Bezcierniowy Meksyk i reszta - turpis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bezcierniowy Meksyk i reszta - turpis

Post »

poka poka zobaczymy co się spaliło :twisted:
A czemu nie kupisz już od prochazki?
Awatar użytkownika
turpis
200p
200p
Od: 28 lut 2013, o 02:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spaliło czy przyrumieniło, właśnie tego nie wiem. To moje pierwsze lato z kaktusami. :D Dziś już za ciemno na fotki. Zrobię jutro jak nie zapomnę.

A u Prochazki już nic więcej nie kupię, bo niezwykle mocno nie podoba mi się brak kontaktu z tym panem, po czym paczka z rachunkiem przychodzi po kilku miesiącach. Nie pomaga mu również fakt, że 90% wysianych od niego nasion mimo płukania, zaprawiania i kaptanu zeżarł grzyb. To był mój najbardziej sterylny wysiew, mimo to spleśniało wszystko, a co wykiełkowało pokryło się plamami i też zdechło. Dwie siewki, które zdążyłem zaszczepić, jak widać wyżej, nie są tym czym miały być. Cięty jestem na gościa. :D
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no czyli u prochazki nic sie nie zmieniło, kontakt z nim jest taki jaki był. A jeżeli chodzi o astaki cv. to praktycznie w większości przypadków nie to co ma być, szczególnie jeżeli chodzi o te mniej typowe. Bardzo często jako ooibo jest sprzedawany zwykły z lekko powiększonymi areolami a taki rasowy ooibo ma mieć naprawdę spore areole, a twój zaczyna wyglądać na SENAS. najlepiej sprawdza się ONZUKA to praktycznie w większości przypadków się zgadza. Fakuryu i Fakuryo to też często jest niewypał , można by jeszcze wiele wymieniać. Wystarczy dużo siać i coś zawsze się znajdzie
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To, że wysiewy pleśnieją to chyba nie jest wina nasion :idea: Mi nasiona zbierane w Argentynie w 90% zapleśniały. Przemyłem je i z wysiewaniem nie miałem większych problemów. Co innego gdy nasiona nie chcą kiełkować. Wtedy są albo stare albo niedojrzałe i rzeczywiście można mieć pretensje do ich sprzedawcy. Mi niestety tez zdarzało się, że nasiona zbierane w kolekcji z dojrzałych owoców nie chciały następnego roku kiełkować i do dziś nie wiem co było nie tak. A najgorsze to, że zaczynam widzieć, iż niektóre stanowiska tak zwyczajnie mają, że nasiona z roślin nie chcą kiełkować i to co roku. Mam taki problem choćby z L.zecheri czy L.pugionacantha v.corrugata. Co roku od kilku lat mam świeże nasiona i ich kiełkowalność jest zawsze na poziomie 1÷10% albo i gorzej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

G. ragonesei wystrzelił jak z katapulty. Teraz tylko czekać na rozwinięcie kwiatka ;:173
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Nabytki superowate,niech ci świetnie rosną,czego ci życzę ;:180
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
turpis
200p
200p

Post »

banditoo - właśnie dlatego Twoje "supertajne źródła megarzadkich odmian" tak mnie denerwują. :wink: Nie chcesz zdradzać kontaktów, odsprzedać pewnie też nie zamierzasz, bo jesteś zwyczajnie zachłanny. :twisted: Niech Ci rosną zdrowo. :wink: Tylko fotografuj je częściej niż co pół roku. :lol: Przy okazji, takie wypieki udało mi się uzyskać:

Obrazek Obrazek

Na żywo wyglądają odrobinę gorzej, ale nie miękną. Nie wiem, dla mnie nowość. :wink:

honorka - kwitł kilka dni, wczoraj w nim grzebałem pędzlem, bo occultum też kwitnie, i dzisiaj się już nie otworzył. (Wiem, że eksperyment godny dziecka z lupą nad mrowiskiem :lol: )

leszek2 - dzięki! :)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tam odrazu nie chce się podzielić, właściwie to juz się podzieliłem wiec mam tylko połowę , nie są to jakieś szczególnie rzadkie astraki na razie takie wziąłem:
150 ornatum fukuryu ?5.95
80 myrio fukuryu ?3.00
125 myrio. kikko nudum ?4.95
70 onzuka tri x quad hyb?2.90
30 A S K ?1.00
100 onzuka "V" ?3.96
1500 mixed astro seeds ?5
jeszcze ze 30nasion variegat z tamtego roku mu zostały i teraz czekam na nastepne bo musi poczyscic nasiona i zapyla nastepne
Wiec jak widac nie sa to jakies wygórowane ceny, najważniejsze to że są dobrej jakości kiełkują prawie wszystkie i po wykiełkowaniu są znacznie większe niż kupowane gdzieś indziej, przynajmniej było tak w tamtym roku
A jeżeli chodzi o astriasa to wygląda ok ładnie się zarumienił, pokazałbym ci mojego nudum, jest czekoladowy ale nie mam fotki
Awatar użytkownika
turpis
200p
200p

Post »

banditoo pisze: 125 myrio. kikko nudum ?4.95
;:oj

Kikko nudum od jakiegoś czasu mi się marzy, obok Onzuka Kikko Ball i A. ast. fukuryu to mój priorytet na przyszły rok. :D Tyle, że z tym drugim i trzecim to będzie spory kłopot. Jeszcze jakaś shinshowa mogłaby wpaść i będę usatysfakcjonowany. :twisted: Variegaty mnie na razie nie bawią, ale pewnie mi się pogłębi z czasem. Ogólnie bardzo fajne zakupy zrobiłeś. Zwłaszcza 1500 mixa będzie trzymające w napięciu. Ja mam mini mix od Licznerskich, ale jest tego może ~20 sztuk. :wink: Czyli mówisz, że astrakom nic się nie dzieje? To dobrze, bo nie zamierzam z nimi cudować. Jak wygląda spalony astrak pewnie też się kiedyś przekonam. :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Yhy...astrak to może nie, ale jak wygląda spalone myrio to Ci mogę opowiedzieć :oops:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
turpis
200p
200p

Post »

U mnie na razie cisza, nie mam na nic czasu. :wink: Otworzyłem ostatnio owoc z COAS (ten kwiat z samopylenia) - fotki później, nasionka się suszą i czekają.

Tymczasem chciałbym się z Wami czymś podzielić. Mnie ogólnie bawi ludzka głupota, a ten gość do lotnych chyba nie należy. Tylko dla kaktusiarzy o mocnych nerwach:

https://www.youtube.com/watch?v=HwtY5g547Ik

:twisted:

W sumie mięczak. Ja bym mu podsunął jakąś opuncję. :twisted:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Po pierwsze: gdzieś Ty się podziewał tyle czasu?
Po drugie: szkoda słów na taką głupotę, obejrzałam tylko pierwsze sekundy i nie mam zamiaru oglądać dalej, chwalę sobie swoje słabe nerwy w tym przypadku. Co za idiota, a co gorsze: po co to...? Nie rozumiem i w tym przypadku nie chcę zrozumieć.
Pokazuj lepiej zdjęcia kwiatków i nasionek, bo jak na takie coś się patrzy, to od razu człowiek lepiej się czuje ;:219
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

No do najmądrzejszych to raczej nie należy, bez kitu opuncja to by miał dopiero niezapomniany obiadek ;:306
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Też tylko obejrzałem pierwsze kilkanaście sekund.
Gdyby głupota miała skrzydła,to gościu mógłby latać jak F16 !!!
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Macie rację też bym mu podsunęła opuncję ;:306 ciekawe jakby się zachował :;230