Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Beatko sama byłam tak zaskoczona, nie mogłam uwierzyć, bo w zeszłym roku na jej kwiaty czekałam bardzo długo. Ilość paków mnie ucieszyła, bo do tej pory miała tylko po 3-4 kwiaty. Nie wiem czy jako pierwsza, Bogusia pisała w swoim wątku o magnoliach, że mają już nabrzmiałe pąki, a ponieważ mamy jedną identyko Susan, więc byłam bardzo ciekawa co pod przykryciem się dzieje. Oby nie przyszły jakieś przymrozki, bo byłoby po radości.

Magda i ja się bardzo ucieszyłam, mam nadzieję że syn nie zapomni tego co obiecał ;:306
Jutro mam dostać różyczki, wiadomo że w pierwszym roku będzie marne kwitnienie, ale za rok.... :lol:

Aniu u mnie wiosna jest najpiękniejszą porą roku, ja mam ziemię piaszczysto- kamienistą więc latem podczas upałów roślinki cierpią na brak wody, wszystko zasycha.
Podlewam wtedy to co muszę, kwiaty zostawiając samym sobie.

Grażynko widziałam koronę u Ciebie normalnie szok ;:202 tak szybko. Bratki dostałam w prezencie. Widziałam ładne miniaturki, ale teraz przed świętami ( a może i po !!!!) nic nie kupię. Chyba limit na ten rok wyczerpałam ;:145

Ogród mam już podlany jak na razie wystarczająco, stoją kałuże to znak, że piaski mają dość. Rankiem grad walił po umytych ;:222 oknach, jak zawsze muszę mieć wypłukane. Teraz niemrawo wychodzi słoneczko, czas wyruszyć na cd domowych porząków ;:185 brr.....jak ja nie lubię sprzątać, wolę iść do łopaty.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj dojechały do mnie róże, jak zawsze piękne ładnie rozkrzewione i ukorzenione sadzonki. W paczce zaskoczenie jak pisałam wcześniej Mozarta nie było miała być wymiana na różę Grand Duc Jean a tu znalazłam inną też bardzo ładną tak bardzo podobną do tej wcześniej zaproponowanej.
Dostałam Bukavu http://rosarium.com.pl/produkt/bukavu-lens-1998
Przed chwilą wróciłam z wietrznego ogrodu, róże już posadzone.
Wczoraj wieczorem koło godz 22 przeszła pierwsza tej wiosny burza, grzmiało, wiało, na szczęście szkód żadnych nie zauważyłam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko :wit
No mamy prawdziwy kocioł pogodowy w tym roku.
ale u Ciebie wiosennie i kolorowo.Zimna nie widać.Pięknie już kwiatuszki się rozwijają >To lubimy najbardziej, prawda?
magnolia ;:oj Moja jeszcze w głębokich pakach.
a prezencik śliczny ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,piękne te róże pustaczki ,aż sobie zapisałam ,chociaż z rosarium już przyszły do mnie róże,bardzo dużo wiosennych u ciebie,i nic sobie nie robią z brzydkiej i zimnej pogody,ja też wolę łopatę od porządków,ale nie mamy wyjścia,dom też trzeba ogarnąć,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dorotko napracowałaś się, teraz deszczyk nawóz podleje i wszystko ruszy jak szalone. Choć widzę u Ciebie wszystko w rozkwicie, tulipanki botaniczne piękne.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Dorotko ;:196 :wit

Mam tak samo ...cytuję twoje słowa ; ..." jak ja nie lubię sprzątać, wolę iść do łopaty. . Ja zaś wolę nie tylko robić w ogrodzie ...ale imam się wszelkich zajęć , by sobie umilić czas - ale sprzątać i tak muszę - nie ma zmiłuj ...Sławek mi dużo pomaga - tak w kuchni ( w niedzielę gotuje obiad ) , jak i w sprzątaniu ( odkurza , wytrzepie dywany , chodniki ) ...no , ale nie zawsze może ... bo późno wraca z pracy ...albo ma swoje sprawy .
Czytałam nie tak dawno w naszej gazetce parafialnej , że na początku wiosny trzeba wykurzyć wszystkie brudy , kurze , naleciałości - odświeżyć - co się da - by wszelkie zło poszło wraz z zimą .

