Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

To w takim razie jeżeli to stało się przy przesuszeniu to możliwe, że podłoże jest bogate w nawozy i przy podsuszeniu to odbiło się na roślinach. Za duże stężenie składników objawia się żółknięciem od dolnych liści. Pomaga przelanie całej doniczki wodą ale uwaga ! Tu do końca nie jestem pewna czy to ta sytuacja a nie chcę abyś zaszkodziła swoim pomidorom. Być może wystarczy regularne nawadnianie.
Z kolei u mnie jak miałam niedobór składników to wszystkie liście na pomidorze miały odcień żółtawo-zielony.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Tadeuszu, jak zwykle długa i mądra wypowiedź ;:167 Uwielbiam czytać wszystkie Twoje posty :) a i mniej stresować będę się o moje małe sadzoneczki :)
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu, jak zwykleTwoje rady są nieocenione :) zwłaszcza dla tak "zielonego pomidora" jak ja:)
Rzeczywiśćie stożek pomidorków jest zielony, czyli wsio byłoby ok z nimi:)
Niedługo planuję przesadzić do foliaka,więc powinny odżyć:)
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41

Post »

Czy można już wysadzać pomidory do nieogrzewanego foliaka?
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę że tak od poniedziałku można już wysadzać do zimnej szklarni lub tunelu foliowego pomidory. W publikowanych prognozach pogody w ciągu najbliższych 10- 14 dni nie prognozują większych spadków temperatur, zwłaszcza tych poniżej zera.

Ale, ale, sadząc pomidory już od poniedziałku ( najbliższe dwie noce mają być zimne - przynajmniej u nas na wschodzie), trzeba być przygotowany do dodatkowego okrycia posadzonych pomidorów, najlepiej włókniną, bo mogą jeszcze, nawet w maju przyjść przymrozki, w przypadku przymrozków do -2 - 3 stopni, folia wystarcza, gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur, bez dodatkowego okrycia istniało by zagrożenie dla posadzonych pod osłonami pomidorów.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Wczoraj przesadziłam moje pomidorki do większych pojemników i wytransportowałam do tunelu. Pierwszy raz zostały tam na noc. Zrobiłam im dodatkowy namiocik z włókniny i alleluja wszystkie żyją. 8-)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p

Post »

Dzięki Tadeuszu właśnie miałam zamiar wysadzać je po niedzieli na razie jeszcze wykańczam tunel.
Pozdrawiam Judyta84
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Tadeuszu jak zwykle czytam Cię od deski do deski :D mam nadzieję że choć część rad zapadnie mi w pamięć ;) dzięki

Judyta u mnie też folia w trakcie tworzenia. Zanim pomidorki wysadzę poczekam co najmniej z tydzień, by ziemia się dobrze nagrzała. Potem, na początek, na dobry start wysadzę kilka eksperymentalnych pomidorków i w razie czego włókninę do przykrywania będę miała w pogotowiu :D

Już się doczekać nie mogę :D
a dziś specjalnie by podnieść folię (mam problem z wysokim poziomem wód gruntowych) przerzuciłam dość sporo ziemi (lepszą do folii a "gorszą do podniesienia w powstałe dołki po bokach wzdłuż folii) Mam nadzieję ze to coś da.. bo jak nie to :evil: ale z drugiej strony "Sport to zdrowie" trochę ruchu nie zaszkodzi ;) :;230 hihi
x-suzana

Post »

Już nie mogę doczekać się wysadzania, pomidory zresztą też, koniecznie juz im zwiększyć miejsca na korzenie, ale nie chce mi się na te parę dni przesadzać do większych doniczek.
U mnie jeszcze z soboty na niedzielę ma być przymrozek przy gruncie i to mnie wstrzymuje bo w przeciwnym razie sadziłabym do tunelu w sobotę-jutro. Pójdzie też kapusta pekińska do gruntu pod włókninę. Kapusta wczesna i kalafiory wysadzone jakieś 1,5 -2 tygodnie temu pod włókninę mają się całkiem dobrze chociaż w międzyczasie był przymrozek -3,7 *C.Szpinak również.
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p

Post »

Aga ja też mam ten sam problem tylko ja przywoziła ziemię z pola około 5 niewielkich przyczep żeby tam jakoś wejść a jak chodzę po ogródku obok foliaka to normalnie woda się wyciska z ziemi.
Pozdrawiam Judyta84
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

oj ta woda :( wielu ludzi ma ten problem. Ale co tu się dziwić jak poziom wód gruntami miejscami podniósł się nawet o 1,5 m (tak napisali ostatnio w lokalnej gazecie)

Judyto to fajnie ze miałaś taką możliwość i nawiozłaś dobrej ziemi z pola.
Dobra ziemia kosztuje, a byle jaką to mi szkoda psuć tej co mam. To co wydumałam musi wystarczyć, na ten rok przynajmniej.

żeby nie było całkiem off topic ;)
moje pomidorki też przydałoby się do większych doniczek poprzesadzać..

czym może skutkować takie przetrzymywanie dużych sadzonek pomidorków w tych pojemniczkach rozsadowych?
x-suzana

Post »

Taka była ładna pogoda ;:3 , że wysadziłam do tunelu dziś. Przykryłam włókniną a teraz zapaliłam tam znicze, ma być 0*C. Nawet ładnie to wygląda ;:65 Rano zobaczymy czy był przymrozek.
Pomidory nr 138 od kozuli były najgrubsze, ładnie rosly jako sadzonki.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Suzana, moje drugą noc stały w doniczkach w tunelu, dla zabezpieczenia zrobiłam im na noc dodatkowy tunelik z agrowłókniny i zdał egzamin, bo u mnie w nocy był dzisiaj przymrozek. Jak wstałam rano był szron na truskawkach.. :evil:
Pomidorki maja się dobrze. :tan
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

W jakim stadium wsadzaliście pomidorasy do folii?
Miały już grona kwiatowe? Czy może kwitły?
Pozdrawiam, Monika
x-suzana

Post »

Moje miały grona kwiatowe- bez rozwiniętych kwiatów, kilka sadzonek jest co dopiero widać zalążki i jednocześnie mają cieńsze łodygi więc ich jeszcze zostawiłam w domu, zwłaszcza nr 14- megagroniasty od kozuli bo mi na nim zależy.
Dziś usłyszałam w TV, że mają przyjść przymrozki tylko nigdzie w prognozach nie widzę większych ochłodzeń a nie podali kiedy.

Ktoś tu pisał na forum, że do tunelu można sadzić z rozwiniętym kwiatkiem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”