Agnieszko czekam na kwiat Phal. violacea v. Mentawei
życzę ci żeby Vanda szybko zakwitła,a przy okazji i moj .Piękne ma ta twoja kwiaty,takie niespotykane...
Agnieszko-Piękna violacea...
Henio nadal ślicznie kwitnie.
Gratuluje pędzika na Vandzi... Czyżby to ta różowa ? U mojej Patchary niedługo będzie 3 miesiące,więc może coś puści,przynajmniej mam taką nadzieje
Agnieszko, zaglądam tu z wielką przyjemnością. Zawsze pokazujesz coś ciekawego !
Psychopsis w różnych odmianach to Twój prawdziwy sukces w uprawie Ja mam tylko jeden egz. i jeszcze u mnie nie kwitł.
Muszę cierpliwie czekać
Wrzosowe piękności chętnie bym Ci porwała
Nieszko,patrzę sobie na te Twoje violacea i nie mogę się napatrzeć
Która z nich mocniej pachnie,violacea v. Mentawei czy krzyżówka tetraspis C1 x violacea Indigo Blue? Bo kwiaty są bardzo podobne.Może udało by Ci się zrobić zdjęcie wspólne obydwu kwiatów,tak dla porównania.U mnie rozwijają się dwa pączki violacea var.sumatrana .Za kilka dni będę miała cudny zapach w całym pokoju .
Art - może nabierze pewnosci od sąsiadów i tez zakwitnie
Martika68 - nie ma problemu zdjęcie poniżej i zdecydowanie intensywniej pachni krzyzówka C1 i violki. Gratki pączków na violce koniecznie pokaż jak sie otworzą
Po lewej c1&violka , po prawej Mentawei
Nooo,teraz widać wyraźnie różnicę,szczególnie w kształcie kwiatów.Dzięki .
A co do zapachu to może v. Mentawei musi jeszcze dojrzeć aby pokazać cały swój aromat.Krzyżówka rozwinęła się wcześniej,jak mi się zdaje.
Mysle , że to wynika z tego , że Mentawei ma tylko 1 pęd na którym jest 1 kwiat i 1 pączek, a na krzyzówce jest 5 pędów i dużo pączków, które pewnie juz zaczyną pachniec. Więc wiesz jak to sie mówi w grupie siła
Dzisiaj przyszły w końcu moje masdevallie z wymianki. Poprzesadzałam , maja bardzo ładne korzonki i każdy ma nowe przyrosty z czego bardzo się czeszę
Pozwólcie że sie zaprezentują
Masdevallia Flying Color var. Red naprawde duża sztuka