Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
Miechunka należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, ziemniak.. więc jest bardzo wrażliwa na mróz. Natomiast spadki temperatury znosi dość dobrze. W tamtym roku w nieogrzewanym foliaku wytrzymywała temp. z rzędu około 5*C.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mój rodzynek niestety nie powschodził
Siedzi prawie 2 tyg w ziemi i nic..

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rodzynki z Akcji posiałam wprost do ziemi a doniczkę postawiłam na kaloryfer - temperatura 28-30 st. Powschodził gęsto po 3 dniach
.
Elu, jak byś chciała, to 10 sztuk mogę odstąpić, bo mam za dużo. Nie wiem z której strony Warszawy mieszkasz. Napisz na PW

Elu, jak byś chciała, to 10 sztuk mogę odstąpić, bo mam za dużo. Nie wiem z której strony Warszawy mieszkasz. Napisz na PW
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie rodzynki już rosną. Te ze sklepu wysokie znowu nic - za to wydłubane z owocu z Biedronki ładnie wzeszły. Miechunka pomidorowa i fioletowa miechunka też ładnie rosną.
A ja wczoraj przepikowałam rodzynki. Póki co, Aunt Molly się wyciąga i jest wysoki, a sklepowy krępy, ale też bardziej włochaty. Tych drugich posiałam tylko kilka dla porównania, bo w zeszłym roku się na nim przejechałam.
Alyaa, czy u Ciebie Twoje rodzynki z Twoich nasion też miały 2 rodzaje liścieni?
Część o liścieniach mniej więcej okrągłych wykiełkowała pierwsza, mają już liście.
A część ma liścienie wąskie i podłużne i te wykiełkowały niedawno, jeszcze nie mają liści.
Może to jakieś ciekawe rozszczepienie?
Alyaa, czy u Ciebie Twoje rodzynki z Twoich nasion też miały 2 rodzaje liścieni?
Część o liścieniach mniej więcej okrągłych wykiełkowała pierwsza, mają już liście.
A część ma liścienie wąskie i podłużne i te wykiełkowały niedawno, jeszcze nie mają liści.
Może to jakieś ciekawe rozszczepienie?
-
U mnie są identyczne. Liścienie są jakby trójkątne. Są też niskie (doświetlam). W zeszłym roku w domu mi się wyciągały (ciepło miały), przesadzanie je wzmocniło. W gruncie się już potem tylko płożyły, nie rosły w górę.
Za to wysokie mają liścienie bardziej okrągłe (też je chyba wysyłałam na akcję, nie jestem pewna). Podpisów nie pomyliłam przy pakowaniu, bo gdzie indziej miałam nasiona.
Jedyne z czym mogły się skrzyżować to z miechunką pomidorową, ale nie sądzę. Z rodzynków miałam w zeszłym roku w ogrodzie tylko niskie (kupne nasiona wysokiego nie wzeszły - w tym roku reszta też nie).
Za to wysokie mają liścienie bardziej okrągłe (też je chyba wysyłałam na akcję, nie jestem pewna). Podpisów nie pomyliłam przy pakowaniu, bo gdzie indziej miałam nasiona.
Jedyne z czym mogły się skrzyżować to z miechunką pomidorową, ale nie sądzę. Z rodzynków miałam w zeszłym roku w ogrodzie tylko niskie (kupne nasiona wysokiego nie wzeszły - w tym roku reszta też nie).
-
Ja je w tym roku będę sadzić co 30 cm z każdej strony minimum. Jak dostały słonka to "rosły wszerz", że tak powiem.
Mam taką mini skarpę, to tam mi ją dość kawałek zarosły. I weszły w fasolkę
Ale owoców tyle, że warto.
U mnie wyglądają jak ten 1-szy. Ale po liścieniach bym ich nie oceniała. Część w zeszłym roku wykiełkowała marna i po przesadzeniu kilkukrotnym nie dało się rozpoznać, że to ta sama roślinka.
Mam taką mini skarpę, to tam mi ją dość kawałek zarosły. I weszły w fasolkę

U mnie wyglądają jak ten 1-szy. Ale po liścieniach bym ich nie oceniała. Część w zeszłym roku wykiełkowała marna i po przesadzeniu kilkukrotnym nie dało się rozpoznać, że to ta sama roślinka.
Pytanie do Błażeja
W jakiej temp. trzymaleś swoje rodzynki na wacikach ?
Bo u mnie masakra.
Z 20 szt. kiełki pokazały się tylko na 2 szt.
Trzymam je w temp. 24-25 st. Może za chłodno mają ?
Jeszcze raz dzięki za nasionka.
W jakiej temp. trzymaleś swoje rodzynki na wacikach ?
Bo u mnie masakra.
Z 20 szt. kiełki pokazały się tylko na 2 szt.
Trzymam je w temp. 24-25 st. Może za chłodno mają ?
Jeszcze raz dzięki za nasionka.
Pozdrawiam Tadeusz
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Temperatura idealna
Być może kwestia nasionek.. albo za dużo wody w wacikach 

Pozdrawiam Marek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tadeusz, nie mam pojęcia jaka temperatura była. Leżały one na podwójnej podstawce na grzejniku. A on temperature miał uzależnioną od domowego palacza. Wacik na którym leżały nasionka był mokry sle nie zalany. Kiełkowały rewelacyjnie, do tego stopnia, że wybierałem sobie te które mi się podobały i te kładłem do ziemi. 

30 cm to i tak dość gęsto, ja myślałam o 50 cm.Alyaa pisze:Ja je w tym roku będę sadzić co 30 cm z każdej strony minimum. Jak dostały słonka to "rosły wszerz", że tak powiem.
Mam taką mini skarpę, to tam mi ją dość kawałek zarosły. I weszły w fasolkęAle owoców tyle, że warto.

A moje doświadczenia rodzynkowe opieram na kupnych egzemplarzach. Te najmarniejsze sadzonki w ogóle nie owocowały. Ale jeśli te Twoje są takie fajne, to doczekać się nie mogę

Dzięki za super szybkie odpowiedzi.
Nasionka dobre bo od Błażeja.
Problemem może być zbyt dużo wody na wacikach , daje im "sporo wilgoci" bo obawiam się żeby mi nie wyschły. Ale nie pływają.
I na grzejniku u Ciebie na pewno miały cieplej niż 24 st.
Nasionka dobre bo od Błażeja.
Problemem może być zbyt dużo wody na wacikach , daje im "sporo wilgoci" bo obawiam się żeby mi nie wyschły. Ale nie pływają.
I na grzejniku u Ciebie na pewno miały cieplej niż 24 st.
Pozdrawiam Tadeusz
-
30 cm to u mnie szeroko, bo mają małe miejsce dostępne (jak posadzisz co 50cm to się powinny ładnie rozkrzewić). W smaku są zupełnie inne niż te większe. Ja te wysokie mam wydłubane nasionka z owoców zakupionych w Biedronce. Rosną rewelacyjnie. Jednak pójdą do mini szklarni i do donic, by zdążyły dojrzeć.
Miało być oczywiście po kilka roślinek wszelkich miechunek i jak zwykle nie wyszło.
Miało być oczywiście po kilka roślinek wszelkich miechunek i jak zwykle nie wyszło.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Skąd ja to znam ?
Chcesz powiedzieć,że ten wysoki, późny rodzynek jest smaczniejszy?

Chcesz powiedzieć,że ten wysoki, późny rodzynek jest smaczniejszy?
Pozdrawiam serdecznie- Ela