Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Witam w ten chłodny poranek, u nas o 6-tej rano zaledwie 6 st.
Marysiu, tę różę posadziłam w tym samym miejscu, ale funkie były zbyt poszarpane, aby mogły tam pozostać. Mam nadzieje, że Nero już jej nie ruszy, bo mu pogroziłam ;:333
Tereniu, M wyjechał, więc roślinki do Ciebie już jadą, część oznaczyłam, a inne to znasz. Dla Jagódki jest żywokost i dałam Ci też trochę ubiegłorocznych nasion Codonopsisa możesz posiać jeszcze u siebie i obdzielić Jagódkę i Anię. No i też roślinka dla Pani Krystyny. Wieczorkiem pogadamy.
Pozdrawiam, pa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w kolejny chłodny już wieczór
Dla wszystkich miłośniczek szałwii mam jeszcze do pokazania szałwię srebrzystą Salvia argentea, nie mam zdjęcia rozety liści, aby pokazać ich urok, mam tylko kwiatostan (zdjęcie z połowy czerwca) Ta szałwia wysokością dorównuje szałwii muszkatołowej, lecz kwiaty ma białe.
Obrazek

Na tym zdjęciu widać ją za liliowcami
Obrazek

A czy taka roślina może się podobać ?
Obrazek
Za chwilę wracam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie, jako uzupełniacz palety jesiennych barw w ogrodzie polecam też szałwię zieloną Salvia viridis, ja mam w dwóch kolorach, miałam jeszcze białą, ale przepadła. To jest szałwia jednoroczna, ale zawsze się wysiewa, bez względu jaka jest zima.
o kwiatach różowych
Obrazek

o kwiatach fioletowo-niebieskich
Obrazek

I jeszcze kilka fotek z dnia dzisiejszego
Szkarłatka amerykańska
Obrazek

Codonopsis zawiązuje nasiona
Obrazek

Klonik, który w tym roku dopiero rozpocznie swoje kwitnienie
Obrazek

część ogrodu z nową podporą dla powojnika
Obrazek

Hosty i inne ....
Obrazek

Najdłuższy chodnik a naszym ogrodzie
Obrazek

Kloniki jeszcze pięknie kwitną
Obrazek

A na zakończenie pomysł mojego M na udekorowanie bramy
Obrazek

Życzę kolorowych snów, a jutro pięknego słonecznego dnia,
Ula
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulu czy ten Hortulus to w Dobrzycy , te zdjęcia tak mi właśnie przypominają :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Witam, przepiękna ta biała szałwia ;:oj Czy nasionka są łatwo dostępne, jakoś nigdzie nie widziałam ? ;:218
Wracam na pierwszą stronę, muszę poczytać od początku...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ulka ...tymi szałwiami jednorocznymi i dekoracją bramy powaliłaś mnie na kolana - gratuluję pomysłu Twojemu M ;:180 .
Pozdrawiam serdecznie i spokojnej nocki życzę ;:196 :wit ( bez M ...prawda ?)...
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam kolejnych gości, bardzo mi miło
Grażko, dobrze rozpoznajesz zdjęcia - to Hortulus w Dobrzycy. Byłam tam już kilka razy i może uda się jeszcze w tym roku pojechać. Zawsze coś tam kupię i robię dużo zdjęć.
Marysiu, tę szałwię mam już kilka lat, nawet nie pamiętam, gdzie kupiłam. Nigdy nie wysiała się sama, ale w tym roku wybrałam z nasienników kilkanaście nasion (mało, bo większość była pusta) będę wysiewać na wiosnę, zobaczę czy coś z tego wyda.
Wasze wątki odwiedzę jutro, a dzisiaj ślę pozdrowienia.
Jagódko, jeśli chcesz to zbiorę dla Ciebie trochę nasion tych rocznych szałwii, ale bramy nie oddam.
Do miłego
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uleńko bardzo masz ładnie u siebie w ogrodzie .Podoba mi się to ,że lubisz szałwie .Wydaje mi się ,że one są trochę niedoceniane w naszych ogrodach ,a warte są większego zainteresowania .Ja tez mam takie ,jak Ty i kilka innych .Zawsze się rozglądam i szukam wśród nich nowinek .Pozdrowienia dla Ciebie :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

