Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pachira

Post »

Zwiększ tylko wilgotność powietrza, zraszanie może być nawet codzienne byle przegotowaną i odstaną wodą, dobrze by było całą doniczkę z podstawkiem ustawić na jeszcze większym (sporo większym) podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem (wręcz ten keramzyt powinien być zalany wodą), zdecydowanie podniosło by to wilgotność powietrza. :wink:
Dominik_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 gru 2009, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ponownie,
Moja Pachira ma się już chyba lepiej, podlewam raz/dwa na tydz. i codziennie ją lekko zraszam. Dodatkowo w ciągu dnia stawiam ją na parapecie by miała jak najwięcej światła. Myślę, że moim głównym problemem jest brak odpowiedniej wilgotności. Co można zrobić w tym kierunku prócz ręcznika na kaloryferze? Czytałem w innych wątkach o keramzycie, tylko nie wiem jak w moim przypadku go użyć ;)
Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek

Edit: Przepraszam za wstawienie nowego tematu, jeśli można to proszę go przenieść do odpowiedniego tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28
Awatar użytkownika
Nepenthes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2010, o 13:24

Post »

Można postawić roślinę na tacy wypełnionej keramzytem. Keramzyt Powinie być stale mocno wilgotny. Powinno to wyglądać tak: Obrazek
SZELEREK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 wrz 2009, o 20:25

Pachira,warunki,podłoże,przesadzanie

Post »

Witam.
Od jakiegoś czasu mam problemy z pachirą .Jakiś czas temu jeden z odnóży warkoczy ususzył się, reszta wygląda dobrze. Odnóże to prawie samo odcięło się od reszty i bez problemów mogłam je odłączyć od pozostałych. Po odłączeniu rozkroiłam to odnóże i zauważyłam w nim małe robaczki. Zastosowałam się do Twoich porad i myślę że poskutkowało. Nie widzę żadnych intruzów. Ale od jakiegoś czsu liście pachiry troszkę dziwnie wglądają, tak jakby usychały. Pachira cały czas puszcza nowe listki, nawet z pnia puściła listki. Ale niektóre z nich dziwnie usychają i później odpadają.Nie wiem co może być tego powodem. Może stoi za blisko okna? Podlewam ją dwa razy w tygodniu sporą ilością przegotowanej, odstanej wody. Zraszam 1-2 razy dziennie.Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak mogę jej pomóc. Za chwilkę spróbuję dodać zdjęcia.
x-C-j
---

Re: Usychająca pachira

Post »

SZELEREK jeśli chodzi o pachirę sądzę że ma za sucho i za suche powietrze, pachira ponadto lubi bardzo szersze a płytsze pojemniki takie jakby misy gdyż ma płytki a szeroki system korzeniowy, wskazane było by przesadzenie jej w nową doniczkę, zwiększenie częstotliwości podlewania lub dawki wody, powycieraj jej również wszystkie liście wilgotną szmatką gdyż zalegający na nich kurz i osad zamyka mikropory w liściach co nie pozwala roślinie normalnie transpirować z otoczeniem, zraszanie wskazane było by codziennie ale tylko i wyłącznie przegotowaną i odstaną minimum 12h wodą ew. destylowaną lub z filtra RO. Podobnie ma się z podlewaniem co do wody. Możesz zacząć podawać jej w niewielkich dawkach nawóz dla roślin zielonych. Cała roślinę wraz z podstawkiem możesz ustawić na dużo większym drugim podstawku który będzie wypełniony stale mokrym keramzytem (trzeba lać wodę w keramzyt) zwiększy to zdecydowanie wilgotność powietrza wokół rośliny a dodatkowo zraszanie. Co do małych odrostów ja bym je zostawił i jak podrosną zaczął owijać po już istniejącym warkoczu. :wink:
SZELEREK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zaopatrzyłam się w donicę troszkę szerszą a niższą. Zaopatrzyłam się również w sporo większy drugi podstawek w którym będzie stale wilgotny keramzyt. Mam natomiast pytanie odnośnie ziemi. Zakupiłam ziemię do roślin doniczkowych zielonych i perlit. Czy jak zmieszam zwykłą ziemię z perlitem(3:1) to będzie ok. Czy musi to być jakaś inna ziemia?
Pozdrawiam.
SZELEREK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

