Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Bartek napisz coś więcej o tych hurtownikach z Wrocławia, bo ja też tam sprzedaję. A tak na marginesie to ja ciągle szukam for rolniczych, gdzie można się czegoś dowiedzieć o bobie, ale wszystko stare tematy i posty. Prawdą jest to, że od Was ogrodników się bardzo dużo dowiedziałem fachowej wiedzy, bo "niektórzy" rolnicy nie chętnie chcą się podzielić informacjami, albo kłamią, bo w z wieloma takimi sytuacjami się spotkałem... Myślę, ze powodem tego jest chytrość i zazdrość. Wracając do tematu to w polu niektóre ziarka puszczają kiełki, lecz gleba jest okropnie mokra. Obserwuję pogodę i opady deszczu i śniegu mają być minimalne, ale na chwile obecną śnieg pada i zaraz się topi.
Taki paradoks, bo jak pamiętam ostatnio martwiłem się dużymi mrozami, że wszystko zniszczą, po sprawdzeniu ziarek są ok. Teraz martwię się tym, że zgniją, bo ziemia jest mocno zlana. Pocieszające jest to "bób to twardziel" i, że według synoptyków wiosna pełną parą przyjdzie za 2tyg. :|

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Ja swój bób siałem w nieco udziwniony sposób. Czasami mam takie pomysły, po prostu przychodzą. Wyobraziłem sobie ze moze on mieć problemy z wzejściem, więc podczas siewu stosowałem słomę do rozwarstwienia gleby. Trochę ziemi, trochę słomy i na to jeszcze więcej słomy, tak ze ziemia jest częściowo przemieszana ze słomą. Ciekawi mnie, czy taka praktyka pomoze, czy zaszkodzi.
W ogóle warto tez siane nasiona przysypywać dobrym torfem ogrodniczym z worków a to dopiero glebą, bo tam gdzie jest gliniasta rzeczywiście mogą pojawić się problemy z kiełkowaniem. Ale mi jakoś szkoda było tej dobrej ziemi do siewu.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Bardzo proszę o trzymanie się tematu bobu pod kątem uprawy.
Stronę ekonomiczną raczej nie w tym wątku należy poruszać, tylko tu :arrow: Pozostałe tematy.....
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
bartek500314115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2013, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na giełdzie są rozne hurtownie, jedna pamietam ze nazywa sie amber a reszta nie wiem. Oni handluja warzywami i bobem rowniez. odemnie kupywali jak im brakowało i wiecej nie chcieli, w ogóle stałe dostawy ich nie interesowały tak wiec sam jestem ciekawy kto i za ile im sprzedaje. Znalezłem inne fora dwa lub trzy ale jak napisałem to do tej pory nie ma odzewu a tutaj jest zycie. Bob jest twardzielem nie tylko na mrozy ale równierz gdy rośnie jest bardzo silny, miałem przypadki ze jak młoda roslinke przejechałem kołem ciagnika to po dwóch dniach sama sie podniosła, albo jak ziarko znajdowało sie pod bryłą ziemi ( wielkosci dwóch piesci i wazacej ok 1kg) to wychodzac na zewmnątrz potrafił ja przesunąć- wiem ze moze to byc niewiarygodne ale sam sie dziwiłem jaka to siła jest. Tak wiec podejrzewam ze słoma mu za wiele nie pomorze lecz przeciwnie moze bardzo wysuszyc ziemie. Bob nie reaguje negatywnie na nadmier wody wiec nie ma obaw ze 'zgnije', bardziej moze to byc powodem chorób grzybicznych-ale na to sa odpowiednie opryski. pogoda jest jaka jest i nic sie nie zrobi, jestem jedynie ciekawy do jakiego stopnia mozna przetrzymac sadzonki aby sie dobrze przyjeły i miały plony? Szukam pomocy w jeszcze jednej kwesti a mianowicie-oprysku. do zwalczania chwastów dwulisciennych uzywałem zawsze do fazy 6-go liscia basagranu i szukam odpowiednikow o takim samym składzie.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

co do herbicydu to ja zakupiłem stomp, i miałem pryskać bezpośrednio po siewie, ale jak dowiedziałem się jaka ma być pogoda to zrezygnowałem i opryskam po w schodach.
bartek500314115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2013, o 15:59

Post »

przedwschodowo ja pryskam afalonem, a teraz znalazłem z tym samym składnikiem ale o 1/4 ceny tanszy nuflon.