UlaL pisze: Jagódko, jeśli chcesz to zbiorę dla Ciebie trochę nasion tych rocznych szałwii, ale bramy nie oddam.
Do miłego
Pozdrawiam, Ula
Uleczko ...serdecznie proszę o nasiona ...a masz ciekawe , rzadko spotykane rośliny , które możesz ukorzenić ...jak np. tę roślinę n/n podobną do Clerodendrum .
Za bramę dziękuję ..u mnie jest wielka , wykonana przez M ...ale robiona w metaloplastyce . Bo taka mi pasuje do koncepcji ogólnej ...większość łuków , pergoli i meble takoż są utrzymane w czarnej , ciężkiej kowalskiej robocie .
Mnie rzuciło na ;:180 ozdobienie doniczkami ...zobaczymy - może na drugi rok sprawię sobie takowe ..a niech ;:7 ..niech gadają ( wiem , bo dotarło do mnie , że u mnie to już nie pasja ...to choroba :;230 ;:209 - ale dobrze mi z nią i nie mam zamiaru się z niej wyleczyć ) .
Żywokost mam zamiar wsadzić do doniczki ...niech rośnie i czeka na Ciebie ... ;:196 .
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie Uleńko ;:196
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagódko, mam dzisiaj urlop, trafna decyzja :heja , bo pogoda super. Wpadłam do domu na chwile, coś zjeść i wypić kawę, bo bez niej to ciężko. A jak chwila przerwy to trzeba na forum. Jagódko, gdybyś wcześniej wspomniała o tej roślinie NN, to już by na Ciebie czekała u Tereni (mam 1 szt. i będzie dla Ciebie) Nasiona szałwii pozbieram, a dzisiaj zebrałam nasiona niebieskiej i żółtej baptysji. Piszesz, że u Ciebie to już choroba, u mnie też. Ale po lekarstwa na tę chorobę nie musimy biegać do apteki, a tam niektórzy zostawiają więcej kasy. Co do innych ciekawych w donicy to mam jeszcze co nieco, dwa to jeszcze nie kwitły. Może na ten temat to wieczorem, bo pilno mi do ogrodu. Wiem, że od Tereni będzie hortensja Pink Anabelle i muszę zrobić dla niej miejsce, ale najpierw muszę wykopać żółwika i posadzić w inne miejsce, ale tam rośnie coś innego i to też muszę wykopać i tak dalej......, aż wszystko będzie miało swoje miejsce. A tego miejsca to zawsze mało, mało i mało. U Tereni są też dla Ciebie nasionka Codonopsisa.
Pozdrawiam, do miłego
Ula
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Uleczko piękny ogród.Ala
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj raz jeszcze.
Urszulko bardzo gorąco dziękuję za roślinki,nasiona i inne podarunki.I znowu mam problem -gdzie ja to posadzę?
Piszesz że przenosisz jedno, pózniej drugie i tak aż miejsce znajdziesz dla danej rośliny.Trochę mnie to przeraża bo i czasu mało i dalej sucho.
Zuzanka serdecznie dziękuje,muszę jej tylko napisać nazwy łacińskie.Podałam im namiary na Twój ogród i Wasz gołębnik-już to oglądaliśmy ale tak na chybcika.
Pozdrawiamy.Teresa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko ...kiedykolwiek pojedziesz do Tereni - proszę , wybierzcie się z Nimi do mnie .
Dziękuję serdecznie za roślinkę , nasiona i Twoje szczodre ;:167 ;:180 .
Tak myślę sobie , co prawda nie widziałyśmy się nigdy ...ale w związku z tym , że masz blisko do Chojnic , to tak , jakbym tam kawałek serca zostawiła .
Pozdrawiam serdecznie ;:168

Edit ; widzę , że wysłanej wiadomości nie ma , bo w tym samym czasie Terenia ;:167 do Ciebie pisała . Tereniu Kochana - Ania nie przyjechała i nie wiem kiedy wpadnie , bo kolega z pracy się rozchorował .

Pozdrawiam serdecznie ;:168 :wit
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Ula, ale u Ciebie w ogrodzie pięknie. Muszę sobie na spokojnie pooglądać i poczytać, bo ja to z tych czytających wątek. Pisałaś o szałwii muszkatołowej. Dopytam jeszcze, kiedy ją wysiewać teraz czy na wiosnę. Skoro sama się rozsiewa, to wynikałoby, że można też wysiać teraz jesienią.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny :wit
Jagódko, dziękuję za zaproszenie, będzie to dla mnie przyjemność poznać Cię osobiście i pooglądać ogród. Ja również zapraszam, jak tylko zaplanujesz wyjazd do Chojnic, to już nie daleko do nas.
Obiecałam pokazać coś z doniczkowych - tych mniej spotykanych, ale nie zrobiłam wczoraj zdjęć.
Taką rośliną to Cię nie zaskoczę
Obrazek

Taką też nie
Obrazek
i takimi
Obrazek

Obrazek

A to piękność od Tereni

Obrazek

Ale mam coś co dopiero się ukorzenia, nie znam nazwy
Obrazek
Begonia fuchsioides - mam o kwiatach czerwonych i różowych, na zdjęcie po prawej stronie

Obrazek
Pozdrawiam, Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”