"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Delete pisze:Też dostałem. Ale wszystkie po oderwaniu przeżyły. Nie wiem po co takie coś robią. Tak jak właśnie to doklejanie kwiatów i ludzie się nabierają.
Jak to po co? Dla zysku, żeby lepiej się sprzedawały :lol: Co taki szarak, który nie ma bladego pojęcia o kaktusach kupi: roślinę z doklejonym kwiatkiem (będąc święcie przekonany, ze to prawdziwy kwiat) czy kaktusa bez kwiatka? Rzecz jasna wybierze tego pierwszego bo przyciągnął wzrok kolorem.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybieracie się na ZOO-BOTANICA w ten weekend do Wrocka? Nie głupio by było się tam spotkać i przewrócić do góry nogami stoiska z kaktusami :lol:
Co o tym myślicie? W sumie w tym wątku wypowiadają się chyba tylko 4 osoby o ile mnie pamięć nie myli. Osobiście zastanawiam się na tymi targami. Zawsze to była by jakaś motywacja gdyby spotkanie doszło do skutku :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chcecie wybrać się na jakąś ciekawą imprezę kaktusową to sugeruję odwiedzić w ostatni weekend września czeski Chrudim: http://www.cact.cz/. To największa impreza kaktusowa w Europie na której także zamierzam się pojawić. Tam naprawdę można kupić fajne roślinki.
A dlaczego w tym wątku prawie nikt nie pisze? Bo ma kiepską lokalizację. Poproście któregoś z adminów by przeniósł go do kaktusów to na pewno się ożywi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby się zgodził bo faktycznie wątek nie ma przyszłości... Co do wystawy kaktusowej. Z chęcią bym się wybrał tylko jest jedno ale... koszty podróży i pewnie zakwaterowania z wyżywieniem. Chrudim jest całkiem niedaleko mnie. Bliżej mam niż do Poznania :lol: Skoro bilet nad może kosztował 37zł to tu będzie mam nadzieje taniej. Chyba 200zł by wystarczyło na ta imprezę a i może bym poznał kogoś ze świata kaktusów :roll:
Nie ma co. Narobiłeś mi smaka na ta wystawę :) Czy jest możliwość, żebym się tam natknął na hybrydy? Wiem, wiem przynudzam juz z nimi ale nic na to nie poradzę.

Ok. Napisałem już do moderatora prośbę o przeniesienie wątku :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kupisz tam prawdopodobnie wszystkie typy kaktusów i innych sukulentów. Pewnie hybrydy Echinopsis też mogą być dostępne, ale w Czechach nie cieszą się zbyt dużym zainteresowaniem a ja nigdy ich nie szukałem na giełdzie. Pamiętam duży wybór hybryd Chamaecereus.
Warto też odwiedzić kilka pobliskich kolekcji i firm produkujących kaktusy. Po takiej wizycie na nasze hipermarkety czy kwiaciarnie nawet nie spluniesz. Warto zabrać się z kimś z Polski. Wiem, że na pewno sporo ludzi z Wrocławia będzie się tam wybierać. Warto nawiązać kontakty i się z kimś zabrać. Przy odpowiednim rozłożeniu kosztów paliwa może być to naprawdę niewielka kwota. A kaktusy w Czechach nadal potrafią być relatywnie tanie. Kilka relacji z ubiegłych lat jest tutaj:
http://www.kaktusy.wroclaw.pl/galerie/p ... /start.php
http://www.ptmk.warszawa.pl/zycie/chrud ... rud07.html
http://www.ptmk.warszawa.pl/zycie/chrud ... rud09.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrzyłem na PKP i jest dojazd z Wrocławia do Pardubice hl. n., następnie przesiadka do Regionalzug i prosto do Chrudimia. Nie mam kompletnie żadnych znajomości we wrocławskich kręgach kaktusowych :? Może ktoś z forum będzie chciał jechać to razem się zmówimy i nawiążemy kontakt. Dobrze, gdyby ktoś nas wprowadził. Może P. Mariusz z El Condor zamierza również jechać na tą wystawę. Zawsze to jakiś punkt wyjścia.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Z tego, co wiem to El Condor w Chrudimiu się nie pojawi. A by poznać kogoś z wrocławskich kakusiarzy to sugeruję pojawić się na najbliższym spotkaniu klubu. Zdaje się, że będzie ono 12. września. Akurat na niecałe 2 tygodnie przed Chrudimiem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. W takim bądź razie mam pytanie do ludzi z Wrocławia, okolic:
Czy byłby ktoś chętny na taki wyjazd do Chrudimia w ostatni weekend września?

Najlepiej by się było zdecydować do 12, żeby razem póść na to spotkanie klubu (jeśli nie trzeba mieć VIP wejściówki :wink:) i się ugadać z ludźmi.
Kontakt na PW lub ewentualnie tutaj.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Widzę że przenieśli nasz temat do kaktusów i sukulentów... :wink:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lampart111 pisze:Widzę że przenieśli nasz temat do kaktusów i sukulentów... :wink:
To zasługa KaRo, mojej skromnej wiadomości i pomysłu Tomka :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

To ładnie i jaki ładny kolorek dali... ;:180
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

i ja się włączę do rozmowy :D
chciałam Wam powiedzieć, że wczoraj zawitałam pierwszy raz na zebranie oddziału Poznańskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów :) - ogólne wrażenie niesamowite :). Dowiedziałam się masy ciekawych i interesujących rzeczy, strasznie zaciekawiła mnie prelekcja o rodzaju Conophytum oraz późniejsza dyskusja na ten temat ( i oczywiście na wiele innych :) ). Ponadto wysłuchałam historii o zbliżającej się wyprawie do Boliwii (bodajże w styczniu) jednego z członków wraz kolegą. Super sprawa - sama historia już strasznie ciekawiła :). Dodatkowo dostałam w prezencie siewki z rodzaju Frailea wraz z dokładną wiedzą jak postępować :D. A co do nastawienia wszystkich członków koła - przyjęli mnie ciepło i z szacunkiem, zaoferowali pomoc w razie potrzeby lub problemów z kaktusami... Naprawdę przyznaję jeszcze raz, że było warto się tam pojawić :D.
I tu mój apel do Was - jeśli macie możliwość wybrania się na takie spotkanie, nie tylko w Poznaniu bądź w innych miastach - nie zastanawiajcie się długo tylko korzystajcie! :)
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

No aj wpadne chyba do wrocławskiego jak sie na studia dostane;p
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, powiem szczerze, że mnie przekonałaś do wejścia w szeregi PTMK (jeszcze gdyby ktoś z forum by chciał - byłoby raźniej). Szczególnie, że kołacze się po głowie ten wyjazd do Chrudimia, a raczej zabranie się z kimś :lol: Poza tym fakt poznania ludzi o podobnym zamiłowaniu do kaktusów budzi we mnie nie małą ekscytację :wink: A właśnie. Nie masz ochoty wybrać się do Czech? Możemy zrezygnować hybryd na eBay'u u uzbierać na wyjazd. Na pewno będzie warto :) Zawsze miałbym już kogoś znajomego, nie koniecznie mega zaawansowanego wiedzą. Ja do takich nie należę :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Narobiłaś mi ochoty. Chyba wiosną również zawitam do Wrocławia. Z dojazdem problemu nie będzie, bo Wrocek znam, a transport praktycznie co pół godziny jest. :D Co innego z czasem. :lol:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”