3 tygodnie temu wybraliśmy się z kumplami do 3city i Rumi. Miałem wreszcie okazje wpaść do Tomka i obczaić jego zbiór na żywo - tak jak się spodziewałem, kolekcja robi wrażenie, szczególnie nienaganny porządek. W kolekcji byliśmy w niedziele jakoś o... 6:00 nad ranem jako, że przyjechaliśmy do Gdańska już o 5:30 (konieczność dostosowania sie do PKP ). Załapałem się na aż jedną, kwitnącą roślinę - Pygmaeocereus . Następnie wypad na miasto - Tomek robił za przewodnika (Gdańsk w pigułce) - jednak zwiedzanie zabytków to nie nasza bajka więc resztę dnia leżeliśmy na plaży. W poniedziałek planowo podjechaliśmy pod Sea Towers (drapacze chmur to moja druga pasja :P ) i na koniec do Rumi.
Poniżej część roślin od Tomka. Jak dorwę się do lepszego aparatu to wstawię porządne fotki.
Setiechinopsis mirabilis ma bardzo efektowny i oryginalny kształt
Widziałam go też u Agnieszki - nyskadu.
Nie można odmówić mu wyróżniającego wyglądu względem innych kwiatów
Artur, Ty ciągle coś zapylasz i krzyżujesz, nie masz przypadkiem jakiegoś pyłku do odstąpienia za część nasion?
Chcę zapylić Echinopsis obrepanda v. purpurea
Mam stary pyłek E. hybr. 'Serenity', E. ancistrophora i E. obrepanda. Teraz szykuje mi się do kwitnienia Lobivia aurea (Chrudim), trzy kwiaty także pyłku będzie wystarczająco dużo
Nie wiem - chciałem jechać głównie po doniczki bo takowych mi brakuje w ilościach hurtowych ale na bydgoskim forum wyczaiłem ofertę po cenach hurtowych także wyjazd jest pod dużym znakiem zapytania. Poza tym nie mam się na razie z kim zabrać a specjalnie nie będę fatygować starszego. Z kasą też krucho po sierpniowym 'urlopie'.
Ja w tym roku na pewno nie jadę. Po przebojach z samochodem, nie ma szans. W dodatku w ten właśnie weekend pilne sprawy wzywają mnie nad morze. Ale temat do odświeżenia za rok W razie jednak coś się u Ciebie odmieni, daj znać.