Begonia bulwiasta cz.2
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Aniu nie "przez Wasze forum" ale "nasze forum", bo już jesteś jego członkiem. Kiedy zaczynasz podczytywać, ja zrobiłam to pierwszy raz w 2011r to od tamtej pory wsiąkłaś. Zarejestrowałam się 2014r i nie wyobrażam sobie żeby dnia nie rozpocząć od wejścia na FO. Nie jesteś pierwsza ani ostatnia, która chciałaby mieć wszystkie rośliny odrazu.Życzę Ci radości .
Pozdrawiam Ela
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmoderowano off-topic./Iwona
A wracając do begonii to mam pytanie - jak rozpoznam, że te co mam są zwisające ?? Bo póki co sterczą pionowo i nie wiem czy przypadkiem nie było pomyłki
. Czy to normalne zjawisko i pędy zaczną zwisać później ??
A wracając do begonii to mam pytanie - jak rozpoznam, że te co mam są zwisające ?? Bo póki co sterczą pionowo i nie wiem czy przypadkiem nie było pomyłki

- lulupakulu
- 50p
- Od: 30 kwie 2014, o 10:20
Witam wszystkich
Ja na początku lutego posadziłam 4 bulwy, też zaglądałam przez pierwsze parę dni po parę razy dziennie co u nich
dopiero jak przestałam je nachodzić to pokazały kiełki, teraz mają już po parę listków, ale... 2 różowe wyglądają ok, są prawie identycze, zn. liście z wyglądu, a 2 żółte są różne, jedna ma ciemniejsze listki, ciemniejsze nawet od tych różowych, a druga, która wzeszła trochę później niż pozostałe ma zielone listki... Ciekawe co z tego wyrośnie, ale spodziewam się pomyłki jakiejś
kupiłam nie drogo w Auchanie, dzisiaj dokupię jeszcze ze 2, chyba zdążą jeszcze urosnąć i dogonić tamte 

Ja na początku lutego posadziłam 4 bulwy, też zaglądałam przez pierwsze parę dni po parę razy dziennie co u nich

Paulina
Aniu. Ja też przez forum mam teraz dziesięć razy za dużo sadzonek i przez to w tamtym roku zaczęłam siać. Chcę mieć wszystko. Tylko miejsca mało.
Ewelina. Zwisające mają drobniejsze liście, takie wydłużone i szpiczaste. Te stojące to mają większe, takie sercowate i grubsze, mocne pędy.
Lulupakulu. Podaj imię, będzie łatwiej. U mnie te różowe mają na różowo zabarwione pędy i listeczki. Żółta jest całkiem zieloniutka.
Ewelina. Zwisające mają drobniejsze liście, takie wydłużone i szpiczaste. Te stojące to mają większe, takie sercowate i grubsze, mocne pędy.
Lulupakulu. Podaj imię, będzie łatwiej. U mnie te różowe mają na różowo zabarwione pędy i listeczki. Żółta jest całkiem zieloniutka.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wroce do domu to wybadam te liscie stokrotne Dzięki . Pozdrawiam
Ps przepraszam za brak polskich znakow pisze z tel.

Ps przepraszam za brak polskich znakow pisze z tel.
- lulupakulu
- 50p
Jolu, w takim razie różowe będą raczej różowe
a z żółtych tylko jedna zapowiada się na żółtą, druga ma listki ciemnozielone z bordowym zabarwieniem.
Pozdrawiam
Paulina

Pozdrawiam
Paulina
Paulina
Paulinka już nic nie wiem. Dzisiaj pobiegłam do ogrodniczego, bo mi zwisające nie wyszły, Niestety już nie mają. Chciałam mieć taką różowo-żółtą kompozycję w babcinych glinianych garnkach. Postanowiłam wziąć więc krzaczaste żółte. Wyobraź sobie, większość była całkiem zasuszona a te dwie, które znalazłam z kiełkami mają różowe kiełki. Jak kupowałam miesiąc temu to było proste, nowa dostawa. Teraz wszystko wymieszane i zgadnij co w tych pudłach jest. Ja myślę, że gdyby ci się udało kupić taką prawdziwą, bordową, to by była cudna. Teraz mi przyszło do głowy, że to może być ta odmiana non stop mocca, A one nawet te jasne mają ciemne liście. Chyba dowiesz się dopiero jak zakwitnie. I my też. 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
W juednej doniczce kiełki się mocno zaróżowiły i jakby większe są, spulchnione. To tak ma wyglądać ?
No.
Za maks 2 dni będzie owlosiony lisc w kolorze
Za maks 2 dni będzie owlosiony lisc w kolorze

Pewnie liście się rozwijają. U mnie różowe mają takie zaróżowione kiełki. A w jakich kolorach masz te begonie?
- Rozana
- 1000p
Kupowałam 3 kolory : biały , różowy , czerwony.
To w takim razie Marto ta jest tą czerwoną lub różową.
- Rozana
- 1000p
Mam ogólnie 4 sztuki ale ich nie podpisalam. Okaże się.
- lulupakulu
- 50p
Ja dokupiłam wczoraj 2 czerwone zwisające, bez nazwy odmiany, obawiam się tylko, że jedna bulwa mi się kiepska trafiła, druga miała już kiełka za to, no zobaczymy kiedy się wychylą z ziemi, a pewnie nie prędko... Pierwsze 4 ładnie rosną, jedna żółta ma aż 6 łodyżek! 

Paulina