Ostatni raz zwracam Ci uwagę, pisz polskimi literami zgodnie z zasadami
poprawnej polszczyzny oraz wątek ekonomiczny poruszaj w innym dziale.
To jest forum ogrodnicze dla ogrodników - amatorów, można poruszać wątek ekonomiczny danej uprawy,
ale w odpowiednim dziale, do którego podałam Ci kilka postów wyżej odnośnik.
Awatar użytkownika
KorK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2012, o 10:26

Post »

Witam :wink:

Jest sens wysadzania bobu do doniczek torfowych? Czytałem trochę opinii i jedni mówią,że pleśń się robi,drudzy,że rozłazi się i wilgoć zabiera :? Na razie na działce leży śnieg i minusowe temperatury niestety,a chętnie bym już wysadził bób w takie doniczki...tylko czy będzie można je trzymać na balkonie,pod kawałkiem folii? ;:218 Chętnie przed posadzeniem w doniczkę,wrzuciłbym nasiona do wody aby wykiełkowały...czy to dobry pomysł przed późniejszym wsadzeniem w doniczkę? ;:219
Pozdrawiam miłośników bobu :P
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie lubię doniczek torfowych, w nich naprawdę trudno utrzymać odpowiednią wilgotność, za bardzo podlane pleśnieją, jeśli podlewa się umiarkowanie to ziemia bardzo szybko wysycha.
A nie możesz pomyśleć u pierścieniach, albo wielodoniczkach z dużymi komorami ?
Nasiona bobu dobrze jest przed wysadzeniem namoczyć, szybciej wzejdą.
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Ja wysiewam bób do plastikowych kubeczków są długie i nie zajmują dużo miejsca. W zeszłym roku się to sprawdziło.
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dyskusję na temat ogrodników działkowców i rolników przeniosłam tu :arrow: Ogrodnicy działkowcy, a rolnicy
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
KorK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2012, o 10:26

Post »

Przekonałeś mnie :wink: Ale opłaca się teraz namoczyć i wsadzić w zwykłe doniczki?? Czy lepiej poczekać na ocieplenie i zasiać prosto do gruntu pod folią? :D
Pozdrawiam miłośników bobu :P
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

pytanie mam do wyjadaczy:

Bób z poniższego obrazka posadzony był w domu w doniczki w połowie marca.

obecnie wygląda tak :

Obrazek

Przyciąć go bo zbyt wybiegnięty czy zaryzykować jeszcze tydzień i spróbować do gruntu?
Galadier
100p
100p

Post »

;:oj
A ja myślałam że mój bób jest wybiegnięty.
Ja bym sie zastanawiała czy jeszcze jest co ratować... bo przecież nie będziesz palikował bobu. Chyba lepiej wysiać dziś nowy i za dwa tygodnie do gruntu. Tydzień na wykiełkowanie i rozwinięcie pierwszych listków i tydzień na przyzwyczajenie do warunków zewnętrznych
i będziesz miał ładną rozsadę , bób szybko rośnie.
Dobrze jest trzymać w chłodniejszym pomieszczeniu z dobrym oświetleniem.
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

rafikius wywal to i posiej od nowa. Niby słyszałem coś o cięciu bobu, ale to pewnie tylko jakaś legenda. Najlepiej zamiast chrzanić się z pojemnikami kup 0,5 kg nasion w jakimś ogrodniczym, kosztuje to około 10zł i wrzuć w jakąś hm... torbę z wilgotną ziemią do siewu czy torfem. Jak za jakiś tydzień przyjdą roztopy to nasiona powinny mieć juz kiełki odpowiednie do siewu do gruntu, a jeśli zima się przedłuzy to najwyzej wtedy w pojemniki porzesadzasz.

Ja się o swój bób z rozsad boję, mam 40 sztuk na palecie i teraz właśnie rozwijają liście, w święta wyszły z ziemi i się trochę boję co się z nimi przez tydzień stanie :F
Galadier
100p
100p

Post »

Alembik, zaszalałam w tm roku i przy pierwszych promieniach słońca ( początek marca) wrzuciłam bób do kubeczków i oczywiście po dwóch tygodniach miałam już dorodne roślinki i śnieg w ogrodzie. Też trochę nie chciało mi się wierzyć w to przycinanie, ale szkoda mi było tak po prostu wywalić 60 sadzonek. Stwierdziłam, że i tak nie mam nic do stracenia i ciach. Teraz wyrastją po dwa trzy pędy boczne. Jak znajdę w sobotę troche czasu to wrzucę fotki.
Tyle tylko, że akcję przycinania przeprowadziłam prewencyjnie jak jeszcze rośliny nie były wyciągnięte.
Pozdrawiam Kinga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”