Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Post »

Iza tulipanki śliczne, bardzo lubię te, które mają takie ciekawe śliczne liście, są ozdobne nawet wtedy kiedy jeszcze nie rozkwitną ,a powiem szczerze, że ja bardzo lubię takie kępy z nierozkwitniętymi jeszcze pąkami :D
Storczyki bajeczne, ja kolekcjonuję tylko phalaenopsisy, więc z przyjemnością podziwiam takie cudeńka ;:138
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nelu - jak tłoczą się w kuchni, to już dobrze, bo są :D Większość storczyków do kwitnienia potrzebuje dużej różnicy temperatury miedzę nocą a dniem. Moje długo, a niektóre bardzo długo stały na zewnątrz ( ostatnie, najtwardsze przeprowadziłam gdy temperatura nocą spadała do 5 stopni). Jak na razie tylko jedna małpa nie chce puścić pędu kwiatowego. Medinilla po przejściach sklepowych kupiona z kwiatem, który o dziwo nie opadł. Podobno trudno ją uchować w warunkach domowych. Powinnam jej wybudować szklarnię :;230 A może kiedyś... :wink: Kiedyś miałam absolutnego hopla na doniczkowce. Chyba miałam wszystko co pojawiło się w kwiaciarniach po upadku niesłusznego systemu :roll: Ale wtedy nie miałam żadnego ogródka...

Aniu Zielona - chyba byliśmy bardzo grzeczni, skoro taki listopad nam się trafił. No... może małe grzeszki były skoro spadły na nas październikowe przymrozki :wink: A domowe rozweselacze bardzo podnoszą nastrój w długie bezogrodowe wieczory :D

Dorotko- do dzieła, poluj na storczyka, mała instrukcja obsługi, o na przykład tu http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html :D

Agnieś - ja też ;:3 nie rozkwitnięte zielone główki tulipanów ;:167 Phalaenopsisy mam dwa... ale one jeszcze nie wiedzą jak wygląda zima u nas w domu.... Obawiam się, że może im być za zimno :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Macie jakiś patent na porządkowanie zdjęć ogrodowych... Nie wiem jak się do tego zabrać... Przeglądam i znajduję takie tam... Czerwcowe zielono mi, na dobry wieczór :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam ten problem. Na szybko w trakcie lata wgrywam miesiącami a teraz się zastanawiam nad jakąś systematyką :(

Toto białe to ogniki? Ładne
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ognik :D Też mam zgranie miesiącami... i zero pomysłu co dalej...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam w podziale na pory roku i datami, na portalu zdjeciowym zaś katalogami np. hosty, iglaste, canny itd ;:224 Też kombinuję jakby tu pogrupować ;:224
A może Paweł coś poradzi jako informatyk z doświadczeniem ;:136
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No... jest to myśl... Taaaak..... katalog "canny" będę miała pusty... a najbardziej rozbudowany będzie "takie tam" :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie takie tam to różne pomniejsze roślinki, pt. roślinki, roślinki1 itd, zależnie od pory roku. A można by roślinki wiosna, roślinki lato itd. Do Pawełka posłałam linka proszącego ;:224
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

pamelka pisze:A może Paweł coś poradzi jako informatyk z doświadczeniem ;:136
Akurat mój zawód nie wymyślił nic nowego w tej kwestii :lol: Zdjęcia segreguję w ten sposób, że zakładam katalog dla każdego dnia, kiedy pstrykam zdjęcia. W nazwie katalogu umieszczam spis tego, co fotografowałem, czyli np "2010.08.13 - trawki, paprocie, żurawki do identyfikacji" Wpisanie daty na początku (w takim formacie) powoduje, że katalogi od razu układają się wg daty.
Wygląda to tak:

Obrazek

Próbowałem kilku programów do katalogowania, ale żaden mnie nie przekonał. Każdy wymagał zbyt wiele pracy z mojej strony :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też wg daty, tylko, że brak opisu, co akurat miałam ochotę fotografować, a to jakby utrudnia poszukiwania.
Mam taką koncepację, ze zimą, jak już trafi sie więcej wolnego czasu założę katalogi główne, gatunkowe i będę grupować zdjęcia tematyczne datami, to chyba ułatwi poszukiwania. Co Wy na to?
Zastaniawiam się też nad żywotnością naszych portali zdjęciowych, bo jakby tak, a nie daj Boże padły ;:14 , coż będzie z naszymi wątkami :( Paweł można jakoś zarchiwizować ;:224
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skoro Paweł jako informatyk "ma zgryz" to czuję się rozgrzeszona :;230 Siedzę i myślę.... chyba wyznaczę główne katalogi i powrzucam "tematycznie" . Po określeniu kryterium wyszukiwania wg daty będę miała zestawienie z wszystkich katalogów... I tak największy będzie "takie tam" :;230
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

aleb-azi pisze:Macie jakiś patent na porządkowanie zdjęć ogrodowych... Nie wiem jak się do tego zabrać... Przeglądam i znajduję takie tam...
Ja cały sezon porządkowałam zdjęcia.
Każdego dnia po przyjściu do domu od razu robiłam porządki.
Mam folder główny 'ogród' a w nim podfoldery - hosty, żurawki, hortensje, róże itd, zdjęcia ogólne, widoki, różne..
W każdym podfolderze zdjęcia zapisują się według dat.
A róże z kolei mam jeszcze podzielone dalej, czyli każda z nich ma swój folderek ze swoją nazwą :wink:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Co? Już świateczne porzadki? :roll:
A smoki w lesie :(

'Ta jesien chyba oszalała;
Wiosennym młodym wichrem huczy
I choć juz idzie zima biała
Kwiatów i motyli sie uczy"
M.Jastrun
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O, Aniu Różana... pilnowałaś na bieżąco... Może... noworoczne postanowienie popełnię "Będę sumiennie,systematycznie, a zwłaszcza na bieżąco porządkowała zdjęcia od 1 stycznia 2011 począwszy" . Chyba tak właśnie jak opisałaś pogrupuję ten bałagan, który już mam ;:196

Minismoku - no, tak mnie jakoś na porządki wzięło. Wkurzające jest to ciągłe szukanie... zazwyczaj po chwili zapominam czego szukałam :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:
aleb-azi pisze:Macie jakiś patent na porządkowanie zdjęć ogrodowych... Nie wiem jak się do tego zabrać... Przeglądam i znajduję takie tam...
Ja cały sezon porządkowałam zdjęcia.
Każdego dnia po przyjściu do domu od razu robiłam porządki.
Mam folder główny 'ogród' a w nim podfoldery - hosty, żurawki, hortensje, róże itd, zdjęcia ogólne, widoki, różne..
W każdym podfolderze zdjęcia zapisują się według dat.
A róże z kolei mam jeszcze podzielone dalej, czyli każda z nich ma swój folderek ze swoją nazwą :wink:
Aniu, ale mnie zawstydzasz :oops: ale się poprawię, początki zawsze trudne są ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”