dziś do śniadania. I...dziś te pomidorki wcale mi nie smakowały. Wyjadłam je na siłę, ale wodę (która wczoraj mi tak bardzo smakowała) wylałam. Mąż, który wieczorem padł po robocie działkowej i natychmiast zasnął,bez kolacji, obudził się w nocy i próbował kiszonych pomidorków, rano powiedział mi, że mu nie smakowały.
Nie robię więcej.
Może te pomidory trzeba zjadać w całości, szybko po otworzeniu słoika? bo...przecież chyba niemożliwe, by w ciągu nocy tak smak mi się zmienił.
Ale... namawiam wszystkich do nastawienia małego słoiczka, w celu wypróbowania.
Ja spróbuję jeszcze we wrześniu, gdy zostaną mi zielone koktajlówki. Ktoś tu wcześniej pisał, że takie zielone są smaczne, trzeba je tylko potrzymać przynajmniej przez 6 tygodni.
Właśnie dlatego pisałam żeby kisić w małych słoikach i zjadać od razu po otworzeniu.
Przechowywane resztki tracą smak. ;:108
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Czy ktoś z Was kisil kiedyś ogórki tylko przy użyciu soli? Bez koprów, chrzanów itp.?
Mam troche ogórków które chciałabym ukisić, ale nie mam czasu latać za dodatkami i ich szykować.
Kiedyś moja mama dostala sloik kiszonych od znajomej, w słoiku były tylko ogórki. Były nieco bardziej słone ale chrupkie, jędrne i bardzo smaczne.
Może macie kakieś doświadczenia?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze mam z przyprawami. Teoretycznie powinny się udać ale czosnek i gotową mieszankę przypraw do kiszenia dostaniesz niemal w każdym sklepie.I to bez latania, na piechotę. :wink:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czosnek mam. A do tych gotowcow nie mam zaufania. Teściowa 2 razy z nimi robiła i ogórki są paskudne . Jakby nie do końca ukiszone, szare. Stoją w piwnicy i nikt ich nie chce ruszyć. Zrobię z samym czosnkiem. Najwyżej wszystko pójdzie w kibel. ..
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PaulaPolaKoper,czosnek,chrzan i sól to podstawa ogórków kiszonych,inaczej będą bez smaku.
Ja kiszę w dużym słoju przekładam dobrze ukiszone ogórki do słoików i zalewam gotującą się wodą z ogórków zakręcam słoik i gotowe.
Jak daję komuś ogórki kiedy rozkładam do słoików też nie wrzucam już tych dodatków.
Ty zrobisz jak uważasz,mam awaryjne takie dodatki suche jednak nigdy jeszcze z nich nie korzystałam,wolę świeże dodatki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W gotowcach jest koper, liść laurowy, chrzan i ziele angielskie. Nie wiem jak można coś zepsuć. Jeżeli wyszły mało smaczne,
Jakby nie do końca ukiszone
to nie wina przypraw. Podpytaj teściową jaką zrobila solankę? :wink:
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Próbował ktoś kisić różne warzywa razem? np pomidory z ogórkami?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kalo Sprawdzałam skład w sklepie, platki chrzanu, płatki czosnku(podobno do ich suszenia sie używa jakiś antypleśniaczy czy czegoś takiego, ale nie dam sobie za to glowy obciać), koper, gorczyca-tej nienawidzę w ogórkach. Przyprawy były z 2 firm, w obu była gorczyca, dlatego nie wziełam.

Wyszło mi 5 sloików. Jak już sie przekonam co z tego wyszlo to dam znać.
Dziękuje Wam za odpowiedzi. :wink:

-- 30 sie 2016, o 20:54 --

Genia, własnie w tych ogórkach od znajomej nie było czuć dodatków, ani chrzanu ani kopru, dlatego zakladam że były bez tego robione.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”