Jeśli chodzi o chore roślinki każdy musi podjąć sam decyzję co z takim fantem dalej zrobić. na żywo najlepiej ocenić czy warto walczyć - zdjęcie nie wszystko pokaże.
Storczyki Łukasza
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Łukasza
Wygląda trochę na brassadę czy coś podobnego ale może się mylę...Bez względu na pochodzenie - kwiaty piękne
Jeśli chodzi o chore roślinki każdy musi podjąć sam decyzję co z takim fantem dalej zrobić. na żywo najlepiej ocenić czy warto walczyć - zdjęcie nie wszystko pokaże.
- luczek95

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
natalkastl
- 100p

- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Łukaszu czeka Cię dużo kwitnień
Zazdroszczę 
- luczek95

- luczek95

Nowości!! Kaufland po 14,99
Miltonia mamy (ma jeszcze jeden nie do końca rozwinięty pęd)

Cambria- pachnąca do tego obecnie wytwarza wiele nowych pseudobulw - z nowymi i starymi będzie chyba około 13 albo i więcej
(była chyba nawet podpisana jako Miltonia
)
Po przekwitnięciu na wiosnę chyba przesadzę i porozdzielam

Miltonia mamy (ma jeszcze jeden nie do końca rozwinięty pęd)

Cambria- pachnąca do tego obecnie wytwarza wiele nowych pseudobulw - z nowymi i starymi będzie chyba około 13 albo i więcej
Po przekwitnięciu na wiosnę chyba przesadzę i porozdzielam

- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta druga to Beallara i rzeczywiście prosi się o przesadzenie. Czy dzielić - to już Twój wybór, ja osobiście wolę rozrośnięte egzemplarze. Przy dzieleniu trzeba tylko pamiętać by każda sadzonka miała po trzy pseudobulwy.
- luczek95

Też preferuję rozrośnięte rośliny, ale obiecałem komuś parę psb, gdy będę przesadzał, więc dotrzymam słowa ;)
Witaj Łukasz !
Wyczuwam wielką radość u Ciebie z każdego pozytywnego 'ruchu' u Twoich storczyków. Gratuluję najbardziej tego w pełni własnego kwitnienia
Podoba mi się zdjęcie pelorica z 25 stycznia. Świetne tło dobrałeś dla tego blado-łososiowego kwiatuszka. Szkoda, że drugi pąk padł.
A co do podziału Beallary, to wiem z własnego doświadczenia, że taka podzielona roslina zaczyna odbudowywać 'bazę' i potem dłuuugo nie kwitnie.
Poczekałabym na ewentualne kwitnienie z tego młodego przyrostu, a potem dopiero można by dzielić. Tak tylko podpowiadam
Wyczuwam wielką radość u Ciebie z każdego pozytywnego 'ruchu' u Twoich storczyków. Gratuluję najbardziej tego w pełni własnego kwitnienia
Podoba mi się zdjęcie pelorica z 25 stycznia. Świetne tło dobrałeś dla tego blado-łososiowego kwiatuszka. Szkoda, że drugi pąk padł.
A co do podziału Beallary, to wiem z własnego doświadczenia, że taka podzielona roslina zaczyna odbudowywać 'bazę' i potem dłuuugo nie kwitnie.
Poczekałabym na ewentualne kwitnienie z tego młodego przyrostu, a potem dopiero można by dzielić. Tak tylko podpowiadam
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III