Ogród Marty cz. IV
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Marty cz. IV
A mój kwitnie co roku, ale nie owocuje 

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Martuniu, ale mi smaka narobiłaś czereśniami, kocham te owoce, swoich jeszcze się nie doczekałam, posadzonych mam cztery albo pięć, może w tym roku jakieś pierwsze, własne owoce się przytrafią
. Również na kwitnięcie głogu czekam niecierpliwie, to moje drzewo imieninowe
, więc nie mogło go zabraknąć w moim ogrodzie, posadziłam dwa, Scarlet Paul's (imieninowy) i ten zwykły jednoszyjkowy, użyczony z polnej miedzy, żeby i owocki były
, może za kilka lat nie będę musiała na zbiór owoców głogu chodzić w pola
Piwonie śliczne już masz, ja na swoje nadal czekam bo szkółka jeszcze nie wysyła, natomiast jutro przychodzą pierwsze róże.
Martuś, czy i w tym roku mogę się do Ciebie uśmiechnąć o gałązkę wierzby smoczej, niestety w zeszłym roku źle zrobiłam bo jak puściła korzonki to wsadziłam do ziemi i znikły, być może w psich paszczach, tym razem wsadziłabym na pierwsze lata do dużej donicy, i jeszcze proszę napisz mi czy już przycinać te malinki od Ciebie? One właśnie na razie rosną sobie w ogromnej donicy i bardzo dobrze sobie radzą, owocują, są smaczniutkie, do gruntu pójdą może za dwa lata jak się solidnie rozrosną i nie będzie zagrożenia że zostaną unicestwione.
Ewunia7, ja na pierwsze owoce czekałam chyba z sześć lat, mimo że kwitł i wiązał owocki to niestety ale opadały, dopiero w zeszłym roku były pierwsze owoce które dojrzały.

Piwonie śliczne już masz, ja na swoje nadal czekam bo szkółka jeszcze nie wysyła, natomiast jutro przychodzą pierwsze róże.
Martuś, czy i w tym roku mogę się do Ciebie uśmiechnąć o gałązkę wierzby smoczej, niestety w zeszłym roku źle zrobiłam bo jak puściła korzonki to wsadziłam do ziemi i znikły, być może w psich paszczach, tym razem wsadziłabym na pierwsze lata do dużej donicy, i jeszcze proszę napisz mi czy już przycinać te malinki od Ciebie? One właśnie na razie rosną sobie w ogromnej donicy i bardzo dobrze sobie radzą, owocują, są smaczniutkie, do gruntu pójdą może za dwa lata jak się solidnie rozrosną i nie będzie zagrożenia że zostaną unicestwione.
Ewunia7, ja na pierwsze owoce czekałam chyba z sześć lat, mimo że kwitł i wiązał owocki to niestety ale opadały, dopiero w zeszłym roku były pierwsze owoce które dojrzały.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marta ..i popatrz ta piękna wierzba jednak nie jest mi dana ,mam chyba od ciebie taką inną pokręconą ( ale nie mandżurska )i z patyka się przyjęła a ta w żaden sposób u mnie nie chce zagościć .
fotki zmniejszaj sobie do rozmiaru 800 X 600 ,nie będą takie wielkie
fotki zmniejszaj sobie do rozmiaru 800 X 600 ,nie będą takie wielkie
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ale piwoniska
moich jeszcze nie widać nawet już dzisiaj pisałam do Ciebie okazuje się,że w innym wątku , bo wlazłam za Tobą
Miłego dnia i zwolnij tempo!!!

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Martuniu u Ciebie prawdziwa wiosna, wierzba smocza wygląda niesamowicie a piwonie dorodne
już się nie mogę doczekać jak zakwitną
Pozdrawiam Martuś
nie przepracowuj się kochana.

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Dostałam właśnie maila, że jadą do mnie piwonie: Sorbet i Coral sunset
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Martuś, dwója z minusem za moje gapiostwo
popatrz co wiosna potrafi zdziałać, zapomina się o przyjaznych ogrodach
to nie wybaczalne
tyle pięknych wspomnień i nowe piwonie zaszczyciły ogród
będzie się działo letnią porą 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Marysiu,uważaj na swój kręgosłup,bo z nim nie ma żartów,miłego dnia
Ewuniu,te piwonie są juz podzielone,bo niektóre były bardzo duże ,a ponieważ nie lubią ruszania ,a właśnie były ruszane,to niech od razu rosną po 2 szt
miłego dnia
Małgosiu,u mnie też wolno ta wiosna przychodzi,jedynie śnieżyczki,wawrzynek i derenie obficie zakwitły słoneczka życzę
Iwonko,nas cieszą nawet 3 owoce tak już mamy,miłego dnia

