Mój ogrodowy zakątek- Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stokrotki i podbiał
Obrazek Obrazek

Rojnik i szachownica żółta

Obrazek Obrazek

Irysy i lilie
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Priam... podbiał był pierwszą roślinką, która zakwitła w moim ogródku w zeszłym roku... gdzieś w trawie :)

zobacz drugi post :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12258
pośmiej się i Ty ze mnie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Przemku, na poprzedniej stronie czytałam o wysiewaniu sasanek.
Najlepiej jest wysiewać świeże, zaraz po dojrzeniu nasiona.
Masz wtedy 100% pewności że skiełkują.
Stare nasiona nie zawsze współpracują, i często kończy się fiaskiem.
Sama sprawdzałam... :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - podbiał bywa czasami chwastem. U mnie w ogrodzie rośnie na uboczu ale mimo to we wrześniu musiałem trochę go wytępić. Chociaż kwiaty na wiosnę ma ładne ;)

Gabi - moje nasionka sasanki były zakupione w sklepie. Myślałem, ze nie będzie problemu ze skiełkowaniem, ale się myliłem. Chyba kupię sobie też fioletową sasankę, ale koniecznie sadzonkę a nie nasionka ;)

Prośba:
Czy ktokolwiek z Was mógłby wkleić w moim wątku zdjęcie strony z katalogu Florexpol (jesień 2008) z odmianami krokusów?? Byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fox w miejscu w którym rośnie podbiał możesz sadzić rośliny zasadowolubne, bo właśnie na takim podłożu rośnie podbiał.
Co do irysów to ja dopiero zaczynam z nimi eksperymentować. Kiedyś mama miała jednego irysa i nie kwitł, dopiero kiedy go przesadziłem pokazał liliowe kwiaty. W tym roku dokupiłem irysy germanica i przemek1136 obiecał mi irysy żyłkowane z czego jestem bardzo szczęśliwy!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oto moje zakupy zrobione w firmie wysyłkowej Florexpol:

1) Sasanki - biała i czerwona

Obrazek Obrazek

2) Floks szydlasty- fioletowy ( niebieski )
Obrazek

3) Jedna z trzech lilii (Lilia orientalna Triumphator, Lilia azjatycka Black Out, Lilia wspaniała Black Beauty )
Obrazek

4) Piwonia Sorbet
Obrazek

5) Wisteria Pink Ice
Obrazek

Dodatkowo kupiłem:
koszyczki kwadrawtowe- bardzo fajne
Tamaryszek - myślałem że sadzonka będzie większa
Anemon De Caen czerwony - jaką prezentują jakość okaże się po wsadzeniu do ogrodu i po tym jak kwitną
Trytoma groniasta - mała sadzonka

Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony jednak nie do końca, gdyż cebulki lilii są małe i sadzonka tamaryszka też.
Sasanka biała i floks są fajne.
ocenę jaką bym im wystawił to 4
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Priamie. Jakie bajeczne krokusy!. Mam prośbę. Jesienią po raz pierwszy posadziłam cebule lilii. Z 6ściu wzeszły dwie. Trudno. Jednak mam ogromna ochotę na lilie w ogrodzie, więć dziś kupiłam następne Casablanki i królewskie, i jeszcze Afrykanską Królowę i Afrodytę. Moje pytanie dotyczy sadzenia. Otóż wszystkie cebule mają już większe lub mniejsze pędy. Jak głęboko należy je sadzić? Poprzednie cebule posadziłam na głębokość mniej więcej trzykrotnej wysokości cebuli. Te muszę posadzić płytko, bo mają pędy. Czy po przekwitnięciu powinnam je wykopać i posadzić głębiej, żeby przetrwały zimę? Ziemię mam bardzo piszczystą. W dołki chciałam wsypać ziemii do kwiatów ze sklepu i wsypać trochę granulek Osmocote do ogrodu. Czy tak byś polecał sadzić lilie w piasku? Będę Ci bardzo wdzięczna za radę.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu bardzo dziękuję za miłe słowa o moich krokusach.
Podobnie jak ty bardzo lubię lilie i sam kupiłem 4 nowe odmiany w tym ostatnia Vivaldi.
A teraz do rzeczy:

Chcąc aby Twoje lilie rosły jak najlepiej i pięknie kwitły ważne jest aby stanowisko na, którym będą rosły miało odpowiedni drenaż. Osobiście stosuje małe kamyczki lub rozbite kawałki z pustaków, jednak Ty masz granulki Osmocote (z nawozem), które częściowo Ci pomogą. Dodaj też odrobinę żwirku. W zbyt wilgotnej glebie cebule lilii mogą chorować.
Pisałaś, że chcesz posadzić lilie w ziemi ogrodowej- to dobry pomysł, jednak aby lilie prawidłowo się rozwijały dodaj do dołka garść piasku (może być też ta Twoja piaszczysta gleba z ogrodu) wymieszanego z torfem.

