hi, hi, hi, wędzarnia jest fajna, i niedrogo kupiona na allegro, naprawdę polecam gorąco, jest niesamowita!!!zielono mi pisze:Wpadłam zobaczyć co słychać a tu soczysta szyneczkapalce lizać i to jest chyba wędzarnia , jaka wypasiona
![]()
Aniu zainteresowały mnie Twoje hortensje, ta pierwsza jest pnąca a ta druga
Właśnie tego się spodziewałam. Mam ją rok i w ogóle słabo mi rosła. Przyrosty miały może 2 cm.... ;-), ale była słabo ukorzeniona i przesadzana więc może w tym roku weźmie się w garść. A na kwiaty cierpliwie poczekam.dala pisze:Nie chcę Cię martwić, Aniu, ale hortensja pnąca w tym roku raczej Ci nie zakwitnie.
Ja mam identyczną, kupiłam ją prawie trzy lata temu i puściłam na starą jabłonkę. W pierwszym roku przyrosła kilkanaście cm, w drugim ok. pół metra, a teraz już ma przeszło 2m. Ale jeszcze ani razu nie kwitła. Wyczytałam, że one pierwszych kilka lat potrzebują na dobre ukorzenienie i aklimatyzację, a potem jak już załapią, to rosną bardzo szybko i kwitną obficie.
No, cóż, ogrodnik musi być cierpliwy.
Miłej soboty życzę.
no właśnie, 2-3 lata. Teraz troszkę żałuję, że nie posadziłam wielu krzewów, zaraz po przeprowadzce....gloriadei pisze:Aniu,
moja hortensja pnaca też nie kwitla przez kilka pierwszych lat .
Posadzilam ją na początku mojej "kariery" ogrodniczej i zrobilam to na bardzo slabej glebie, koło wjazdu dla samochodu. Nie ma tam lekkiego życia ale i tak kwitnie teraz co roku bardzo obficie![]()
Z większością krzewów jest podobnie, potrzebują 2-3 lat do dobrego zakorzenienie się i wtedy dopiero cieszą nas swymi kwiatami! To zależy też oczywiście, jak dużą roślinę kupimy![]()
życzę miłego dnia!
Witaj Krysiu, pewnie że nie pracuję... siędzę w pracy i kończę dopijać kawkę..... ;-)ada.kj pisze:Witam Cię Aniu w ten zimny poranek. Mam nadzieję, że nie pracujesz w ogródku. Ja wiem, że chciałoby się, ale zdrowie ważniejsze. Życzę miłego dnia.
no właśnie te parapety!!!!!ada.kj pisze:Ja wczoraj rozpikowałm tunbergię, azarinę i gipsówkę. W następnym tygodniu będę siała inne roślinki, które powinno się wysiać w marcu i będę pikować lobelie, które wzeszły bardzo ładnie. Dobrze, że lobelie przesadza się kępkami, bo nie wyobrażam sobie pikowania takich maleństw. No i mam do rozpikowania dalie, które siałm. Wzeszły cudownie w ciągu czterech dni, gęsty las siewek. Będzie tylko problem z parapetami.