Pikowanie pomidorów cz.2
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
To w takim razie jeżeli to stało się przy przesuszeniu to możliwe, że podłoże jest bogate w nawozy i przy podsuszeniu to odbiło się na roślinach. Za duże stężenie składników objawia się żółknięciem od dolnych liści. Pomaga przelanie całej doniczki wodą ale uwaga ! Tu do końca nie jestem pewna czy to ta sytuacja a nie chcę abyś zaszkodziła swoim pomidorom. Być może wystarczy regularne nawadnianie.
Z kolei u mnie jak miałam niedobór składników to wszystkie liście na pomidorze miały odcień żółtawo-zielony.
Z kolei u mnie jak miałam niedobór składników to wszystkie liście na pomidorze miały odcień żółtawo-zielony.
Tadeuszu, jak zwykle długa i mądra wypowiedź
Uwielbiam czytać wszystkie Twoje posty
a i mniej stresować będę się o moje małe sadzoneczki 

Tadeuszu, jak zwykleTwoje rady są nieocenione
zwłaszcza dla tak "zielonego pomidora" jak ja:)
Rzeczywiśćie stożek pomidorków jest zielony, czyli wsio byłoby ok z nimi:)
Niedługo planuję przesadzić do foliaka,więc powinny odżyć:)

Rzeczywiśćie stożek pomidorków jest zielony, czyli wsio byłoby ok z nimi:)
Niedługo planuję przesadzić do foliaka,więc powinny odżyć:)
Pozdrawiam, Ela
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można już wysadzać pomidory do nieogrzewanego foliaka?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że tak od poniedziałku można już wysadzać do zimnej szklarni lub tunelu foliowego pomidory. W publikowanych prognozach pogody w ciągu najbliższych 10- 14 dni nie prognozują większych spadków temperatur, zwłaszcza tych poniżej zera.
Ale, ale, sadząc pomidory już od poniedziałku ( najbliższe dwie noce mają być zimne - przynajmniej u nas na wschodzie), trzeba być przygotowany do dodatkowego okrycia posadzonych pomidorów, najlepiej włókniną, bo mogą jeszcze, nawet w maju przyjść przymrozki, w przypadku przymrozków do -2 - 3 stopni, folia wystarcza, gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur, bez dodatkowego okrycia istniało by zagrożenie dla posadzonych pod osłonami pomidorów.
Ale, ale, sadząc pomidory już od poniedziałku ( najbliższe dwie noce mają być zimne - przynajmniej u nas na wschodzie), trzeba być przygotowany do dodatkowego okrycia posadzonych pomidorów, najlepiej włókniną, bo mogą jeszcze, nawet w maju przyjść przymrozki, w przypadku przymrozków do -2 - 3 stopni, folia wystarcza, gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur, bez dodatkowego okrycia istniało by zagrożenie dla posadzonych pod osłonami pomidorów.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Wczoraj przesadziłam moje pomidorki do większych pojemników i wytransportowałam do tunelu. Pierwszy raz zostały tam na noc. Zrobiłam im dodatkowy namiocik z włókniny i alleluja wszystkie żyją. 

pozdrawiam, Anita
- Judyta84
- 200p
Dzięki Tadeuszu właśnie miałam zamiar wysadzać je po niedzieli na razie jeszcze wykańczam tunel.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Tadeuszu jak zwykle czytam Cię od deski do deski
mam nadzieję że choć część rad zapadnie mi w pamięć ;) dzięki
Judyta u mnie też folia w trakcie tworzenia. Zanim pomidorki wysadzę poczekam co najmniej z tydzień, by ziemia się dobrze nagrzała. Potem, na początek, na dobry start wysadzę kilka eksperymentalnych pomidorków i w razie czego włókninę do przykrywania będę miała w pogotowiu
Już się doczekać nie mogę
a dziś specjalnie by podnieść folię (mam problem z wysokim poziomem wód gruntowych) przerzuciłam dość sporo ziemi (lepszą do folii a "gorszą do podniesienia w powstałe dołki po bokach wzdłuż folii) Mam nadzieję ze to coś da.. bo jak nie to
ale z drugiej strony "Sport to zdrowie" trochę ruchu nie zaszkodzi ;)
hihi

Judyta u mnie też folia w trakcie tworzenia. Zanim pomidorki wysadzę poczekam co najmniej z tydzień, by ziemia się dobrze nagrzała. Potem, na początek, na dobry start wysadzę kilka eksperymentalnych pomidorków i w razie czego włókninę do przykrywania będę miała w pogotowiu

Już się doczekać nie mogę

a dziś specjalnie by podnieść folię (mam problem z wysokim poziomem wód gruntowych) przerzuciłam dość sporo ziemi (lepszą do folii a "gorszą do podniesienia w powstałe dołki po bokach wzdłuż folii) Mam nadzieję ze to coś da.. bo jak nie to

