W ogrodzie u dzikiej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie u dzikiej

Post »

Hej krasna101 :wit Witaj u mnie :D
Oj zagospodarowuję działkę, zagospodarowuję! Zwłaszcza nocami. ;:191 Sadzę i przesadzam. Niech już ta wiosna przyjdzie, bo zdążę 100 razy zmienić wizję i nigdy się nie wyśpię ;:306

Kogra, dorcia bardzo spodobał mi się pomysł z trawami. Tak nieśmiało przyglądałam się latem ofercie traw w ogrodniczym, ale nie bardzo wiedziałam, jak to ugryźć. Na górkę pod tarasem przydałyby się jakieś niskie odmiany.

Już sobie wybrałam chryzantemy, ale skoro przemarzają, nie będę z nimi szaleć. Oczywiście ze dwie sztuki gdzieś wcisnę, ale do planowanej kompozycji może faktycznie astry będą lepsze.

Znowu muszę te jeżówki, rudbekie i dalie przeglądnąć.

.... I tak to niepostrzeżenie byliny wkradają się do mojego ogrodu...
A miały być same iglaki (hehe)
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Witaj biedulo, co nie może spać po nocach, sama od kilku dni tak mam (rabatę założoną jesienią KONIECZNIE muszę przerobić) :;230
Cudności zgromadziłaś przecudne!! W buku purpurowym zakochałam się i ja, ale chyba przesadziłam z miłością...bo padł biedak (już tak mam, storczyków też uśmierciłam kilka). No, ale kupię następnego, choćbym w dziurawych butach chodziła! Tobie życzę, aby wszystkie roślinki rosły bujnie i zdrowo!

Pozdrawiam. Bogusia
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byliny ładnie podkreślają urodę iglaków, a z tymi nocami ja też tak mam :roll: teraz myślę nad powojnikami, które będą towarzyszyć różom... tak... FO :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na tym forum jeszcze nie jedna "choroba" roślinna pomiesza Ci twoje plany. ;:306
Tu wszyscy tak mają, zaczynają prawie od zera a potem palca nie ma gdzie włożyć.......mnie też to dopadło. ;:108
Trawki z iglakami na pewno pięknie się skomponują, zobacz tu - http://www.trawki.pl
Grażyna.
kogro-linki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ANIU wpisuję się aby nie zgubić Twojego ogrodu, tyle tu nowości i piękności, ze muszę poczytać co by do siebie przytargać.
na razie idę pozwiedzać cały wątek :wit
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

To już po mnie!
Wiecie co robię o godz. 01.00? Siedzę na wątkach sprzedażowych i zamawiam oferty.

Kogra już widzę oczami wyobraźni jak kolorowe trawy falują na wietrze....
kogra pisze: Tu wszyscy tak mają, zaczynają prawie od zera a potem palca nie ma gdzie włożyć......
Na tym etapie, na którym jestem, sama sobie zazdroszczę, że mam jeszcze tyle miejsca :;230

Krychna ja na szczęście nie mam jeszcze gdzie posadzić powojników, ale pewnie jak tylko znajdzie się jakaś pergola lub coś w tym rodzaju, to jakiś się przypląta. W jednym ogrodzie nieopodal mnie rośnie na ogrodzeniu biały. Niby zwykły, ale jak przejeżdżam obok, nie mogę oderwać od niego wzroku. I chyba jak się jakiś przypląta, to będzie biały :D

Bunia79 bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa ;:196
Mój buk Purpurea pendula też o mało nie odszedł. To zdjęcie, które zamieściłam na forum, to jego jedyna prezentacja w całości. Miesiąc po posadzeniu miał już połowę liści. Zaczęłam szukać przyczyny. Czytałam i czytałam i chyba ją znalazłam. Jak go wsadzałaby do gruntu, zauważyłam, że ma bardzo słaby system korzeniowy. Ale wtedy uznałam, że widocznie tak ma być.
Ewidentnie był przelany. Długo musiał stać u ogrodnika, myślę, że dłużej niż jeden sezon. Widać to było po mocowaniu do palika. Podkładka już zdążyła zgrubnąć. Modliłam się, żeby mi nie padł. Okopywałam ziemię wokół pnia, żeby stale była napowietrzona i podlewałam w każdy upalny dzień. Do jesieni dociągnął z 1/3 liści, ale to co zostało trzymało się mocno. Zawiązki liściowe na wiosnę ładnie wyprodukował, tylko końcówki najdłużchych gałęzi trochę zmarniały. Wiosną je przytnę, żeby wzmocnić roślinę.
bunia79 pisze:Witaj biedulo, co nie może spać po nocach, sama od kilku dni tak mam (rabatę założoną jesienią KONIECZNIE muszę przerobić) :;230
Wiesz, jesienne rabaty tak mają, że wiosną trzeba je przerabiać :wink: Człowiek się spieszy, żeby zdążyć przed przymrozkami i zawsze coś źle posadzi. Na szczęście zimowe noce są długie i można przerobić kilka opcji ;:191
leszczyna pisze:ANIU wpisuję się aby nie zgubić Twojego ogrodu, tyle tu nowości i piękności, ze muszę poczytać co by do siebie przytargać.
na razie idę pozwiedzać cały wątek :wit
A witam, witam :wit
Targaj do woli :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu - już podaję na privie pobliską szkółkę z bylinami - być może jeszcze tam nie trafiłaś, a warto.
Ja już też się nie mogę doczekać kiedy zaczną sprzedaż ..... Tam jest spory wybór, trawy też mają ciekawe.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A ten liliowiec jest na prawdę zjawiskowy, warto dla niego poświęcić czas na poszukiwanie go....
Cieszę się, że Ci się to udało. ;:215
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Miło, że Ci się spodobał. Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

W ogrodzie nic się nie dzieje.
Hula wiatr, a raczej szaleje.

Przed domem stoi jeszcze choinka, przywiązana do barierki:
Obrazek

Obrazek

A w niedzielę zrobiłam kilka zdjęć ptakom:
Obrazek
Ten czarny to kos, można powiedzieć zameldowany pod naszym adresem :D Mieszka na kompoście. Ma tam swoje nory. Widuję go, kiedy idę wyrzucić odpadki organiczne. W soboty i niedziele można zauważyć, jak przylatuje na posiłek, a potem odlatuje do swojej ciepłej kryjówki.

I jeszcze dwa zdjęcia z serii "chowam się"
Obrazek

Obrazek
:D :D :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Robisz Aniu fantastyczne zdjęcia. ;:63
U mnie kosów zatrzęsienie i wszelkiego innego ptactwa.
Śniegu ani grama i wietrznie.
I tak podobno ma być do końca stycznia.
Zmiana klimatu zaczyna przypominać angielski. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Tak, Grażynka ma racje - zdjęcia super. Choinka nastrojowa, choć bez śniegu :) U mnie poszła choinka wczoraj do piwnicy. Nie czuję już świąt. Czas szykować się do wiosny :)
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Piękna choinka . ;:215 A co do zdjęć to wiesz . :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj
Wpadłam, pobuszowałam po ogrodzie i postanowiłam się przywitać. Będę zaglądać częściej :wit
Wpisuję się, żeby nie Cię nie zgubić :D
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Piękne zdjęcia , u mnie też pełno sikorek , i innych ptaków , każdego którego przyuważę próbuje rozszyfrować kto on, i zapisuje sobie , lubię wiedzieć kto mnie odwiedza :;230 , a jako mieszczuch dawniej w ogóle nie zwracałam na nie uwagi .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”