Moje marzenia -maniusika część IV
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Pestko służę niskimi na wiosnę , mam ich dużoooooooooooo. więc mam czym się dzielić . Ja swoje sadzę w doniczkach bo by mi całą rabatkę zarosły .. , Już wychodzą z doniczek . Musę im zamienić miejsce z chryzantemami bo te z kolej są wysokie i się wykładają mimo podwiązywania ..
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Janeczko ja tak podglądam i widzę ,że masz spory areał do zagospodarowania.
Podziwiam ,że i tak masz czas na pracę nad roślinami i wnukami
Podziwiam ,że i tak masz czas na pracę nad roślinami i wnukami

- maniusika
Jadziu mam ogródek wokół domu to nawet z wnukami mogę na nim popracować .. Lubię grzebać w ziemi i patrzeć jak wszystko ładnie rośnie więc ciągle powiększam swój ogród . Taka gimnastyka dobrze wpływa na moje kości i lepiej się czuję gdy porządnie popracuję . Teraz nadchodzi zima ,której strasznie nie lubię bo dla mnie za zimno i nic nie ma do roboty aż do wiosny . Wnuki już spore i w domu pilnuję ich tylko jak nie ma rodziców ale one mają swoje zabawki i nie ma z nimi kłopotu
-
Janeczko - ja też nie lubię jesieni i ponurej zimy , chyba ,że śniegu dużo napada
Już teraz jak zimno nogi mnie zaraz bolą i nie mogę długo na działce siedzieć .Dobrze ,że mój pomocnik wszystko robi , bo ja już mam za ciężko.
Widzę ,że lwie paszcze jeszcze ładnie kwitną i rozchodniki. Moje lwie też sobie dobrze radzą , ale pewnie pierwsze przymrozki je położą .
Dziś planuję dalie wykopać ,bo nie było kiedy , i warzywa bo wszystko w ziemi siedzi
Ale nie ma się czym martwić , bo dużo tego nie ma.
Janeczko - piękne te Twoje łąny chryzantem
Miłego dnia

Już teraz jak zimno nogi mnie zaraz bolą i nie mogę długo na działce siedzieć .Dobrze ,że mój pomocnik wszystko robi , bo ja już mam za ciężko.
Widzę ,że lwie paszcze jeszcze ładnie kwitną i rozchodniki. Moje lwie też sobie dobrze radzą , ale pewnie pierwsze przymrozki je położą .
Dziś planuję dalie wykopać ,bo nie było kiedy , i warzywa bo wszystko w ziemi siedzi

Janeczko - piękne te Twoje łąny chryzantem

Miłego dnia

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Janeczko po długiej przerwie
Obejrzałam sobie od początku Twój ogromny ogród ,pięknie się prezentuje
Bardzo dużo kwiatów i ogromna przestrzeń ,bardzo pracowita z Ciebie kobitka
Widzę na pierwszej str. powojnik taki jak mój ...........madme Julia de Correwon
Nie wiedziałam że Galtonia pachnie, chociaż mam ją trzy lata
Wnuki śliczne zwłaszcza maluszki
Pięknie się prezentuję barwne kępy chryzantem ,zwłaszcza jak jest już tak smutno bez słonka
Też nie lubię zimy 

- maniusika
Miło cię widzieć w moim ogrodzie .. Chryzantemy mam od dawna ale późne odmiany ,te piękne są u mnie dwa lata , kupiłam od Jadzi ale na takie bukiety jak u niej to sobie poczekam ..
Dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie bo było słonecznie i ciepło ,dokończyłam przewracać ziemię w warzywniku ale jest strasznie sucho . Mam naszykowane rabatki na truskawki i poziomki ale z przesadzaniem poczeka do wiosny .. Coś nie mogę pokazać swoich jesiennych zdjęć ..
Dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie bo było słonecznie i ciepło ,dokończyłam przewracać ziemię w warzywniku ale jest strasznie sucho . Mam naszykowane rabatki na truskawki i poziomki ale z przesadzaniem poczeka do wiosny .. Coś nie mogę pokazać swoich jesiennych zdjęć ..
- maniusika
- maniusika
Dzisiejsza noc też była mroźna ale teraz znowu świeci ładnie słoneczko i koło południa znowu będzie można pochodzić po ogrodzie i pościnać brzydkie łodygi . Szkoda tylko że nadal sucho i będę musiała podlać chociaż nowo posadzone krzewy aby mi nie wyschły a jest ich sporo .. Mam jeszcze do poruszenia ziemia przy nowo posadzonych iglakach ale nawet motyka nie może tam dać rady ,, A wszystko przez to że zachciało mi się dodać gliny na moje piaski . Ziemia zrobiła się lepsza ale nie do kopania .Dopiero jak się porządnie przemiesza może będzie lżejsza w uprawie ..