-
Już nie mogę doczekać się wysadzania, pomidory zresztą też, koniecznie juz im zwiększyć miejsca na korzenie, ale nie chce mi się na te parę dni przesadzać do większych doniczek.
U mnie jeszcze z soboty na niedzielę ma być przymrozek przy gruncie i to mnie wstrzymuje bo w przeciwnym razie sadziłabym do tunelu w sobotę-jutro. Pójdzie też kapusta pekińska do gruntu pod włókninę. Kapusta wczesna i kalafiory wysadzone jakieś 1,5 -2 tygodnie temu pod włókninę mają się całkiem dobrze chociaż w międzyczasie był przymrozek -3,7 *C.Szpinak również.
U mnie jeszcze z soboty na niedzielę ma być przymrozek przy gruncie i to mnie wstrzymuje bo w przeciwnym razie sadziłabym do tunelu w sobotę-jutro. Pójdzie też kapusta pekińska do gruntu pod włókninę. Kapusta wczesna i kalafiory wysadzone jakieś 1,5 -2 tygodnie temu pod włókninę mają się całkiem dobrze chociaż w międzyczasie był przymrozek -3,7 *C.Szpinak również.
- Judyta84
- 200p
Aga ja też mam ten sam problem tylko ja przywoziła ziemię z pola około 5 niewielkich przyczep żeby tam jakoś wejść a jak chodzę po ogródku obok foliaka to normalnie woda się wyciska z ziemi.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
oj ta woda
wielu ludzi ma ten problem. Ale co tu się dziwić jak poziom wód gruntami miejscami podniósł się nawet o 1,5 m (tak napisali ostatnio w lokalnej gazecie)
Judyto to fajnie ze miałaś taką możliwość i nawiozłaś dobrej ziemi z pola.
Dobra ziemia kosztuje, a byle jaką to mi szkoda psuć tej co mam. To co wydumałam musi wystarczyć, na ten rok przynajmniej.
żeby nie było całkiem off topic ;)
moje pomidorki też przydałoby się do większych doniczek poprzesadzać..
czym może skutkować takie przetrzymywanie dużych sadzonek pomidorków w tych pojemniczkach rozsadowych?

Judyto to fajnie ze miałaś taką możliwość i nawiozłaś dobrej ziemi z pola.
Dobra ziemia kosztuje, a byle jaką to mi szkoda psuć tej co mam. To co wydumałam musi wystarczyć, na ten rok przynajmniej.
żeby nie było całkiem off topic ;)
moje pomidorki też przydałoby się do większych doniczek poprzesadzać..
czym może skutkować takie przetrzymywanie dużych sadzonek pomidorków w tych pojemniczkach rozsadowych?
-
Taka była ładna pogoda
, że wysadziłam do tunelu dziś. Przykryłam włókniną a teraz zapaliłam tam znicze, ma być 0*C. Nawet ładnie to wygląda
Rano zobaczymy czy był przymrozek.
Pomidory nr 138 od kozuli były najgrubsze, ładnie rosly jako sadzonki.

Pomidory nr 138 od kozuli były najgrubsze, ładnie rosly jako sadzonki.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Suzana, moje drugą noc stały w doniczkach w tunelu, dla zabezpieczenia zrobiłam im na noc dodatkowy tunelik z agrowłókniny i zdał egzamin, bo u mnie w nocy był dzisiaj przymrozek. Jak wstałam rano był szron na truskawkach.. 
Pomidorki maja się dobrze.

Pomidorki maja się dobrze.

pozdrawiam, Anita
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
W jakim stadium wsadzaliście pomidorasy do folii?
Miały już grona kwiatowe? Czy może kwitły?
Miały już grona kwiatowe? Czy może kwitły?
Pozdrawiam, Monika
-
Moje miały grona kwiatowe- bez rozwiniętych kwiatów, kilka sadzonek jest co dopiero widać zalążki i jednocześnie mają cieńsze łodygi więc ich jeszcze zostawiłam w domu, zwłaszcza nr 14- megagroniasty od kozuli bo mi na nim zależy.
Dziś usłyszałam w TV, że mają przyjść przymrozki tylko nigdzie w prognozach nie widzę większych ochłodzeń a nie podali kiedy.
Ktoś tu pisał na forum, że do tunelu można sadzić z rozwiniętym kwiatkiem.
Dziś usłyszałam w TV, że mają przyjść przymrozki tylko nigdzie w prognozach nie widzę większych ochłodzeń a nie podali kiedy.
Ktoś tu pisał na forum, że do tunelu można sadzić z rozwiniętym kwiatkiem.