To już po mnie!
Wiecie co robię o godz. 01.00? Siedzę na wątkach sprzedażowych i zamawiam oferty.
Kogra już widzę oczami wyobraźni jak kolorowe trawy falują na wietrze....
kogra pisze:
Tu wszyscy tak mają, zaczynają prawie od zera a potem palca nie ma gdzie włożyć......
Na tym etapie, na którym jestem, sama sobie zazdroszczę, że mam jeszcze tyle miejsca
Krychna ja na szczęście nie mam jeszcze gdzie posadzić powojników, ale pewnie jak tylko znajdzie się jakaś pergola lub coś w tym rodzaju, to jakiś się przypląta. W jednym ogrodzie nieopodal mnie rośnie na ogrodzeniu biały. Niby zwykły, ale jak przejeżdżam obok, nie mogę oderwać od niego wzroku. I chyba jak się jakiś przypląta, to będzie biały
Bunia79 bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa
Mój buk Purpurea pendula też o mało nie odszedł. To zdjęcie, które zamieściłam na forum, to jego jedyna prezentacja w całości. Miesiąc po posadzeniu miał już połowę liści. Zaczęłam szukać przyczyny. Czytałam i czytałam i chyba ją znalazłam. Jak go wsadzałaby do gruntu, zauważyłam, że ma bardzo słaby system korzeniowy. Ale wtedy uznałam, że widocznie tak ma być.
Ewidentnie był przelany. Długo musiał stać u ogrodnika, myślę, że dłużej niż jeden sezon. Widać to było po mocowaniu do palika. Podkładka już zdążyła zgrubnąć. Modliłam się, żeby mi nie padł. Okopywałam ziemię wokół pnia, żeby stale była napowietrzona i podlewałam w każdy upalny dzień. Do jesieni dociągnął z 1/3 liści, ale to co zostało trzymało się mocno. Zawiązki liściowe na wiosnę ładnie wyprodukował, tylko końcówki najdłużchych gałęzi trochę zmarniały. Wiosną je przytnę, żeby wzmocnić roślinę.
bunia79 pisze:Witaj biedulo, co nie może spać po nocach, sama od kilku dni tak mam (rabatę założoną jesienią KONIECZNIE muszę przerobić)
Wiesz, jesienne rabaty tak mają, że wiosną trzeba je przerabiać

Człowiek się spieszy, żeby zdążyć przed przymrozkami i zawsze coś źle posadzi. Na szczęście zimowe noce są długie i można przerobić kilka opcji
leszczyna pisze:ANIU wpisuję się aby nie zgubić Twojego ogrodu, tyle tu nowości i piękności, ze muszę poczytać co by do siebie przytargać.
na razie idę pozwiedzać cały wątek

A witam, witam
Targaj do woli