Jeżeli chodzi o głębokość sadzenia to nie popełniłaś błędu sadząc cebulki na głębokości odpowiadającej 3-krotnej wysokości. Jeśli obawiasz się, że za głęboko posadzisz to posadź je mniej więcej na 8 cm a wyrastające korzenie same wciągną cebulki na odpowiednią głębokość. Lepsze jest płytsze zakopanie cebulek niż za głębokie!
Istotne jest także, aby lilie miały tylko lekko przewiewne stanowisko, ale słoneczne- co pomaga w prawidłowym wzroście roślin i rozwoju kwiatów.

Ostatnią rzeczą jaką musisz wykonać to wokoło lilii rozsyp ściółkę. Mogą to być trociny lub przekompostowana kora.
Jesienią nie wykopuj cebul, a jedynie okryj miejsca grubą warstwą liści.
>Szczególną uwagą otocz Lilię Casablance - należy do orientalnych więc wymaga kwaśnego torfu w podłożu i lekkiego cienia.

Mam nadzieję, że Ci choć trochę pomogłem.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Widzę, że wiosna ruszyła u Ciebie pełną parą, a nowe nabytki zapowiadają również latem kolory w ogrodzie. Już jestem ciekawa widoku kwitnącej wisterii :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj piku - wątpię czy Wisiteria w tym roku zakwitnie. Myślę, że najwcześniej za rok lub dwa. Na razie to maleństwo ;)
Co do nowych nabytków to też mam nadzieję na ładne barwy!
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Priamie bardzo dziękuję za szczegółowe uwagi. Jeszcze tylko jedna sprawa. Ce dziś kupione cebule maja pędy! Jak je posadze na 8 cm to zakopię pędy. Co zrobić? One przecież drugi raz pędów nie wypuszczą a ja bardzo chciałabym żeby jeszcze w tym roku zakwitły. A może można pędy zakopać i one bedą dalej rosły? Gdybyś mógł słówko na ten temat, bardzo proszę. aha, ten torf, o którym piszesz to ma byc kwaśny jak do RH czy ogrodniczy odkwaszony?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu - jeśli bardzo boisz się o to czy lilie będą dalej rosły mimo zakopania to się nie przejmuj. Jeśli zaczęły rosnąć to odrobina ziemi im nie zaszkodzi i przebiją się przez nią. Możesz zrobić tak, że tylko lekko przysypiesz cebule tak aby końcówki pędów pozostały widoczne.

Twoja lilia Casablanka bezwzględnie wymaga zakwaszonego torfu - taki jak do Rh ;)
Pozostałe mogą mieć ten zwykły odkwaszony torf.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Przemku :D piękne zakupy zrobiłeś :D w ogródku będzie coraz bardziej kolorowo :D
Mam do Ciebie pytanie odnośnie lilii- jeśli można- z tego co napisałeś zrozumiałam, że lilie orientalne potrzebują kwaśnego podłoża :?: W tym roku kupiłam kilkanaście odmian lilii i orientalnych i azjatek, do tej pory miałam tylko azjatki, które pięknie u mnie rosną i się super rozrastają, ale z orientalnymi nie mam żadnego doświadczenia :roll:
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Też kiedyś kupowałem w florexpolu, ale średnio byłem zadowolony - generalnie roślinki małe. Mam je już kilka lat i pięknie się od tego czasu rozrosły, ale wtedy miałem wrażenie, że za te pieniądze można kupić większe sadzonki. Nie polecam nasion u niech - dwa razy zamawiałem i dwa razy się naciąłem: jakieś opakowania zastępcze, kończące się terminy ważności i w efekcie mało co wyrosło. :?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agness - to prawda lilie azjatyckie potrzebują lekko kwaśnego podłoża. Można mieszać torf ze żwirkiem dla lepszego drenażu.
Orientalne są delikatniejsze. Wymagają stanowiska osłoniętego od wiatrów i przeciągów. Ważne jest aby podłoże było kwaśne o pH 4,5 do 5. Wymagają także półcienia lub światła rozproszonego.
Przed posadzeniem warto zaprawić je fungicydem. z racji swojej delikatności część hodowców wykopuje te odmiany na zimę i przechowuje w piwnicach.

Piter-
nasion na pewno nie mam zamiaru tam zamawiać. Lilii już też nie kupię bo cebulki są za małe i jedna miała łuskę z początkiem pleśni!
Jedynie nad czym się zastanawiam to zakup cebul na jesień, ale nie wiem czy warto.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”