Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
BobejGS szlifujesz tak długo aż widać nasionko? Zastanawiałam się czy obcinać ale trochę się boję, że uszkodzę nasionko.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W wolnej chwili obszlifuje jakieś nasionko i wstawie zdjęcie. Ja jednego sezonu rant ścinałem obcinaczkami do paznokci i też było ok.
Szlifujemy tak by nie uszkodzić nasionka w środku, nie trzeba do samego, Chodzi tylko o zmniejszenie powłoki, która dzięki temu szybciej namoknie i zmięknie, przez co łatwiej będzie nasionku rozerwać skorupe. 

Witam.Chociaż pytanie nt.piłowania ziaren dyni nie dotyczyło mnie,poszerzymy zakres wiedzy na temat szybkości kiełkowania nasion szlifowanych i nie szlifowanych.
Po 2 ziarna pójdą do ziemi,sprawdzimy czas potrzebny na wykiełkowanie.Ziarna nie moczone.
Ziarna zostaną włożone o 9.30,po jednym pionowo,drugie bokiem.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Jeżeli zeszlifuje się to można jeszcze moczyć, czy lepiej od razu do ziemi?
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Dziękuję wszystkim, którzy już odpowiedzieli i pilnie śledzę wszystkie informacje, doświadczenia związane z przygotowaniem i wysiewem olbrzymów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Witam ,
Tak mnie łapki swędziały ,że postanowiłam jedno nasionko przygotować i umieścić w ziemi .
1.02 .2015 boczki przycięłam nożyczkami do skórek i posadziłam w pionie przykrywając delikatnie ziemią .
Jestem pełna nadziei ,że za chwilę coś się pojawi
Tak mnie łapki swędziały ,że postanowiłam jedno nasionko przygotować i umieścić w ziemi .
1.02 .2015 boczki przycięłam nożyczkami do skórek i posadziłam w pionie przykrywając delikatnie ziemią .
Jestem pełna nadziei ,że za chwilę coś się pojawi

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
10 dni od umieszczenia w ziemi ziarna dyni powinno już skiełkować.
Wilgotna ziemia i odp.temperatura powinny zrobić swoje.
Kilka dni w te, czy we w te nie robi różnicy w przypadku kontrolnego wysadzenia nasiona.
Gorzej gdy przyjdzie na serio wysadzić nasiono,2 tyg to już trochę czasu w "plecy".
Wilgotna ziemia i odp.temperatura powinny zrobić swoje.
Kilka dni w te, czy we w te nie robi różnicy w przypadku kontrolnego wysadzenia nasiona.
Gorzej gdy przyjdzie na serio wysadzić nasiono,2 tyg to już trochę czasu w "plecy".
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Błażeju i inni fachowcy, pomóżcie mi proszę, co to znaczy "dynia Big max wz", konkretnie to "wz"? Sprawdzałam w skrótach na tym wątku, ale nie znalazłam.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Wz to z wolnego zapylenia .Poczytaj ,trochę było o tym.Ja nie jestem zbyt biegła w tym temacie.U mnie dynie wysadzone rosną sobie samopas tyle,że z racji tego, iż mam sporo ziemi, staram się odmiany wysadzać w różnych miejscach.
Miałam przypadek,że na hokaido wyrosły jakby dwie odmiany.Jedna jak Hokaido a druga znacznie większa i bardziej podłużna.
Miałam przypadek,że na hokaido wyrosły jakby dwie odmiany.Jedna jak Hokaido a druga znacznie większa i bardziej podłużna.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie jak pisze Alicja. Wz oznaca wolne zapylanie, czyli że istnieje możliwość skrzyżowania.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Czyli kundelek!
Dzięki!
Chyba o północy wyłączyło mi sie myślenie i intenyswnie szukałam w głowie wyrazów po angielsku pasujących do skrótu "wz"
Czytam wszystkie te wątki i mam juz lekki mętlik co gdzie było...

Chyba o północy wyłączyło mi sie myślenie i intenyswnie szukałam w głowie wyrazów po angielsku pasujących do skrótu "wz"

Czytam wszystkie te wątki i mam juz lekki mętlik co gdzie było...
- BobejGS
- Kontakt:
Kundelkiem być nie musi, jednak.jest to bardzo prawdopodobne. Ze swojej strony dodam, że nasion bym nie rozprowadzał dalej z wolnego zapylania, bo później mogą wychodzić różne ,,kwiatki".
Lepiej zdobyć kontrolowane i samemu kontrolować, by rynek forumowy zalewała fala kontrolowanych nasion. 

- BobejGS
- Kontakt:
A jak Twoja pozostawiona sadzonka? Żyje, czy z niej zrezygnowałaś?
Moja puszcza drugi właściwy listek. Wygląda tak

Moja puszcza drugi właściwy listek. Wygląda tak