Jeżeli jednak to one, to wierzę w Ciebie, że dasz sobie rade i zniszczysz je w zalążku.
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Mam nadzieję, że to nie te paskudztwa...
Jeżeli jednak to one, to wierzę w Ciebie, że dasz sobie rade i zniszczysz je w zalążku.
;:44
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Byłam w takim szoku, że nawet nie wiem czy to się ruszało. To było przed zajęciami więc nie mogłam się tym tematem zająć. Tylko wyjęłam z ziemi pilosocereusa i musiałam lecieć a jak wróciłam nie było już naturalnego oświetlenia, więc zbyt wiele nie widać, ale wydaje mi się, że siedzi tego więcej na czubku pod cierniami 
Z Waszym wsparciem uda mi się przebyć chrzest bojowy- najpierw te glizdy a teraz jeszcze to. Nawet nie mam kiedy się cieszyć tym, że drugi Adromischus wypuścił 2 pierwsze listki i że przyszły już moje rosiczkowate (niestety zobaczę je pewnie dopiero za miesiąc
)
Mam nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy
Z Waszym wsparciem uda mi się przebyć chrzest bojowy- najpierw te glizdy a teraz jeszcze to. Nawet nie mam kiedy się cieszyć tym, że drugi Adromischus wypuścił 2 pierwsze listki i że przyszły już moje rosiczkowate (niestety zobaczę je pewnie dopiero za miesiąc
Mam nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy
- darekcn42
- 1000p

Też mam taka nadzieję i powodzonka życzę
.
Pozdrawiam, Darek.
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymamy kciuki za powodzenie w walce z tymi intruzami 
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Ja też trzymam kciuki że będzie wszystko ok i zwalczysz intruzy.bo sam miałem z tym problem niedawno ale na razie jest odpukać ok.
- theoria_

- Kontakt:
Na poprawę nastroju cd. fotorelacji
Blisko dwa miesiące temu pokazywałam Wam coś takiego:

Żałuję, że nie sfotografowałam listkowego debiutu drugiego adromischusa, ale to też są 2 listki. Swoją drogą... każda roślina to indywidualność. Oba adromischusy były ukorzeniane w tym samym czasie, w tym samym podłożu i warunkach, być może liście pochodziły z tej samej rośliny a jednak różnica między ich pierwszymi liśćmi wynosi półtora miesiąca. Taka ciekawostka

cdn.
Blisko dwa miesiące temu pokazywałam Wam coś takiego:
Zagadka: Czy może być coś słodszego niż 2 listki adromischusa? Tak! 5 listków (jak wyjeżdżałam to 6 już się szykował do wyjścia)

Żałuję, że nie sfotografowałam listkowego debiutu drugiego adromischusa, ale to też są 2 listki. Swoją drogą... każda roślina to indywidualność. Oba adromischusy były ukorzeniane w tym samym czasie, w tym samym podłożu i warunkach, być może liście pochodziły z tej samej rośliny a jednak różnica między ich pierwszymi liśćmi wynosi półtora miesiąca. Taka ciekawostka
Tutaj też trochę się zmieniło, mała poczwarka podrosła, a jak wyjeżdżałam zauważyłam, że nawet wypuszcza własne korzonki. To się nazywa dorosłość

cdn.
- theoria_

- Kontakt:
A tutaj już po wszystkim, ciachnięty do zdrowej tkanki, niedużo z niego zostało, ale mam nadzieję, że sobie poradzi.

Teraz została mi tylko Mammillaria. Wybiłam ją z doniczki, w korzeniach na pierwszy rzut oka ok, ale niestety moje podejrzenia się potwierdziły- to wełnowce. Tylko tego mi jeszcze brakowało! Na szczęście jest ich mało i te które zauważam to zgniatam, ale nie jest to takie łatwe, bo one są takie malutkie a moja lupa powiększa tylko 2,5x a te skubańce przeważnie chowają się w areolach między "włoskami"
- darekcn42
- 1000p

Jak najbardziej oki
.
Powodzenia życzę w walce z intruzami.
Powodzenia życzę w walce z intruzami.
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_

- Kontakt:
Ze względu na anatomię M. karwinskiana zdecydowałam się jednak na kąpiel, a wyglądała ona następująco: ok. pół litra bardzo ciepłej wody + 2 krople płynu do naczyń (nie wiedziałam ile dać żeby się nie pieniło mam nadzieję, że to wystarczyło) + 1,5 łyżeczki do herbaty czystego spirytusu (ok. 95%). Moczyłam ją tak kilka minut "gmerając" w korzeniach, a później jeszcze opłukałam pod bieżącą, również bardzo ciepłą, wodą. Zobaczymy co z tego wyniknie. Mam nadzieję, że Mammillaria przeżyje do wiosny kiedy to mam zamiar spryskać wszystkich zapobiegawczo B58, który polecał Henryk
Co do pilosocereusa, już pierwszego dnia rana zaczęła zasychać, ciachnęlam sporo żywej tkanki więc jestem dobrej myśli. Czas pokarze.
Dzięki za wsparcie
Co do pilosocereusa, już pierwszego dnia rana zaczęła zasychać, ciachnęlam sporo żywej tkanki więc jestem dobrej myśli. Czas pokarze.
Dzięki za wsparcie
- theoria_

- Kontakt:
Pierwszy tegoroczny nabytek
Zakupiony z pączkami teraz przydałoby się trochę
Mammillaria dixanthocentron??

W tym tygodniu odwiedzę swoją hodowlę w domu rodziców, mam nadzieję, że przywiozę ze sobą jakieś zdjęcia (zwłaszcza moich małych zabójców)
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi podpowiedział gdzie w necie można tanio kupić kwadraciaki na sztuki tudzież inne artefakty ogrodnicze
Mammillaria dixanthocentron??

W tym tygodniu odwiedzę swoją hodowlę w domu rodziców, mam nadzieję, że przywiozę ze sobą jakieś zdjęcia (zwłaszcza moich małych zabójców)
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi podpowiedział gdzie w necie można tanio kupić kwadraciaki na sztuki tudzież inne artefakty ogrodnicze
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Gratuluję zakupu świetne ma ciernie 
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ładna sztuka. Co do kwadraciaków to najtaniej chyba u pana Mariusza M. w El Condor. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- theoria_

- Kontakt:
Tam właśnie planowałam kupić ale znalazłam sklep w którym jest dużo taniej i na sztuki, niestety minimalna kwota zakupów to 50 zł
więc miałam nadzieję, że Wy mi coś podpowiecie.

właśnie te ciernie mnie urzekłySebek87 pisze:świetne ma ciernie
- darekcn42
- 1000p

Ciernie piękne, roślinka bardzo ciekawa!!! Brawo
. Dobry zakup!
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_

- Kontakt:
Dziękuję, ale z nazwą było ciężko, bo do tej, owej i do żadnej była podobna, w sumie nadal nie jestem pewna w 100%, może jak zakwitnie coś się rozjaśni