Ewuniu,te piwonie są juz podzielone,bo niektóre były bardzo duże ,a ponieważ nie lubią ruszania ,a właśnie były ruszane,to niech od razu rosną po 2 szt

Małgosiu,u mnie też wolno ta wiosna przychodzi,jedynie śnieżyczki,wawrzynek i derenie obficie zakwitły słoneczka życzę

Iwonko,nas cieszą nawet 3 owoce tak już mamy,miłego dnia

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Martuś oczywiście, że chcę
jesteś kochana, DZIĘKUJĘ 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Semiplena........wszystkie mi przychodziły do głowy, ale akuratnie nie ta.
Derenióweczka pewno na jesieni będzie
a może soczek ?
Derenióweczka pewno na jesieni będzie

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Ewuniu,czasem kwiaty dereni przemarzają i wtedy nic nie ma ,bo niestety bardzo wczas kwitną ,gdyby teraz przyszły mrozy to dereni nie będzie
Iwonko,owoce głogu są zdrowe,ale trzeba uważać ,bo w dużej ilości mogą na serduszko zaszkodzić,wierzbę dostaniesz i jak się ukorzeni to ją wsadź do rabaty ,niech trochę urośnie i na drugi rok na wiosnę przesadź na miejsce stałe ,a teraz maliny ,o mało nie padłam jak czytam ,że maliny trzymasz w donicy, zaraz zrób rabatę ,taką jak pod kwiaty 1x1 ale w miejscu gdzie one będą docelowo na stałe ,żebyś znowu nie przesadzała,bo każde przesadzanie zmniejsza ilość owoców w danym roku,rabata pod maliny musi być w takim miejscu ,żebyś mogła ją swobodnie wydłużyć ,żeby można było zrobić pas 1 m szeroki i długi, ile będziesz chciała np 5-10 m,za 2 lata to Ty już będziesz miała co najmniej 2m malin a nie 3 szt w donicy,maliny rozmnażają się przez rozłogi i jak będą wychodzić obok posadzonych nowe to je przesadzisz dalej na wiosnę lub w jesieni,ja z 1 maliny szybciutko rozmnożyłam pas na 10 m i mam swoje maliny na wszystkie zaprawy i pojedzenie do woli świeżych ,a ty chcesz3 lata trzymać maliny w donicy i mają Ci się solidnie rozróść ,załamałam się,przecież to wszystko w tamtym roku napisałam,jak masz posadzić
i jeszcze jedno przed posadzeniem na miejsce stałe ,czyli teraz obetnij je ,zostaw 5 cm ,jak będziesz wsadzać to każdą malinę z donicy rozdziel i zasadź w odległości jedną od drugiej 30 cm,pozdrawiam 

Iwonko,owoce głogu są zdrowe,ale trzeba uważać ,bo w dużej ilości mogą na serduszko zaszkodzić,wierzbę dostaniesz i jak się ukorzeni to ją wsadź do rabaty ,niech trochę urośnie i na drugi rok na wiosnę przesadź na miejsce stałe ,a teraz maliny ,o mało nie padłam jak czytam ,że maliny trzymasz w donicy, zaraz zrób rabatę ,taką jak pod kwiaty 1x1 ale w miejscu gdzie one będą docelowo na stałe ,żebyś znowu nie przesadzała,bo każde przesadzanie zmniejsza ilość owoców w danym roku,rabata pod maliny musi być w takim miejscu ,żebyś mogła ją swobodnie wydłużyć ,żeby można było zrobić pas 1 m szeroki i długi, ile będziesz chciała np 5-10 m,za 2 lata to Ty już będziesz miała co najmniej 2m malin a nie 3 szt w donicy,maliny rozmnażają się przez rozłogi i jak będą wychodzić obok posadzonych nowe to je przesadzisz dalej na wiosnę lub w jesieni,ja z 1 maliny szybciutko rozmnożyłam pas na 10 m i mam swoje maliny na wszystkie zaprawy i pojedzenie do woli świeżych ,a ty chcesz3 lata trzymać maliny w donicy i mają Ci się solidnie rozróść ,załamałam się,przecież to wszystko w tamtym roku napisałam,jak masz posadzić

