Różne roślinki Marty... ;-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różne roślinki Marty... ;-)

Post »

Mniodkowa
Marta80 pisze: Ja ostatnio szukałam doniczki dla tej nowej Jukki - take wielkie 26,28,29,30 cm to ceny zaczynają się nieraz od 60 zł :shock: koszmar, to prawie tyle ile za samą roślinę dałam. W castoramie mam upatrzone doniczki i tylko z tego rodzaju kupuje bo są tanie, ta do Jukki i ta do dużej Draceny kosztowała 33 zł, może najpiękniejsza nie jest ale tania i dosyć prosta. :)
Obrazek
Obrazek

U Draceny moze tak nie widac ale obie są takie same. :-)

Dziewczyny, a co do fiołka - to są zdjęcia z chwili, kiedy go kupiłam. Teraz wygląda nieco.. (jakie nieco?) DUŻO (!) gorzej, ale nie będę pokazywać bo nie chcę Was straszyć :D

Migotka fajnie, że zajrzałaś do mnie :-) to mamy coś wspólnego, mi też jest szkoda jak widzę zabiedzone okazy. U zznajomych też się powstrzymuję - ale w sklepie zazwyczaj kupuję.

agarow78 tak to jest przy remoncie :-) ale po remoncie doprowadzisz je do ładu i znów będą się pięknie prezentować. :-)

I wiecie, co zauważyłam? Odkąd przesadziłam moją dużą trzykrotkę to dolne liście żółkły, w ogóle była taka.. klapnięta jakby, zamiast pędy stać to układały się luźno na sobie. Myślałam, że ma za mokro. Ostatnio wlałam jej więcej wody niż zawsze i strzeliła w górę, ani jednego żółtego liścia, i w ogóle ma inną formę - jest nie do poznania. :shock: Czyli moja trzykrotka lubi dużo pić :-)
Obrazek
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Twoja trzykrotka wygląda fantastycznie tak się zawija a moja tak sterczy !! Miała ciachu machu i teraz moczy nóżki kto wie może będzie bardziej posłuszna ;:88
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dawno mnie nie było :) Ale dracenki masz piękne. A storczuś bardzo urocze ma kolorki;).
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

No właśnie ona cała się tak zawijała, a teraz środek jest taki gęsty a boki poszły w górę, fajnie wygląda, na taką gęstą :-)
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Dracena. A doniczki -wszystkie 3 ładnie się ze sobą dobrały :)
Ja też kurzu na liściach nie lubię ale przy dwójce małych dzieci nie zawsze mam czas na wycieranie, niemniej jednak staram się aby zawsze wyglądały schludnie. Twoje to dopiero muszą Cię kochać :)
Ładnie, estetycznie i zdrowo wyglądają a przede wszystkim widać, że zadbane :tan

Ja też się uśmiałam gdy czytałam o czyśzczeniu liści u znajomych :;230 ale ostatnio sama bratu wyczyściłam rośliny-kolosy-zajmujące 1/3 wielkiego salonu :;230
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ach, faktycznie nie zwróciłam uwagi, przepraszam ;:196 ale komponują się z roślinkami idealnie ;:108

co do wycierania - ludziom się po prostu nie chce, rzadziej z braku czasu, bo ja to nawet jak nie wyrabiam się to na szybkiego powynoszę kilka doniczek do wanny, szybki szower i tak zostawiam... a potem cóż, siłą rzeczy trzeba odnieść na miejsce, czy czas masz czy nie, wykąpać się jakoś należy ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

My kobiety i nasze dziwactwa :D każdy ma jakiegoś bzika, cóż... ;:224

Dzisiaj moje roślinki wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca.

Nie wiem czy widać brudne szyby - roślinki mogę wycierać codziennie, ale szyby jakoś nie mam ochoty.. A przydałoby się, bo od prawie codziennego zraszania straszne zacieki się robią.
Obrazek

P.s - widzicie tego Diddla na szybie? Jest nie do zdarcia, moja siostra go przykleiła jak jeszcze chodziła do liceum, do 1 klasy (czyli jakieś 6 -7 lat temu) - kolega jej go zrobił i nie umiem go zmyć, przykleił się na amen i słonko go wypaliło, już pół roku z nim walczę :| ;:14

edit:
Aha :tan
;:4
Szczawik się przyjął, ale myślałam, że padnie. Bo krótko po posadzeniu glebę pokryła jakby pleśń, spryskałam Topsinem do dezynfekcji podłoża, wsadziłam pałeczkę w ziemię i pleśń się zasuszyła a roślinki mają się dobrze. Chciałam przesadzic, ale na razie chyba dodam tylko świeżej ziemi.

