Kołkuje tzn. puszcza goły pęd bez liści. Odkąd jest u mnie nie wykształciła jeszcze żadnego liścia. Pęd przycinałem już 3 razy i za każdym razem odrasta bez liści. Te obcięte kawałki ukorzeniłem, puściły po małym listku i to nawet variegata. Ale na tym koniec, na razie nie przejawiają chęci do dalszego wzrostu.eriopus pisze:rychoo co znaczy według Ciebie, że "kołkuje"?
Araceae (obrazkowate) - prezentacja, dyskusja o odmianach, uprawie
Re: Araceae, obrazkowate - prezentacja, dyskusja o odmianach
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to kokos już jest.
Boję się prowadzić rośliny w samym kokosie (czipsy i włókno), gdyż nie mam doświadczenia, ale jednocześnie chcę spróbować, dlatego robię podłoże "autorskie". Zmieszałam:
2 objętości czipsów
2 objętości włókna
1 objętość ziemi do kwiatów
Dodałam na oko perlitu.
To wszystko jest dość mokre, wiec suszy się na słońcu.
Zaraz posadzę młodsze rośliny. Nie wiem, czy staruchy ruszać, ale chyba nie. Zastanawiam się, czy te nowe nabytki ze wschodu w cenie brylantów też przesadzić delikatnie?
Boję się prowadzić rośliny w samym kokosie (czipsy i włókno), gdyż nie mam doświadczenia, ale jednocześnie chcę spróbować, dlatego robię podłoże "autorskie". Zmieszałam:
2 objętości czipsów
2 objętości włókna
1 objętość ziemi do kwiatów
Dodałam na oko perlitu.
To wszystko jest dość mokre, wiec suszy się na słońcu.
Zaraz posadzę młodsze rośliny. Nie wiem, czy staruchy ruszać, ale chyba nie. Zastanawiam się, czy te nowe nabytki ze wschodu w cenie brylantów też przesadzić delikatnie?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja ja bym nie ruszał i wykorzystał nowe podłoże do ukorzeniania nowych roślin.
rychoo czy to epipremnum ma podporę? Według mnie niedlatego nie wypuszcza liści. Musi mieć przynajmniej palik z włóknem kokosowym. Ona musi czuć podporę.
rychoo czy to epipremnum ma podporę? Według mnie niedlatego nie wypuszcza liści. Musi mieć przynajmniej palik z włóknem kokosowym. Ona musi czuć podporę.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Nie ma podpory. Roślinę dostałem jak miała dwa dość duże liście. Nie dawałem podpory bo czekałem aż będzie co podpieraćeriopus pisze:rychoo czy to epipremnum ma podporę?

Co do podłoża to miałem w rękach podłoże, które stosuje evluk. Bardzo lekkie i przewiewne. Idealne dla aroidów. Nawet pytałem Ewę gdzie to można kupić. Pozostałem jednak przy swojej mieszance wzbogacając ją chipsem kokosowym bo sam kokos wydaje mi się jałowy. Musiałbym lać nawozy. Ja mieszam ziemie uniwersalną z B, korę z B, torf włóknisty i chips gruby.
Nie chce tworzyć nowego posta więc na koniec zaprezentuje co powinno się rozwinąć z pączka, który pokazał eriopus

U mnie to drugi lub trzeci kwiat u narrow vel jungle boogie. Dwa następne pąki w kolejce

pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
- raflezja
Ryszard!
Ten kwiat to coś pięknego! Duża jest Twoja roślina? Pokaż w całości jeśli możesz.
Ten kwiat to coś pięknego! Duża jest Twoja roślina? Pokaż w całości jeśli możesz.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Roślina jest już dość dużych rozmiarów. Zaczyna mi się rozłazić z doniczki. Fotek całości nie mam. Muszę coś cyknąć w wolnym czasie.
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Śliczny ten kwiat.
Chciałabym, żeby mój też tak zakwitł, ale póki co pewnie za młody.

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- raflezja
A czy u Was na spodniej stronie liści pH. Narrow tez wydziela kropelki z cukrem?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja mój akurat nie wydziela kropelek ale np. Florida Beauty variegata tak. Jeszcze tej tematyki nie zgłębiałem 
Co do kwiatka to bardzo fajny. Obym tylko czegoś nie zepsuł. Jeszcze ten mój pąk musi trochę podrosnąć.

Co do kwiatka to bardzo fajny. Obym tylko czegoś nie zepsuł. Jeszcze ten mój pąk musi trochę podrosnąć.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Nie zaglądałem Narrow pod liście ale raczej nic nie wydziela bo jak go czasem nogą zawadzę to nic się nie klei 
Za to tripartitum wydziela na potęgę. Starsze liście są całe oblepione od spodu. Aż zacząłem szukać czy coś go nie podgryza.

Za to tripartitum wydziela na potęgę. Starsze liście są całe oblepione od spodu. Aż zacząłem szukać czy coś go nie podgryza.
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
W takim razie wydaje mi się, że wydzielanie zależne jest od warunków uprawy, skoro ten sam filodendron u różnych osób , różnie reaguje.
reflezja w jakich warunkach świetlnych Twój jest uprawiany?
reflezja w jakich warunkach świetlnych Twój jest uprawiany?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- raflezja
Stoi przy drzwiach balkonowych. Południowe okno, ale ocienione loggią. Z kolei mój tripartitum niczego nie wydziela. 

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Pytam bo mi się wydaje, że właśnie dostęp liści do słońca powoduje wydzielanie. Narrow, które rosną u mnie w pracy nie mają słońca, a domowa Florida Beauty ma i na tych liściach są kropelki. Ale na wszystkich liściach masz wydzielinę?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- raflezja
Tak, na wszystkich. Już się zastanawiam, czy to nie są jakieś pasożyty. Ale popatrzyłam, nic nie widzę, tylko zakurzoną powierzchnię. Wezmę jeszcze lupę.
Edytuję, wzięłam lupę no i chyba jest przyczyna, zauważyłam przędziorka. Jednego, ale pewnie jest więcej. Zaraz biorę się za oprysk
Górna powierzchnia liścia tak wygląda

Kropelki na dolnej

Dobrze, że on stoi z dala od innych. No to "miła" niespodzianka.
Edytuję, wzięłam lupę no i chyba jest przyczyna, zauważyłam przędziorka. Jednego, ale pewnie jest więcej. Zaraz biorę się za oprysk
Górna powierzchnia liścia tak wygląda
Kropelki na dolnej
Dobrze, że on stoi z dala od innych. No to "miła" niespodzianka.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja ale wydzielanie tych kropli nie ma nic wspólnego z przędziorkiem.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa