Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Frezja

Post »

Zibi_41 pisze: Nawozy to najważniejszy w uprawie temat , szczególnie przy dużym zagęszczeniu roślin . Ja stosuję Florawit do kwiatów kwitnących oraz trochę tańszy Bioflorin :uszy :uszy :uszy
Wiem wiem, Florovit tak jak polecałeś stoi już obok narzędzi ogrodniczych ;:165

Chodziło mi o to, czy jakieś domowe sposoby na piękne frezje są - słyszałam gdzieś o mieszaniu rozdrobnionych skorupek jajek z ziemią akurat dla nich i nie wiem, czy to prawda ;:224
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i tu Justynko mnie masz :( :roll: Nie wiem . Domowe sposoby są z reguły dobre i wypróbowane , ale takich prób zazwyczaj unikałem , by nie zakłócić proporcji gotowych odżywek. Producenci starają się robić je coraz lepsze i zapewnić zaspokojenie wszystkich potrzeb rośliny , a konkurencja wymusza odpowiednią jakość :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Za Twoją radą wstrzymam się zatem od tych eksperymentów i nie będę kombinować, bo jeszcze coś zepsuję przypadkiem ;:119

Hmmm, do których to kwiatów jeszcze miały zastosowanie...? Nie pamiętam. No ale jakby nie patrzeć, trzeba teraz będzie wyrzucić te uzbierane skorupki ;:183

Aaaaa! Zapomniałabym całkiem o najważniejszym. W poniedziałek już powinny dotrzeć do mnie moje śliczności różowe, dostałam info od mojego - powiedzmy tak - "dostarczyciela cebulek" ;:215
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda je zmarnować :wink: jak pamiętam Babcia sypała je do parapetowców , a nawet moczyła w wodzie i nią podlewała. Ogólnie miała swoje ciekawe sposoby , a ja żyłkę do eksperymentowania mam chyba po niej. Gdy mleko było jeszcze w butelkach , po opróżnieniu nalewała do nich wody i tym podlewała niektóre kwiaty , tylko nie pamiętam które :oops:
A w sprawie cebul , to w środę lub czwartek pochwalę się zakupami :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Już wiem - do groszku pachnącego te skorupki były :uszy
No to ja też postaram się może jakieś fotki popstrykać i wrzucić, i napisać co mam, bo już zapomniałam z wrażenia i zachwytu nad frezjami ;:182
regulamin
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :) chciałabym zapytać o radę... Czy ryzykować i sadzić frezje do gruntu w kwietniu-maju czy dać wszystkie cebulki do doniczki?
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Drogi Zibi, jeśli się mylę, popraw mnie ;:171

Zastanawiałam się dokładnie nad tym samym i decyzja (według mnie) zależy od tego, jak szybko chcesz mieć kwiaty... Uprawa roślin z cebulek trwa przeciętnie 4-6 miesięcy, natomiast co do temperatury są w wątku różne szkoły :uszy Z tego co wyczytałam tu i ówdzie, powinna ona mieć 13-17 st. C, w czasie kwitnienia jakieś 5 st. C mniej.

Ja nie ryzykuję wkopywania w kwietniu do gruntu, dlatego swoje w przeciągu nadchodzących 2-3 dni wysadzam w domu do butelek po wodzie mineralnej a dopiero potem w maju przesadzę do ogródka :tan Będą już miały szczypiorki i powinny stosunkowo wcześnie zakwitąć. I nic nie powinno im się wówczas stać, żadne przymrozki i takie tam ;:216
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jystynko , myślę że to bardzo dobry pomysł :wink: Musisz tylko zwrócić uwagę , czy w poszukiwaniu wody korzonki nie wyjdą dołem z doniczki :uszy Jeśli tak się stanie , możesz mieć problem z ich wyjęciem , a wtedy łatwiej będzie zakopać je razem z doniczkami :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

To może ja ze swoimi zrobię to samo A jak wiele czasu upływa od wsadzenia cebulek do pojawienia się pierwszych kwiatów? Bo swoje wsadziłam do doniczek jakiś czas temu i teraz nie wiem czy zdążę przenieść je do ogrodu
Paulina
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Jutro rano będę sadzić frezje - przedwczoraj przyszły cebulki :tan Fotki wrzucę wieczorem! Czyli teraz tylko zrobić otwory odprowadzające nadmiar wody w butelkach (zgodnie z radą od wewnętrznej strony "nóżek" butelki, by się nie zatykały), i tak pomyślałam, że może trochę drenażu na spód wrzucić?
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko , jeśli masz możliwość , to oczywiście :uszy Dziś nareszcie przyjechało moje cebulkowe zamówienie , wieczorem wstawię fotki , bo muszę dojść do ładu czy zgadza się z fakturą :wit :wit :wit

Tak więc przyjechało dzisiaj trochę cebul Obrazek
W tym kilka frezji Obrazek
Będzie się działo :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

U mnie też ;:159 Ja dopiero co wyniosłam cebulki i kłącza do piwnicy, bo mi się te ostatnie trochę spociły w woreczkach, ale jutro przy sadzeniu frezyjek zrobię parę zdjęć i ujawnię urbi et orbi ;:142

Zibi, po pracy podrałowałam do OBI i przyniosłam chwilkę temu keramzyt. Powinno mi zostać co nieco po wysypaniu korytek do groszku pachnącego, więc sypnę pod cebulki.
regulamin
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Więc... Melduję się z poślizgiem, ale nie dałam rady wcześniej przez maraton w pracy ;:131

Wczoraj popołudniu zabrałam się w końcu za sadzenie frezji! Najpierw poobcinałam butelki na wysokość 16-20 cm, w zależności od rodzaju i porobiłam w nich rozgrzanym do czerwoności gwoździem dziurki do odpowietrzania i odprowadzania wody:

Obrazek

Potem dosypałam keramzytu na spód dla lepszego drenowania:

Obrazek

Napełniłam ziemią AthenA i na jakieś 6 cm powpychałam cebulki; do większych po dwie, do mniejszych po jednej. Całe dzieło składające się z 26 "doniczek" na parapecie, gdzie temperatura ma na razie niecałe 20 st. C, wygląda następująco:

Obrazek

Niestety blondynka zapomniała o podstawkach pod nie, dlatego obmyśliłam patent - obcięłam foliowy worek z ziemi tak, by boki stały same, i tam będę nalewać wodę ;:215 A cebulki miałam takie oto (dla porównania w środku łyżeczka do herbaty):

Obrazek

Trzymam teraz mocno kciuki i mam nadzieję, że przedsięwzięcie zakrojone na tak wielką skalę zaowocuje pięknymi kwiatami, skoro tylu rad wcześniej zasięgnęłam ;:208 Za jaki czas można się spodziewać szczypioreczków? Aaaa, no i chyba nic się nie stanie, jeśli troszkę mi parują butelki? Zwykle przy otwieraniu okna ;:224
regulamin
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko , normalnie super :!: :D :D
Moje muszą poczekać aż kupię na giełdzie doniczki :( Zresztą i tak nie mam już gdzie naparstka na parapecie postawić :( :tan :tan
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Moje szczypiorki pojawiły się dosyć szybko, w przeciągu 7 dni. Teraz zastanawiam się, kiedy doczekam się pierwszych kwiatów
Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”