By dalekiport at 2011-07-07
Bardzo ładne ma cierniedalekiport pisze:Wokół planowanej kolekcji Parodii pojawiają się też inne Rodzaje i gatunki,
raczej według klucza ?ten mi się podoba?
Na tej zasadzie dziś przybyła Wigginsia pauciareolata
By dalekiport at 2011-07-06
Ja hoduję tylko gatunki ze "starego" rodzaju Parodia. Moje ulubione to te z grupy microsperma - to ich kwiaty możesz najczęściej spotkać jako magnes do zakupów.rodzaj Parodia stał się jak z gumy
Jest to forma grzebieniasta jakiegoś gatunku z rodzaju Austrocylindropuntia. Roślinka napita jest na maksa i dobrze jej zrobi 2-tygodniowy odpoczynek od wilgoci.dalekiport pisze:Hmm ? w ekspresowym tempie w sposób nieco nieplanowany.
Chwilowo, mój taras zamienia się w schronisko dla bezdomnych kaktusów.
Wczoraj wlazłem do marketu po ziemię do kaktusów i znalazłem tego nieszczęśnika przeznaczonego do utylizacji.
Jak to w marketach kaktusy zalane jak pole ryżowe, albo zasuszone na wiórek, togo oto właśnie spotkał ten drugi los.
Udało mi się dość dokładnie oczyścić go z resztek torfu bez uszkodzenia korzeni i posadzić i w nowym podłożu.
I teraz mam problem, ponieważ po posadzeniu mam odczekać dwa tygodnie do pierwszego podlania,
tylko nie wiem czy ten przeżyje taki okres bo wygląda na pomarszczonego z braku wody.
Co robić w przypadkach gdy przesadzamy zasuszone egzemplarze?
Chyba,że to pomarszczenie to jego uroda, ale trudno mi to ocenić, bo nie znam gatunku i tu prośba również o identyfikację.