Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: aloes pomoc
Bardzo stare agawy amerykańskie (takie po około 20+ lat) wytrzymają mrozy do -12 stopni Celsjusza, ale też nie może to trwać kilka miesięcy, a co najwyżej z kilka dni, do tygodnia maks.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
- 50p
- Od: 17 maja 2012, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No tak, sukulenty na zimę do domu, do garażu, nie na mrozy. Nie oddzielałam jeszcze nigdy sadzonki aloesu, ale myślę, że jest podobnie jak z agawą, odłącz, posadz do innej doniczki, podlej, powinna się przyjąć. Raczej bez ceregieli.
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Bez przesuszenia i od razu podlanie, to jest szansa na dwa uda, z przewagą na te drugie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Aloes i owoce ?
Witam serdecznie. Pownieważ jestem tutaj pierwszy raz z góry przepraszam jeżeli to zły dział. Nie znalazłem odpowiedniego tematu, więc zakładam nowy. Dośc dawno dostałem jako prezent sukulenta. Jest to bodajże "aloe vera". Od pewnego czas pięknie się zaklimatyzował i zaczął kwitnąc. W sumie to już przekwitł
I teraz zostawił takie 2 "gruszki" które strasznie obciązają łodygę, która z kolei powoli obumiera. Strzelam, że to są owoce nasienne, lecz chcę usłyszeć wasze zdanie bo nie jestem pewien. Co z tym fantem zrobić ? Jaki zrobićz tego użytek aby zrobić nowe aloesy
?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Re: Aloes i owoce ?
Powiedziałbym raczej, że to aloes tygrysi (Aloe variegata) z dwoma owocami. Jeśli zalezy ci na nasionach to poczekaj aż owoce dojrzeją i wysiej do mineralnego substratu, przy zachowaniu stałej wilgotności i ciepła.
Moje niedopatrzenie ;) Dzięki za rozjaśnienie
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Owoc jest dojrzały jak zaczyna sam pękać, można założyć papierową torebkę na pęd by się nie pogubiły nasiona.
Nasiona stosunkowo duże, można zaprawić dithane, lepiej wysiewać na wiosnę, w zimie bez doświetlania będzie ciężko utrzymać siewki. Kiełkują szybko max 14 dni. Podłoże perlit, kokos torf piasek dobierz sobie skład
Nasiona stosunkowo duże, można zaprawić dithane, lepiej wysiewać na wiosnę, w zimie bez doświetlania będzie ciężko utrzymać siewki. Kiełkują szybko max 14 dni. Podłoże perlit, kokos torf piasek dobierz sobie skład

Pozdrawiam Krzysiek
Re:
Hej, mam pytanie, co do tego "obeschnięcia", chciałabym też w moim aloesie ściąć czubek i go przesadzić, ale jak ma wyglądać to obeschnięcie?anczarn pisze:Zetnij czubek, poczekaj aż obeschnie i dosadź do tej samej doniczkiBędzie ładnie wyglądać
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Aloes
Witam
W jakiej ziemi powinien rosnąć Aloes?
W jakiej ziemi powinien rosnąć Aloes?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Aloes - Baza
Witam
W jakiej glebie posadzić aloes?
Co myślicie o czystym piasku leśnym zmieszanym z torfem?
W jakiej glebie posadzić aloes?
Co myślicie o czystym piasku leśnym zmieszanym z torfem?
Mój Aloe juvenna rośnie w mieszance składającej się z ziemi dla roślin balkonowych i z piasku w stosunku tak mniej więcej 2:1 i jak na razie mu pasuje
Ogólnie rzecz biorąc to mieszanka ziemi takiej próchnicznej i piasku wydaje cię być całkiem ok dla większości sukulentów, jest dość żyzna i przepuszczalna 

Pozdrawiam Szymon.
DżA ludzie DżA miłość DżA życie DżA świat!- Izrael
Moje kolczaste i inne sukulenty
W jaki sposób uzyskuje się sadzonki ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Aloesy wytwarzają wiele odrostów, które gdy już trochę podrosną można odciąć/oderwać i posadzić oddzielnie uzyskując nowe rośliny 

Pozdrawiam Szymon.
Aloes - prośba o identyfikację i porady
Witam, jakiś czas temu kupiłam roślinkę, na doniczce oznaczona jako "himalaya aloe", jednak nigdzie nic nie ma o takim gatunku... Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji?
Ponadto, zauważyłam, że w dwóch roślinkach czerwienieją dolne liście, czym jest to spowodowane? Zauważyłam też, że liście zwijają się do wewnątrz, nie jestem pewna, czy było tak od początku...
Rośliny stoją na parapecie od strony południowej, w zimę podlewane były raz na dwa tygodnie, zwykłą wodą z kranu.
Z góry dzięki za odpowiedzi
http://imageshack.us/g/580/dsc0572v.jpg/
Ponadto, zauważyłam, że w dwóch roślinkach czerwienieją dolne liście, czym jest to spowodowane? Zauważyłam też, że liście zwijają się do wewnątrz, nie jestem pewna, czy było tak od początku...
Rośliny stoją na parapecie od strony południowej, w zimę podlewane były raz na dwa tygodnie, zwykłą wodą z kranu.
Z góry dzięki za odpowiedzi

http://imageshack.us/g/580/dsc0572v.jpg/
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Re: Aloes - prośba o identyfikację i porady
Dolne liście prawdopodobnie usychają powoli.Ze starości.