-
Alinko,to nie możliwe dam Ci gałązek i muszą być,a nie podobają Ci się takie wielkie?
Maryniu,piwonie mają olbrzymie i grube pączki wzrostu,może zakwitną,rozbawiłaś mnie tym wpisem,tak się czasem zdarza każdemu,ale chociaż mamy wesoło,buziaczki dla Ciebie
Aniu,wierzba smocza jest piękna ,tylko musi mieć trochę miejsca dla siebie,bo ją się tak często nie obcina bo potrzebuje trochę czasu ,żeby tak się spłaszczyć , na początku jej gałązki są okrągłe,a na drugi rok już się spłaszcza,a jak obetniesz to znowu będą okrągłe przez 1 rok,miłego popołudnia życzę
Ewuniu,Coral Sanset też zamówiłam ,ale jeszcze nie dojechała ,w jesieni tez ją chciałam zamówić ,ale nie było i kupiłam w zastępstwie Coral Charm ,wsadziłam w listopadzie ,pięknie rośnie i myślę ,że zakwitnie,one są podobne w kolorze,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie
Marysiu,więcej nie radzę Ci zapominać
zapisz sobie na ręce notatkę
,buziaczki
Aniu,wszystko pojechało
-- 4 mar 2014, o 15:43 --
Grażynko,wszystko robię z dereni,soki,dżemy ,nalewki i ucieram na surowo,na zimno ,trzyma się doskonale i najlepiej oddaje smak świeżych dereni ,może dzisiaj pokażę 100 letnie podworskie derenie na które jeżdżę ,żeby zrobić te przetwory ,może jak moje dorosną to już nie będę musiała nigdzie jechać na derenie,całuski dla Ciebie

Maryniu,piwonie mają olbrzymie i grube pączki wzrostu,może zakwitną,rozbawiłaś mnie tym wpisem,tak się czasem zdarza każdemu,ale chociaż mamy wesoło,buziaczki dla Ciebie

Aniu,wierzba smocza jest piękna ,tylko musi mieć trochę miejsca dla siebie,bo ją się tak często nie obcina bo potrzebuje trochę czasu ,żeby tak się spłaszczyć , na początku jej gałązki są okrągłe,a na drugi rok już się spłaszcza,a jak obetniesz to znowu będą okrągłe przez 1 rok,miłego popołudnia życzę

Ewuniu,Coral Sanset też zamówiłam ,ale jeszcze nie dojechała ,w jesieni tez ją chciałam zamówić ,ale nie było i kupiłam w zastępstwie Coral Charm ,wsadziłam w listopadzie ,pięknie rośnie i myślę ,że zakwitnie,one są podobne w kolorze,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie

Marysiu,więcej nie radzę Ci zapominać

Aniu,wszystko pojechało

-- 4 mar 2014, o 15:43 --
Grażynko,wszystko robię z dereni,soki,dżemy ,nalewki i ucieram na surowo,na zimno ,trzyma się doskonale i najlepiej oddaje smak świeżych dereni ,może dzisiaj pokażę 100 letnie podworskie derenie na które jeżdżę ,żeby zrobić te przetwory ,może jak moje dorosną to już nie będę musiała nigdzie jechać na derenie,całuski dla Ciebie

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Martuniu wiem że z głogiem nie należy przesadzać, mam naleweczkę na głogu i od czasu do czasu naparsteczek wypiję, chociaż malinówka mi bardziej smakuje
Na maliny mam miejsce, ale bałam się że mi psy powyciągają sadzonki jak od razu posadzę, a jak już będą miały solidne korzenie to nawet jak coś zbroją to rośliny od korzenia odbiją, może faktycznie już wiosną przesadzę tylko zabezpieczę jakimś prowizorycznym płotkiem, coś wymyślę, bo nie mam nic przeciwko żeby się rozrastały

Na maliny mam miejsce, ale bałam się że mi psy powyciągają sadzonki jak od razu posadzę, a jak już będą miały solidne korzenie to nawet jak coś zbroją to rośliny od korzenia odbiją, może faktycznie już wiosną przesadzę tylko zabezpieczę jakimś prowizorycznym płotkiem, coś wymyślę, bo nie mam nic przeciwko żeby się rozrastały

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Martusiu dziękuję, smocza wierzba robi imponujące wrażenie. Śliczna jest i do tego jak ładnie rozwijają się na niej bazie.
Piękna wiosna u Ciebie
Wszystko budzi się do życia. Pozdrawiam cieplutko i buziaczki przesyłam ( już lecą
)
Piękna wiosna u Ciebie

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
-