Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Powodem jest ziemia i wilgotność zbyt wysoka. Proponuję przesadzić. Czy masz możliwość zrobienia sobie ziemi (podam proporcję)
jack55
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

jack55 pisze:Powodem jest ziemia i wilgotność zbyt wysoka. Proponuję przesadzić. Czy masz możliwość zrobienia sobie ziemi (podam proporcję)
mam ziemie dla cytrusów-tylko problem polega na tym, iż cytrus powinien się przecież zaklimatyzować. więc przesadzić go owszem mogę, tylko czy to nie zaszkodzi cytrynie jeszcze bardziej? zresztą, jak już przesadzę to nie powinnam najpierw zdrapać tej zieleniny? albo teraz ją zdrapać, przesuszyć trochę cytrusa i przesadzić za tydzień?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz spokojnie przesadzić. :wink:
x-C-j
---

Cytrusy - Porady

Post »

Proszę o zadawanie poniżej pytań dotyczących wszelkich problemów z Waszymi cytrusami - chorób, szkodników czy najzwyklejszych pytań.
Nie zakładajcie nowych tematów związanych z cytrusami. Ten wątek może być taką bazą - zbiorem informacji dla szukających porad o cytrusach. :wink:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

To ja pierwsza:
Czy to cytryna czy mandarynka :?:
Obrazek
Z tego co pamiętam wysiewałam mandarynkę, no i ma kolce, :lol: ale pachnie cytryną
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem na 99% cytryna, patrząc na budowę liści i wygląd pnia to jest to cytryna. Swoją drogą świetny materiał na zaszczepienie na niej kilku różnych szlachetnych, owocujących odmian cytrusów. Poprzez takie szczepienie uzyskujesz cytrusa na którym z jednego pnia rosną gałęzie owocujące kilkoma różnymi owocami. Ma sporo lat widzę patrząc na grubość pnia. Najdokładniej i na 100% określiłbym gdybyś przysłała mi jeden listek pocztą. :wink:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Prawdopodobna "cytryna" ma 4 lata. Wybujała dopiero w tym roku. Jutro spróbuję zrobić dokładniejsze zdjęcia liścia, a jak to nie pomoże to prześlę Ci listek. Ty tak ładnie mówisz o szczepieniu. Śledziłam już wątki nt temat, ale dalej nie czuję się na siłach - chyba, ze poprowadzisz mnie za rączkę :lol:
Druga kłoda to owocujące drzewka :!: :!: :!: Skąd je brać :?: W moim mieście owocujących nie uświadczysz, przez internet też kupowałam ale zamiast owocków miały choroby :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-C-j
---

Post »

Pewnie że mogę pomóc a zrazy z owocujących mogę Ci jakieś wysłać pooglądaj sobie moje cytrusy, jest na nich parę gałązek które można uciąć do zaszczepienia. Zrób zdjęcie ze zbliżenia na pień a listek wyślij to najlepsza metoda na rozpoznanie pestkowca. Dane na pw. Jwink:
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

He dobrze się składa:) bo ja ostatnio na swojej cytrynie zauwazyłem takie pomarańczowe sieci, punkciki :? co to może byći czym opryskać?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
x-C-j
---

Post »

Pokaż je możliwe że przędziorki, czy te punkciki się poruszają?
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zrobie za widoku fotę to wrzuce, no niby się nie ruszają... ale bardzo mozliwe że to przędziorki bo w tym roku jest ich wszędzie pełno, a była parę dni na polu.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Poniżej zdjęcie prawdopodobnej cytryny
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

A może to jest mandarynka :?: :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Zapach liścia po roztarciu, na upartego przypomina cytryno - mandarynkę :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-C-j
---

Post »

Pierwsze to z pewnością cytryna drugie wygląda właśnie na mandarynkę. :wink:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Czarodzieju czy listki potwierdzają Twoją poprzednią diagnozę co do moich cytrusików :?: :D (Mam nadzieję, że dotarły :? )
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”