Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Wiosna zapomniała o nas ;:99 Pogoda ,,pod psem'', zimno i wieje. ;:110 Ale coś jednak chce kwitnąć .
Mikra przylaszczka, ledwie zipie po ciężkiej zimie.

Obrazek

Pierwiosnki też nie wyglądają imponująco ,ale kolor już widać.
Obrazek

Ta żurawka już ,,po zimie'' ;:3
Obrazek

To jest moja ,,parapetowa wiosna'' :heja .Liliowiec, bodziszek i dwie cebulki mieczyków na próbę. :lol:

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Łukaszu jak nie pomieszałem , to powinien być biały z czerwonym środkiem i cały czerwony. Są z ubiegłego roku,dużo wypadło z powodu częstych opadów. :( :heja Zakupiłem kilkanaście nowych, różne kolory.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadku przylaszczka może i mikra, ale żyje i pomalutku nabierze wigoru. Moja w ogóle nie pokazała się, ale stwierdzam, że miała kiepskie miejsce, za bardzo cieniste. Zechcę znów kupić, bo bardzo je lubię, ale teraz posadzę na bardziej słonecznej rabatce. Ależ mi jej szkoda :roll:
Parapetowy ogródek już szumi u Ciebie, mam nadzieję, że pogoda pozwoli szybko wysadzać roślinki :D Ja czekam na dostawę lilii i róż. Róże chciałam sadzić już w sobotę, ale jak będzie tak zimno, to sama nie wiem :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałam i hosty(już w doniczkach), i róże. Myślałam, że ich nie wkopię, ale nie jest aż tak źle, jak się obawiałam. Moja przylaszczka chyba znikła, ani śladu... Gdzie rośnie Twoja? Na pewno pragnę przylaszczek w przyszłym roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mieczyki kupiłem w ,,moim '' sklepie, oby kolory zgadzały się ze zdjęciami. ;:108 Na balkonie też urosną, nie potrzebują dużo przestrzeni. Zebrałem małe cebulki przybyszowe, jak zechcą urosnąć , to czemu nie.
Agnieszko, moim skromnym zdaniem , przylaszczka powinna rosnąć w cieniu.Mam w pobliżu las , gdzie przylaszczki rosną w naturze. Niewiele słońca dociera do nich. Opadłe liście chronią przed zimnem.
Dobrze , że twoje dostawy opóżniają się, w takie zimno to nawet nieprzyjemnie sadzić.W taką pogodę to raczej ,, gastronomia''. ;:136
Ewo moja rosła w półcieniu, wcześniej prawie nie widziała słońca i ładniej wyglądała. W lecie na liściach miała ciemne plamy. Nie wiem , czy to choroba , czy poparzenia słoneczne. Moje hosty leżą w woreczkach. Miałem je sadzić w doniczki. Pogoda była codziennie ładniejsza , zrezygnowałem i miałem zamiar do gruntu. Po ochłodzeniu już nie wiem , chyba jednak doniczka. ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ciekawa jestem tej Twojej cienistej rabatki. Sama też chcę coś wykombinować pod samym pniem rozłożystej czereśni. Na razie wkopałam paprocie, których było mi żal wyrzucić i zamówiłam hostę olbrzymkę. Może coś odgapię od Ciebie :D
Ładne ma listki ten doniczkowy bodziszek :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Basiu powoli klaruje się moja rabatka. Bluszcze,paprocie, świecznica , może języczka , hosty i kilka żurawek.Też mam funkię , która dorasta do 80 cm. Ale to dopiero za kilka lat, teraz to mała sadzonka. Myślę jeszcze o konwalii, ale obawiam się jej ekspansji. :D Bodziszek jest doniczkowym tylko chwilowo. ;:7 Jak się ociepli , pójdzie do ziemi. :heja
I miła dla mnie niespodzianka. ;:1 Moja najładniejsza ostróżka wypuściła 2 czerwone noski. Małe, ale świadczą o tym , że ona żyje. :heja
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadku rabatka bardzo interesująca .
Konwalie te zwykłe rzeczywiście bardzo ekspansywnie , mam też różowe , i o liściach paskowanych i nawet o pełnych białych kwiatkach , ale te na razie słabo się rozrastają .

Tadek ja też sprawdzałam swoje ostróżki większość już też wypuszczają , może okaże się że wszystkie przezimowały .

Genia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Geniu[/b]. To jeszcze nie jest plan końcowy .Nie bardzo wiem jak doczepić kukliki i pełniki, może coś wymyślę. Mam różową konwalię , ale bardzo cienko rośnie. :( Moje wszystkie ostróżki pokazały się , ale po ochłodzeniu ,,stop klatka''. Wegetacja wstrzymana, no może tulipanki nieco podrosły.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Moja różowa konwalia też niezbyt wyrywna, jakaś bardzo delikatna kuzynka majowej :wink: .
Konwalie możesz śmiało sadzić, ale pod warunkiem, że je czymś oddzielisz od reszty (stara miska bez dna, agromata).
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Rownież u mnie różowa konwalia słabo rośnie. Już dwa lata czekam na kwiatek i nic :( Dokupiłam dwie brunnery, tylko rosną na razie w doniczce, bo zimno. Będą rosły z hostami :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

U mnie różowe kwitną, ale kwiatki są mniejsze i w ogóle jakieś takie nieatrakcyjne. Biała przy nich wygląda, jak królowa :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Elu, moje próby z powstrzymaniem ekspansywnych roślin były nieudane, z konwalią może się udać , kłącza ma płycej. :D
Ja też Ewo polowałem na brunnerę , niestety , jak na razie nie trafiłem . Mam tylko wielkolistną , mało atrakcyjna. Może będą póżniej w doniczkach.
Basiujak widać nie wszystkie nowości są udane. Moja konwalia też nie grzeszy urodą ani tempem wzrostu. nawet jeszcze nie kwitła.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadek o jakich brunerach piszesz ?
Ja mam
Dawson White
Jack Frost
Silwer Wing
Langrest

i jeszcze jakąś o białych kwiatach , ale nie wiem czy mi przetrwały zimę .
Genia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mam Geniu, tylko tę ,,dziką'' z Kaukazu, o zielonych liściach. Podoba mi się 'Jack Frost' , Mr, Morse , właśnie te widziałbym u siebie. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”