Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie jest to przemrożenie ?
Jakie przemrożenie jak mrozów nie było w tym roku.
Biały co roku jest taki sam.
Latem ma piękne zielone liście
a jak przychodzi do kwitnięcia to klapa.
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Miałam podobne objawy z ciemiernikiem białym. Już w ubiegłym roku zaczął źle wyglądać, myślałam, że to może jakaś choroba grzybowa itp., takie same ciemne liście i lekko czerniejące łodygi. Niedawno go przesadziłam , bo odkryłam piękne złoża marglu i kredy w moim ogrodzie i pomyślałam , że będzie miał idealne warunki. Przy przesadzaniu zauważyłam, że jego korzenie wrastają w kwaśny torf :twisted:, o co w moim ogrodzie bardzo trudno. To moja wina, sadziliśmy ciemierniki jak było już ciemno i miałam przygotowaną ziemię z kredą i marglem w workach po kwaśnym torfie i mój M musiał się pomylić. Margiel z kredą poszedł na drugą stronę ogrodu gdzie miały być Rh i azalie, jak ja tego nie zauważyłam , nie wiem. Obecnie jest już tak jak powinno być, ale trafić w moim regionie na kwaśny torf zamiast na margiel i kredę to jak wygrać 6 w totolotka :D . Przesadziłam 3 sztuki i czekam na efekty. Naturalne warunki do uprawy ciemierników mam wprost idealne, widziałam u nas bardzo dorodne okazy, tylko zimy są trochę za mroźne , ale podłoże doskonałe. Ciekawe jak to przeżyją, jednak nie miałam innego wyjścia. Poprzednio rósł w słońcu i wiem, że to była totalna głupota, mimo intensywnego podlewania, nie radził sobie w tych warunkach. Mam nadzieję, że to koniec ciemiernikowych problemów. Ja już tak namieszałam, jeśli chodzi o podłoże w ogrodzie, że teraz przed posadzeniem jakiejkolwiek rośliny muszę dobrze pomyśleć co jest pod spodem :twisted: .
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mora1 pisze: Poprzednio rósł w słońcu i wiem, że to była totalna głupota, mimo intensywnego podlewania, nie radził sobie w tych warunkach. Mam nadzieję, że to koniec ciemiernikowych problemów. Ja już tak namieszałam, jeśli chodzi o podłoże w ogrodzie, że teraz przed posadzeniem jakiejkolwiek rośliny muszę dobrze pomyśleć co jest pod spodem :twisted: .
Wiem że ciemierniki preferują zacienienie, ale moje rosną w pełnym słońcu już 3 rok i jak na razie rozrastają się i kwitną.
Nie mam z nimi problemów.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Noooo :oops: , ja też posadziłam nowe nabytki od południowej strony, ale na obojętnym (pH) kawałku, podsypałam dolomitem, zakryłam gałązkami świerka.
Zdjęcia moich " pierwszaków" wkleiłam na poprzednich stronach.
Także tego przemrozonego maluszka, którego góra sczerniała kompletnie i został tylko 1 malusi listek.
Przyszła na inspekcję sąsiadka ( fachura ciemiernikowa) i opierniczyła mnie tak dokładnie, że przy niej przesadzałam wszystkie ciemierniki na cienistą grządkę. :oops:
I aż mi się wierzyć nie chce - biały juz trzeci tydzień trzyma kwiaty i wcale nie więdnie :lol: :shock:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety u mnie cienia jak na lekarstwo, ale sie tym nie przejmuję, bo gdyby im to nie odpowiadało, to by nie rosły.
A zdjęcia są na poprzedniej stronie.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja wczesniej pokazywałam swoje dopiero co kupione chyba pod koniec lutego. Oba były w kropki - jeden biały i jeden fioletowy. Posadziłam do ziemi uprzednio troche hartując. W tej chwili biały dalej pięknie kwitnie a filetowy wszystkie kwiaty i pąki ma suche. Były sadzone tego samego dnia obok siebie. Zauważyłam że różnią się liśćmi: jeden ma błyszczące a drugi matowe, czy to mogą być różne odmiany? Płaciłam za nie po 25 zł a takie same widziałam później w PNOS Ożarów po 18 zł. :?
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój biały przeszedł już chyba wszystkie etapy :D
Rósł w słońcu, w cieniu, na alkaicznej i kwaśnej ziemi.
Wszędzie te same efekty.
Chyba pójdzie do kasacji,
bo żadnego pożytku z niego nie mam :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Nie tak szybko. Przeczytaj uważnie wszystkie wątki o ciemiernikach i zastanów się co robisz źle. Szkoda wyrzucać tak ładny kwiat. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Mariolciu ciemierniki lubią wapno :lol: . Daj im troszkę dolomitu :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Mariola54 pisze:Mój biały przeszedł już chyba wszystkie etapy :D
Rósł w słońcu, w cieniu, na alkaicznej i kwaśnej ziemi.
Wszędzie te same efekty.
Chyba pójdzie do kasacji,
bo żadnego pożytku z niego nie mam :D
Witam!
Wyrzucić zawsze zdążysz,Pryśnij go Topsinem lub Bravo i zasil nawozem (najlepszy osmocote 3-4m,ale jak go nie masz to każdy inny do roslin kwitnących)Najważniejsze, postrasz,że jest to ostatnia szansa,jak się nie ruszy to go wyrzucisz.Bardzo często to pomaga.Może to śmieszne ,ale prawdziwe. Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zauważyłam, że ciemierniki źle rosną i chorują gdy są za głęboko wsadzone.
Miałam taki przypadek, a po wykopaniu i wsadzeniu na nowo odżył.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

postrasz,że jest to ostatnia szansa,jak się nie ruszy to go wyrzucisz.Bardzo często to pomaga.Może to śmieszne ,ale prawdziwe
Ismeno jest to prawda.
Ja straszę łopatą i w niektórych przypadkach pomaga :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

No to pięknie Mariolu!!! Naturalna selekcja, straszenie łopatą. Jakie szczęście, że nie jestem roślinką i jestem tak daleko. W imieniu Twojego biednego, zestresowanego ciemiernika błagam daj mu jeszcze ze 3 szansy. Posłuchaj głosu Gabrieli i Ciotki. Miłego dnia! Przemek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A mój sie dziś rozpadł... :?
Obrazek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

HANIU ale zima u Ciebie . U mnie słoneczko i śnieżek ,który błyskawicznie topi się . Myślę , że kwiatki wstaną jak śnieg stopnieje . :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”