I jeszcze jedno pytanko czy na spód donicy też wysypać keramzyt a dopiero póżniej ziemię z domieszką perlitu, czy już bez tego keramzytu na spodzie. :D
x-C-j
---

Post »

Dobrze by było abyś kupiła sobie w sklepie zoologiczno-wędkarskim małe opakowanie gliny wędkarskiej, starła lub zmieliła ją na drobiazg i wtedy mieszankę robisz 4:1:1 (ziemia:glina:perlit), na dno doniczki daj 1 cm tego keramzytu i normalnie na to mieszankę jaką zaproponowałem. Pachira lubi podłoże próchniczno-gliniaste ale zarazem przewiewnawe więc taka mieszanka była by doskonała. :wink:

- połączono -
Ziemia może być dla palm z dodatkiem perlitu i gliny wędkarskiej 3:1:1 (ziemia:perlit:glina) :wink:
Pachirę możesz przesadzić w ziemię taką samą jak szeflerę i w tą białą doniczkę co widać na zdjęciu pod warunkiem że będzie miała ona w dnie otwory by mogła odpływać woda. :wink:
SZELEREK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A jaka glina będzie najlepsza? Czytam właśnie że są gliny różnego rodzaju: rzeczna, wiążąca, rozpraszająca. Jaka dokładnie będzie najlepsza? Przyznam że w moim małym miasteczku ciężko jest dostać jakąkolwiek gline(odwiedziłam dziś trzy sklepy zoologiczne i nic)ale pozostaje jeszcze zamówienie przez internet :wink:
x-C-j
---

Post »

Polecam tą tutaj kliknij ale nie chce mi się wierzyć że w Włocławku w żadnym sklepie wędkarskim nie ma gliny. Jaką byś nie kupiła i tak musisz ją dobrze wysuszyć możesz w piekarniku najlepiej uchylonym w 80 stopniach a potem zmielić (ja to mieliłem zwykłą maszynką do mięsa na drobnym sicie.) :wink:
SZELEREK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzisiaj odwiedziłam tylko 3sklepy(2zoologiczne i 1 wędkarski i niestety nie było)Ale jutro ruszam dalej w poszukiwaniu gliny. Mam nadzieje że gdzieś znajdę.W każdym razie bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i cenne porady :D
annakarla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lut 2010, o 12:56

Post »

Witam serdecznie.
Kupiłam pachirę jakiś miesiąc temu w Ikei. Od razu przesadziłam kwiatka do normalnej doniczki, bo kupiłam go niemal w naparstku. Na wiosnę być może przesadzę ją do jeszcze większej doniczki (jeśli to nie będzie przesada z tym ciągłym przesadzaniem) i zacznę nawozić. Podlewam ją raz w tygodniu, po podlewaniu zawsze wypuszcza nowy liść. Jak dotąd wygląda zdrowo, ma duże słońca (wschodnia strona, parapet, z daleka od kaloryfera).
Jednak kiedy ją kupiłam, nie miała zaczętego żadnego warkocza. Nie to, żeby mi specjalnie na takim zależało, ale jeśli ma tylko jeden prosty kawałek przyciętego pnia, co z niej później wyrośnie? Chciałabym, żeby miała w miarę krzaczastą formułę, wiecie, żeby nie rósł jeden badyl pod sam sufit, ale żeby drzewko miało ładny kształt.
Mam ją jakoś przyciąć? Kompletnie się na tym nie znam - pomóżcie :)
Pozdrawiam.

Nie wiem, jak się tu wstawia zdjęcia, prawdę mówiąc, więc niestety muszę Was poczęstować linkami. I do tego jakość telefonowa, przepraszam. ; )
http://img697.imageshack.us/img697/5327/zdjcie0259.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/9749/zdjcie0260f.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/8223/zdjcie0261s.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/5184/zdjcie0262a.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/2595/zdjcie0264.jpg

Mam nadzieje, że coś poradzicie.
x-C-j
---

Post »

na razie to jest maleństwo pozwól jej podrosnąć przynajmniej na metr wysokości wtedy dopiero będzie można mówić o jakimś przycinaniu i rozkrzewianiu. :wink:
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Czarodzieju to może ja wstawię zdjęcie mojej i poradzisz gdzie można by ją ciachnąć :?: Bo już taka trochę długa się robi :roll: :D (albo wytłumacz mi jak się ją zwija w te warkocze :wink: ). Pozdrawiam :wit
x-C-j
---

Post »

SunFlower pokazuj. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”