Piękna ta róża - mimo , że inna od zamawianej ...bratki się sieją od naszych zakupów - więc je rozsadzam ...

Natomiast - inna sprawa ...nie masz problemu z nornicami ...bo ja straciłam piękne tulipany ( zostało tylko może z kilka odmian - w tym - botaniczne ) , hiacynty i korony cesarskie , szachownica perska - nawet kwiatów nie zobaczyłam ...

Serdeczności ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu kocioł paskudny, dziś na przemian śnieg, deszcz do tego wiatr, a rankiem przymrozek.
Zimno jest jak diabli, ale roślinki na przekór wszystkiemu pięknie rosną i zakwitają. Masz rację to lubimy, dlatego rankiem pobiegłam z aparatem zobaczyć co nowego na rabatkach zakwitło.

Marto chyba i Ty masz kilka róż pustaczek, bo Semiplenę wypatrzyłam u Ciebie, no i pamiętam piękne krasnoludki.
Dom niby ogarnięty, ale trzeba będzie poprawiać, nic nie daje porządne sprzątanie jak ma się zwierzaki w domu, wyjdą na ogród i zostawiają ślady na podłogach ja to przeliczam tak 3 sztuki x 4 łapy to mam 12 śladów w jednym miejscu. Nawet nie chcę mnożyć przez ilość powierzchni ;:306

Doroto nawóz po takiej ilości deszczu już rozpuszczony. Mimo chłodu roślinki ciągną w górę, teraz tylko trochę słoneczka potrzeba i będzie rabatkowy kwiecisty wysyp.

Jagódko to nie jest tak, że nie sprzątam, lubię mieć czysto, ale robię to z przymusem, wolę stać w kuchni wśród garów, wolę pracować w ogrodzie, sprzątanie stawiam na samym końcu. Moi chłopcy jak są w domu też dużo mi pomagają z cięższymi pracami zawsze na nich czekam. Mądrze napisali w tej gazecie dobrze byłoby aby takim dokładnym sprzątaniem wszelkie zło usunąć.
Róża też mi się podoba, nie ma złego co by na dobre wyszło, aby tylko pięknie rosła i kwitła dużą ilością kwiatów. Bratki jak zaczynają przekwitać wyrywam i wyrzucam, rzadko który się wysieje ja i tak wszystko wyrwę.
Nornic u mnie na szczęście nie ma, która chciałaby kopać wśród kamieni. Mam za to inny problem cebulowe kwitną tylko u mnie w pierwszym roku po posadzeniu, każdego następnego sezonu rosną liście a kwiatów mam pojedyncze sztuki. Tak mam z tulipanami, żonkilami.

Moje rabatki dziś z rana

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No tak - pogoda nas nie rozpieszcza, u mnie też wieje wiatr a do tego pada na zmianę śnieg i grad - paskudnie. ;:222
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie. ;:333
A czy wiesz jak nazywa się roślinka na 3 zdjęciu, ta kwitnąca na żółto?
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

W głowie mi się zakręciło od mnogości Twoich zakupów ;:oj Sklep otwierasz z sadzonkami czy co :D Ja w tym roku bardzo mało dokupiłam, aż sama siebie nie poznaję,że tak mi się udaje ograniczać zapędy. Zdobyłaś piękne nagietki, układ kwiatu i ten pomarańczowy kolor, no cudne. Jaka firma je wydała?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Dorotko, zauroczył mnie ten ciemiernik z bladoróżowymi płatkami i w podobnym kolorze prymulka - nigdzie takich wcześniej nie widziałam.

Tobie i Twoim bliskim życzę radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych razem w ciepłej atmosferze, i oby nam wszystkim aura dopisywała, a wiosenka napełniała nas optymizmem!

