Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dzbanecznik

Post »

A dla mnie to że forum jest przyjazne znaczy bardzo wiele. A porady wynikającej z własnych doświadczeń myślę, że też mogę udzielić.

Pozdrawiam foorfooq

wisienko81 niech Ci Twój dzbanecznik pięknie rośnie.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no to klops - liście ucięte. Mnie zawsze mówiono, że roślina niepotrzebnie zużywa energie (np na wypuszczony kwiat, którego nie chcemy) więc można obciąć.
w każdym razie dzięki :)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Co do kwiatów to ma to jak najbardziej zastosowanie. Większość moich roślin mam ze względu na dekoracyjne liście i to na nich mi najbardziej zależy, dlatego obrywam im pędy kwiatowe jak tylko ośmielą się jakieś wypuścić. Jest to duży wydatek energetyczny dla rośliny a w przeważającej większości przypadków rośliny, które mają dekoracyjne liście mają mało ciekawe kwiaty. Poza tym w okresie kwitnienia rosną słabiej albo wcale.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

no właśnie:) wiec ta samą zasadę zastosowałam do pożółkłych liści - nie mówię że słusznie....
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Te do połowy uschnięte dzbanki lepiej obciąć teraz czy jak będą zupełnie suche?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Dopiero jak całe uschną, dzbanki często schną tylko do połowy i magazynują tam wodę i taki na w pół uschnięty może się długo utrzymywać. No chyba, że bardzo Ci to przeszkadza. Liście jak mówił foorfooq ucinamy też po uschnięciu.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p

Post »

Dokładnie tak jak napisał Radek. Coś mi się kołacze, że takie do połowy uschnięte dzbanki są jeszcze całkiem funkcjonalne, tzn. trawią swoje owadzie ofiary.
Natomiast jeżeli rażą cię estetycznie, to możesz usunąć. Chociaż może lepiej zostawić i mieć chociaż pół dzbanka aniżeli wcale, bo nie wiadomo jak Ci pójdzie "dogadywanie" z Twoim dzbanecznikiem i czy chętnie będzie dzbankował :D
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

KarolinaC pisze:mam pytanie do Adama
Piszesz, ze na zimę zrzucił dzbanki a na wiosnę wypuścił ich jeszcze więcej. oki. Powiedz mi tylko czy z tych samych liści, bo mnie nie wypuszcza z tych co pogubił......
Hej Karolina :wit Z nowych i starych wypuszczał dzbanki :)

-- 30 sie 2012, o 08:40 --
foorfooq pisze:Tak samo naturalne jak całkowite zasychanie roślin. Ehh bardzo lubię ten dział :D Można tu znaleźć wiele cennych porad :;230
Piszesz jakby dzbanecznik był trudny do uprawy... Ja tam nigdzie nie czytałem o dzbaneczniku i mój dzbanecznik ma sie super ;:224
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p

Post »

Dzbanecznik nie produkuje dzbanka na liściu, na którym dzbanek usechł. Produkuje na kolejnych liściach.

Nie Adamie piszę o takich pseudoradach, których się tu dużo w tym dziale namnożyło od kiedy nie udziela się na forum Czarodziej. Tak jak Twoja powyżej. I nie będę więcej z Tobą dyskutować.
bialy_ibis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2013, o 23:56

Dzbanecznik - rozmnażanie

Post »

Udało mi się uzyskać nowe roślinki podczas przesadzania roślinki. Wszystkie maluchy miały dobrze rozwinięty system korzeniowy więc się przyjęły i popuszczały nowe dzbanki. Macierzysta roślina bardzo urosła na długość i już nie mam na nią miejsca. Obecnie zaczyna kwitnąć.
Wyczytałam, że dzbanecznika można przycinać by się rozkrzewił. I teraz moje pytanie czy po odcięciu fragmentów rośliny, można coś z nimi zrobić? Ukorzenić itd? Czy się przyjmą?
Ewelina
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Dzbanecznik - rozmnażanie

Post »

Można ukorzenić, tylko warunkiem jest, żeby w tym czasie miały wysoką wilgotność. Najlepiej w mech sphagnum wsadzić. Możesz też spróbować rozmnożyć za pomocą odkładów powietrznych.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Re: Dzbanecznik - rozmnażanie

Post »

Można też tego dużego dzbanecznika pociąć na kawałki tak po 2,3 liście. Liście przyciąć o 2/3 długości aby nie tracił zbytnio wody. Następnie dół sadzonki owijasz sphagnum i do torfu. Utrzymujesz wysoką wilgotność (ja to robię w akwarium) i po kilku tygodniach masz maluchy :)
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Witam
Nabylem dziś dzbanecznik jednak problem tkwi w wodzie do podlewania, jak wiadomo woda demineralizowana to o wiele większe koszta niż np. kranówka, woda przegotowana,odstana czy przefiltrowana. Która z nich radzilibyście wybrać?
Tomek
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

woda moze byc przegotowana ,odstala....i pamietac trzeba o wiekszej wilgotnosci powietrza bo inaczej koncowki lisci beda przysychaly i nie beda powstawac dzbanki na roslinie
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Raz dziennie pod wieczór starczy ?
Czy mogę go wystawić na dwór , jeśli tak to od strony południowej nie spali go ?
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”