Cytrusy - porady ogólne
mam ziemie dla cytrusów-tylko problem polega na tym, iż cytrus powinien się przecież zaklimatyzować. więc przesadzić go owszem mogę, tylko czy to nie zaszkodzi cytrynie jeszcze bardziej? zresztą, jak już przesadzę to nie powinnam najpierw zdrapać tej zieleniny? albo teraz ją zdrapać, przesuszyć trochę cytrusa i przesadzić za tydzień?jack55 pisze:Powodem jest ziemia i wilgotność zbyt wysoka. Proponuję przesadzić. Czy masz możliwość zrobienia sobie ziemi (podam proporcję)
Cytrusy - Porady
Proszę o zadawanie poniżej pytań dotyczących wszelkich problemów z Waszymi cytrusami - chorób, szkodników czy najzwyklejszych pytań.
Nie zakładajcie nowych tematów związanych z cytrusami. Ten wątek może być taką bazą - zbiorem informacji dla szukających porad o cytrusach.
Nie zakładajcie nowych tematów związanych z cytrusami. Ten wątek może być taką bazą - zbiorem informacji dla szukających porad o cytrusach.

Moim zdaniem na 99% cytryna, patrząc na budowę liści i wygląd pnia to jest to cytryna. Swoją drogą świetny materiał na zaszczepienie na niej kilku różnych szlachetnych, owocujących odmian cytrusów. Poprzez takie szczepienie uzyskujesz cytrusa na którym z jednego pnia rosną gałęzie owocujące kilkoma różnymi owocami. Ma sporo lat widzę patrząc na grubość pnia. Najdokładniej i na 100% określiłbym gdybyś przysłała mi jeden listek pocztą. 

Prawdopodobna "cytryna" ma 4 lata. Wybujała dopiero w tym roku. Jutro spróbuję zrobić dokładniejsze zdjęcia liścia, a jak to nie pomoże to prześlę Ci listek. Ty tak ładnie mówisz o szczepieniu. Śledziłam już wątki nt temat, ale dalej nie czuję się na siłach - chyba, ze poprowadzisz mnie za rączkę
Druga kłoda to owocujące drzewka
Skąd je brać
W moim mieście owocujących nie uświadczysz, przez internet też kupowałam ale zamiast owocków miały choroby 

Druga kłoda to owocujące drzewka

Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
He dobrze się składa:) bo ja ostatnio na swojej cytrynie zauwazyłem takie pomarańczowe sieci, punkciki
co to może byći czym opryskać?

ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrobie za widoku fotę to wrzuce, no niby się nie ruszają... ale bardzo mozliwe że to przędziorki bo w tym roku jest ich wszędzie pełno, a była parę dni na polu.
ogródeczek
storczyki
storczyki