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas powrócić na forum po świętach. Pogoda w ostatnim czasie nas nie rozpieszczała, zapowiadają od jutra nadejście cieplejszych dni więc prace ogrodowe zostaną pchnięte do przodu. Wczoraj i dzisiaj udało mi się zrobić ogromną rewolucję na rabatce trawiastej. Część traw porozrywałam odmłodziłam, najważniejszym zabiegiem było pozbycie się z tej rabatki trawy pięknie nazywanej żubrówką. Tyle lat z nią walczę, gorsze to to jest niż perz :!: :!: Obawiam się, że dalej wszystkich korzonków nie usunęłam.
Jutro ma przyjechać pan do zbronowania warzywnika, powoli zacznę siać jarzynki, groszek cukrowy, bób, posadzę też cebulkę. Może uda się złożyć foliak to zacznę wynosić moje donice, bo od wczoraj po przepikowniu pomidorów i papryki przybyło ich sporo. Pudła stoją w pokojach, a ja poruszam się slalomem.

Magda wiało u nas bardzo przez kilka dni, do tego na zmianę padał śnieg, grad z deszczem, na szczęście temperatura była lekko na plusie. Od jutra ma być pięknie.
Czytając pochwałę pierwszego zdjęcia, urosłam, ale szybko przyszło zastanowienie, czy czasami nie bardziej niż zdjęcie spodobał Ci się ciemiernik. No bo przecież moje zdjęcia takie nie profesjonalne.
Na trzecim zdjęciu chyba jest jakaś odmiana skalnicy, ale na 100% nie jestem pewna nazwy.

Wanda większość zakupów to są prezenty od mojej mamy. Po ilości sadzonek można byłoby pomyśleć, że na handel, większość wykorzystam do własnych potrzeb, pozostałe dla siostry, no i na wiosnę mam bardzo dużo koleżanek, które przychodzą w odwiedziny (z zamiarem wyjścia z sadzonkami ;:306 ) Nasiona nagietek sprawdzę, dam Ci znać z jakiej firmy.

Dario dziękuję za życzenia ;:196 Ciemiernik, który tak ci się podoba to kwitnący na biało, on tak zmienia kolor w momencie przekwitania.

Dostałam od syna obiecane rękawice do róż, super są

Obrazek

przechowane pelargonie zakwitły
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

O...jakie piękne pelargonie Ci zakwitły ... ja mam swoje już do polowy okien ...w pokoju się zrobiło ciemno ...w sypialni także , a na parterze - nikomu nie przeszkadza ..a są tam tak pomidory , jak i pelargonie ...Mogła bym już powiesić na balkonie .
Fajne te rękawice - robota przy różach już nie będzie taka groźna ;:138 dla rąk .
Dorotko - to żółte wygląda na Draba tomentosa ( Głodek kutnerowaty ) , ewentualnie Draba bruniifolia ( Głodek kaukaski ) ... mam ten drugi , bo Głodek mrzygłód przepadł .
Żubrówkę mogłaś produkować ...w płynie ;:306 ...kilka sadzonek chętnie bym wzięła i zasadziła za płotem , od strony rzeczki .

Pozdrawiam serdecznie :wit ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rękawice super ;:333 .........mnie też by się przydały takie.
Po cięciu ponad setki róż mam ręce jakby je rekin wytarmosił. :;230
Żubrówkę też mam, więc dobrze ze piszesz o jej ekspansji.
Moja na razie mała, ale kto wie co z niej wyrośnie.
Chciałam dzisiaj coś posiać, ale od rana deszcz pada, już mnie ta pogoda wykańcza. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dorotko no właśnie podoba mi się to Twoje ''nieprofesjonalne'' zdjęcie, fajne ujęcie Ciemiernika i pod nim Hiacynt. A swoją drogą Ciemiernik też mi się podoba. ;:108
Rękawice super. Teraz praca z różami nie będzie taka... bolesna. ;:108
Pelargonie ślicznie kwitną. ;:215
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ale piękny ostatni pierwiosnek , ma taki hmmm majtkowy kolor?. Piękny. Rękawice superaśne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”