Olu witam Cię serdecznie i zapraszam
Pokochałam fiołeczki miłością szaleńczą, wciąż natrafiam na odmiany, które muszę mieć i zbieram i zbieram
Iza ???????? ??????? / Podruzhka Nevesty przypomina np. odmianę Chimpansy (Fisher), z tym, że ???????? ??????? jest bardziej wyrazista i fantasy wyraźnie rozmieszczone są przy brzegu płatków tworząc obwódkę. Powinna jeszcze być też biała obwódka dookoła, ale to pierwsze kwitnienie i pąki tworzyły się przy dość wysokiej temperaturze co mogło spowodować "rozpłynięcie się" kolorów. Zobaczymy jak dalej będzie kwitła. Generalnie fiołek bezproblemowy, listek dał dużo sadzonek, ładnie rosną, rozetki są małe i zgrabne, wcześnie zakwitł.
Karola, praca selekcjonera to ciężki kawałek chleba, z jednego wysiewu nasion (czyli z jednej krzyżówki) wychodzi ok 100 siewek, które w zasadzie wszystkie powinny być doprowadzone do kwitnienia. Może tak się zdarzyć, że nic ciekawego nie wyjdzie a jeśli jednak się uda i któraś siewka zakwitnie ciekawie i oryginalnie musi spełniać określone warunki jakościowe czyli równa, ładna rozetka, długo utrzymujące się, nie więdnące i nie opadające kwiaty itp. Jeżeli spełnia te warunki jakościowe trzeba ją przetestować pod kontem przekazywania genów w minimum trzech pokoleniach i dopiero wtedy, gdy wszystkie te etapy przejdzie pomyślnie można roślinę zgłosić do rejestracji jako nową odmianę
Morev w ogóle jest znany z tego, że długo pracuje nad swoimi odmianami, tworzy ich niewiele za to są rzeczywiście dobrej jakości, dają mały procent sportów i są łatwe w uprawie. Ja osobiście uwielbiam odmianę ???????? ?????, to pierwsza w której się zakochałam a jak wiadomo pierwsza miłość nie rdzewieje