późne marcinki jeszcze ładnie wyglądają ..

nawet liliowiec mimo że usycha to jeszcze ma paki i jeden kwiat ..

jaskry japońskie i chryzantemy wczesne kwitną trzeci raz ..

późne marcinki jeszcze ładnie wyglądają ..

nawet liliowiec mimo że usycha to jeszcze ma paki i jeden kwiat ..

jaskry japońskie i chryzantemy wczesne kwitną trzeci raz ..
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dzisiaj sadziłam powojniki, które dojechały do mnie od Gosi. Uszarpałam się strasznie - u mnie to normalnie skała
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- maniusika
Ja posiałam hibskusy ,dostałam nasionka i trochę jest w zamrażalce część na dworze a część w szklarni . Zobaczę które ładniej zejdą . Dostałam też pnącza ale te posadziłam do doniczek i zadołowałam . Na wiosnę będę robić wnukom zielony szałas ..
Dzisiaj bez mrozu ,ciepło jak na tą porę roku ale nadal sucho . Musiałam podlać Rh bo miały poskręcane liście a to oznaka suszy ..Jak nie będzie padać to jeszcze muszę podlać na zimę azalie aby nie z zrzuciły pąków .. Teraz tylko przycinam uschnięte łodygi które mrozek wykończył ..

ciemiernik cuchnący chyba wreszcie ma pączki ..

Kalina NN też już wiąże pąki ..

ostrokrzew

pieris też ma ładne pąki ..

Nawet znalazła się kania wśród kwiatów i zmarzła . W tym roku sporo ich pojadłam ..
Dzisiaj bez mrozu ,ciepło jak na tą porę roku ale nadal sucho . Musiałam podlać Rh bo miały poskręcane liście a to oznaka suszy ..Jak nie będzie padać to jeszcze muszę podlać na zimę azalie aby nie z zrzuciły pąków .. Teraz tylko przycinam uschnięte łodygi które mrozek wykończył ..

ciemiernik cuchnący chyba wreszcie ma pączki ..

Kalina NN też już wiąże pąki ..

ostrokrzew

pieris też ma ładne pąki ..

Nawet znalazła się kania wśród kwiatów i zmarzła . W tym roku sporo ich pojadłam ..
-
Ja swoje zimozielone już dobrze podlałam , ale może popada to najlepsze podlewanie.
W tym roku byłam tylko raz na grzybach , bo w moim domu amatorów na nie brak. Kanie jednak bym zjadła taka jak schab w panierce
W tym roku byłam tylko raz na grzybach , bo w moim domu amatorów na nie brak. Kanie jednak bym zjadła taka jak schab w panierce

- maniusika
Jadziu a wiesz że one wyrastają w moim ogrodzie na kupkach zielska którymi okładam krzewy i byliny aby trzymały wilgoć a przy okazji je nawożą . Co roku mam ich sporo bo wyrastają po kilka i dzielę się z kuzynem i znajomym bo u mnie nie chcą ich jeść ..
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Janeczko szkoda , że mieszkasz tak daleko ode mnie
chętnie bym się załapała na te grzybki
Janeczko zapowiadają deszcz ,
więc może nie będziesz musiała podlewać

chętnie bym się załapała na te grzybki

więc może nie będziesz musiała podlewać

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Chciałam powiedzieć o deszczu - Bożenka mnie uprzedziła.
Ja też kani nie jadam, ale mój M je.
Ładny masz ostrokrzew. U mnie zmarzł, chyba za ostry klimat.
Ładnie za to rośnie mahonia.

Ja też kani nie jadam, ale mój M je.
Ładny masz ostrokrzew. U mnie zmarzł, chyba za ostry klimat.
Ładnie za to rośnie mahonia.

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Janeczko u nas dzisiaj pada
może i u ciebie tez więc twoje kwiatki się napiją wody przed zimą