Obrazek
Obrazek
Moje zielone:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie Ci się przyjął ten Szczawik. Pamiętam jaką miałam radochę, gdy mój wreszcie wziął się do roboty i co chwilę z ziemi coś "wyłaziło". Radość ogromna. Super :)
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

NIE UWIERZYCIE!
KUPIŁAM HIBKA! HIBKA, HIBECZKA, HIBUSIA!!!

W Kauflandzie, taki zabiedzony :| po 7,99. Niestety nie było łososiowego, były białe/ecru i różowe, wzięłam biały. Ale w stanie jest makabrycznym, ma tak mokro, że mógłby pływać ;:14 ręce bym poukręcała!!!

Przyszliśmy do domu, wypakowałam szybko zakupy, powsadzałam mięso do zamrażarki, pędze do pokoju a mąż: a Ty gdzie?
a ja: MNIE NIE MA!

Idę zająć się moim Hibiskusem, muszę go przesadzić, ma tak mokro :/ wszystkie liście, pączki kwiatów zalane, chyba ktoś wodą z góry lał? Pączki jeszcze nie rozkwitły a już opadają.

Lecę, będę rano!!! :tan pokażę zdjęcia.
BUZIAKI! ;:167 :uszy
Moje zielone:
Xk-k
---

Post »

No i widzisz ciesze się razem z Tobą że masz hibka biały tez ładny zresztą każdy kolor jest cudowny i wyjątkowy przesadzaj go i pielęgnuj a zobaczysz że Ci się odwdzięczy, szczawik bardzo ładny widzę że bierze się do roboty czekam na fotki hibcia ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też choruję na łososiowego. Jeśliporadzę sobie z tym czerwonym, to następny będzie łososiowy pełny. Kochana mój był za 6 zł i zaczął walczyć wreszcie o kwiaty, także walcz, walcz. Póki co, gratuluję zakupu i cieszę się razem z Tobą ;:136
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ooooooooooooooo jak czadowo :tan masz hibusia ;:167
tak wyczekiwany i do tego uratowany to na pewno się odwdzięczy ;:108 ;:167
ale biały... ;:154 no nie doczekam się kwitnienia normalnie ;:65
może go wyjmij z tej zalanej donicy, pogrzeb w nim trochę, zostaw na noc, niech przeschnie... i wtedy do nowej doniczki... ale może masz już jakiś patent ;:108

a ten Twój parapecik bardzo ładny ;:108 nie widać zacieków :uszy ja kiedyś też psikałam po szybach, teraz roślinki, które mają być pryskane to od razu ustawiam na kwietniku, potem mopem wycieram... ;:224 a pryskam za jednym zamachem kilka ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

I jestem :-)
Myślę, że przeżyje :tan
Nie dałoby rady, żeby przeczekać do jutra, ziemia była tak mokra, że musiałam jak najszybciej ją usunąć, nie mam nowej doniczki, mam plastikową brązową, ale.. Trudno, przesadzę na wiosnę, Hibek jest sam w sobie tak piękny, że kochałabym go nawet wtedy, jakby stał w worku na śmieci :D
Poddałam go lekkim zabiegom kosmetycznym, powycinałam pognite, połamane, zwiędłe liście i łodyżki.
Korzenie musiałam wypłukać w wodzie - ziemia była tak mokra że nie mogłam jej usunąć :| więc wypłukałam szybko w wodzie i odcisnęłam w papier toaletowy korzenie, aby przeschły. Owijałam w warstwy papieru tak długo aż po przyłożeniu był zupełnie suchy :-)

Ziemia była taka mokra:
Obrazek

Odciśnięta część ziemi, którą dało się usunąć i woda :|
Obrazek

Hehe, a to moja Chrześnica Hania ma 2 latka, śpi dzisiaj u Nas łobuz bo siostra ma na 5 do pracy i szkoda maleństwo zwlekać przed 4, niech pośpi sobie. Dzielnie pomagała (rozrzucała ziemię zamiast zamiatać :) ) i radośnie wykrzykiwała 'myje myje' :D lub 'fuuuuj'
Obrazek

A Tu Hibek, sama nie wiem jaki on ma kolor kwiatów, ale pączki wyglądają na takie białawo-ecru:
Obrazek

Ten jest taki, wie ktoś co mu jest?
Obrazek

Pozdrawiam ;:167 ;:4
Moje zielone:
Xk-k
---

Post »

ładny hibuś jeszcze taki rozkrzewiony no i niedługo będzie kwitł
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Zakup piękny:) I jaki wyczekiwany. Życzę oby zdrowo rósł i pięknie kwitł:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”