Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Pelasia pisze:Docentandrzej a mógł byś podać linka o tych kiszonych paprykach? Albo jakiś przepis? Szukałam w necie i jakieś głupoty mi wskakiwały....znajdowalam tylko o konsewowanych paprykach. Oglądałam kiedys film kulinarny i tam było sporo o kiszonych ostrych paprykach, dodawanych praktycznie do wszystkiego...napaliłam się na to kiszenie ....
:wit Pelasia mi chodziło dokładnie o fermentowane czy też kiszone sosy, nie same papryki.
docentandrzej pisze: W tym roku muszę spróbować z kiszonymi sosami chili, bo się naczytałem :lol:
Naczytałem się o tych sosach tutaj: http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=7&t=3045 . Jest tam kilka przepisów, które muszę wypróbować.
To tyle o sosach. Czytałem też o kiszonych paprykach i niczym się to nie różniło od kiszenia ogórków, wolę jednak marynować. W tamtym roku kisiłem fasolkę szparagową i nikomu z domowników taki wnalazek nie zasmakował. Jak kisić to tylko sos. Poczekajmy na przepis jaki ma podać Morango.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Z kiszonych to cukinia mi podchodzi. Dynia się rozpadła, papryka to głownie skórka była.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Morango napisała
sybil- dobre pytanie, ja mogę wypowiadać się sama za siebie. Tak więc od dawna lubiłam pikantne potrawy, a papryka na ogródku ostra była od zawsze, pamiętam jeszcze jako dzieciak, ale wówczas tylko jedna odmiana bułgarska czuszka, do tej odmiany mam szczególny sentyment, nie tylko dlatego że jest mega ostra, i ma aromat jaki do tej pory żadna papryka nie przezkoczyła, ale właśnie dlatego że jest u mnie od zawsze. Pasja papryczna zaczęła się znacznie później, i przerodziła się również w kolekcjonowanie, co roku staram się uprawiać zawsze kilka nowych zdobytych odmian. Jedne zostają z innych po selekcji rezygnuję. Oczywiście wszystkie one są później zjadane. Przetwarzam je na różne sposoby, mam tu na myśli oczywiście ostre odmiany: marynowane, kiszone, opalane nad ogniem zalewane oliwą czosnkową, różnego rodzaju sosy, surinamskie typu sambal co roku robie 3 rodzaje o różnej ostrości, no i na bieżąco wcinam na surowo- chlebek z masłem i papryczka ;:333 Jak znajde chwilę to podzielę się kilkoma przepisami w wątku o przetworach z ostrej papryki :)

Jadłam kiszoną paprykę, która była nadziana kapustą, kiszoną brukselkę, pekinkę (kimchi), z czego ta papryka była najlepsza, bo cała kapustka, która była w środku przeszła zapachem i smakiem papryki,sama zaś papryka była wyrazista w smaku, ale chyba nie ostra. Wszystkie rarytasy kolega przywiózł ze Słowacji.
Skusiłabym się na tę paprykę. Z tego co dowiedział się kolega, napycha się ją kapustą a potem wpycha w pozostałą kapustę np. do beczki i wszystko razem kisi. Może w tym roku? Hmmm...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem Ci ,że te sosy wyglądają ekstra,najbardziej podoba mi się przepis na sos tropikalny ;:oj
Co do kiszonych papryk ,to własnie te kiszone papryki też dodaje się do rożnych sosów, kojarzy mi się, że to był program kręcony w Tajlandii
Asia
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Też czekam na przepis na kiszoną paprykę ;:333 Ciekawa jestem jej smaku. Z pewnością jest b. zdrowa,bo zawiera bakterie probiotyczne . Jadłam już kimchi w różnych wariacjach ( jedna z pieciu najzdrowszych potraw świata) z dodatkiem płatków z suszonej ostrej papryki. Dla mnie pycha !
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Kostki dyni w zalewie kwaśno-słodkiej, z dodatkiem całych, ostrych papryk. Zalewane na surowo, gorącą zalewą. I wtedy, niech malkontenci powiedzą, że dynia jest mdła w smaku :D Zrobiłem w zeszłym sezonie i będę robił w tym.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Annodomini- brzmi to smakowicie! Z czym się komponuje taka ostra dynia? Jako dodatek do wędlin i pieczonego mięsiwa?
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie tak, do wędzonych lub pieczonych, czerwonych mięs.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

krynka pisze:Też czekam na przepis na kiszoną paprykę ;:333 Ciekawa jestem jej smaku. Z pewnością jest b. zdrowa,bo zawiera bakterie probiotyczne . Jadłam już kimchi w różnych wariacjach ( jedna z pieciu najzdrowszych potraw świata) z dodatkiem płatków z suszonej ostrej papryki. Dla mnie pycha !
Ja kiszę papryczki dla mojego M, on uważa że wychodzi z tego coś mocniejszego i bardziej wyrazistego niż oryginalny tabasco.

Papryczki: Habanero, Naga Jolokia, Carolina wciskam w słoik 1l dodając ząbek czosnku, baldach kopru, łyżeczka soli. Dolewam wody z kranu do pełna. Zakręcam i zapominam na 3 miesiące. Miąższ oddziela się od skórek i nasion. Wtedy zlewam na sitko i pozostałość przecieram przez sito. Po przetarciu wlewam do buteleczek z kroplodozownikiem. Np. takie w jakich jest sprzedawane tabasco.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Post »

Ciekawy przepis, muszę zapisać!
Beata
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Post »

Dziś wypróbuję przepis na dżem z chili.
Składniki:
2 cebulki dymki grubo posiekane
1 ząbek czosnku grubo posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sok wyciśnięty z limonki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki nasion sezamu
umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ile tego chili?
Beata
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Post »

Chili do smaku według potrzeby.Zwykle dodaję szczyptę zmielonej lub 1-2 łyżki oleju smakowego z chili.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czyli to nie dżem z chili ,tylko z dodatkiem chili. :) A raczej sos albo chutney, bo z dżemem to ma wspólnego tylko łyżkę cukru.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

To ja kiedyś zrobiłam taki dżem z równych ilości papryki czerwonej i chili. Tylko nie pamiętam proporcji, muszę poszukac w notatkach :D

-- Cz, 3 marca 2016, 09:45 --

W zeszłym roku zrobiłam:
Dżem z pomidorów i chili
1/2 kg pomidorów
2 - 4 papryczki chili
4 obrane ząbki czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
30 ml sosu rybnego
310 g cukru
100 ml czerwonego octu winnego
Składniki zmiksować i smażyć ok 40 min. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”