Kaktusiki i sukulenciki Kati
Mowa o Chamaecereus silvestrii... Zerknijcie na ten link... Mnie to rozwaliło...
http://www.lapshin.org/cultivar/N20/PIC ... estrii.jpg
Przecudna sprawa.
http://www.lapshin.org/cultivar/N20/PIC ... estrii.jpg
Przecudna sprawa.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To akurat nie jest czysty Chamaecereus tylko jego hybryda z jakąś lobiwką, do tego bezchlorofilowa. To że akurat forma żółta kwitnie na czerwono to wcale mnie nie dziwi. Znacznie ciekawsze i bardziej poszukiwane są hybrydy kwitnące na żółto, a prawdziwym rarytasem są z kwiatem białym.
Wracając do aporokatusa to sugeruję rzucić okiem na ten link:
http://www.zalivalcek.com/aporocactus_f ... _skupina=2
Warto przyjrzeć się szczegółom pędu i układowi cierni. Rośliny ze zdjęć powyżej zdecydowanie tu nie pasują. Moim zdaniem są to wyciągnięte z braku światła pędy Chamaecereus silwestrii.
Wracając do aporokatusa to sugeruję rzucić okiem na ten link:
http://www.zalivalcek.com/aporocactus_f ... _skupina=2
Warto przyjrzeć się szczegółom pędu i układowi cierni. Rośliny ze zdjęć powyżej zdecydowanie tu nie pasują. Moim zdaniem są to wyciągnięte z braku światła pędy Chamaecereus silwestrii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli to jest Chamaecereus to w tym stanie na kwiaty nie ma najmniejszych szans. Roślinki są skrajnie wyczerpane z braku światła i do tego właśnie rosną. A powinny odpoczywać w temperaturze 0-5*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Poniżej fotka roślinki z mojej kolekcji:

Może sama fotka nie jest najpiękniejsza ale można dość dobrzej przyjrzeć się pędom. Wg mnie są uderzająco podobne do tych ze zdjęć kilkadziesiąt postów wyżej.
Przy okazji czy wiecie, że Chamaecereus jest jednym z bardziej zagatkowych kaktusów? Został odkryty i opisany na początku XXw (dokładnie 1905r.) i do dziś nikt ponownie go nie znalazł. Widziano w naturze dość podobne roślinki, ale o innych kwiatach - formy lub odmiany Lobivia saltensis. Ale typowecho chamecereusa nie. Prawdopodobnie rośnie on gdzieś w wysokich, niedostępnych górach pomiędzy miastami Tucuman i Salta w Argentynie. I cały czas czeka na swoje ponowne odkrycie.
Zatem to, co jest w kolekcjach może być jednym klonem od ponad 100 rozmnażanym w niewoli.

Może sama fotka nie jest najpiękniejsza ale można dość dobrzej przyjrzeć się pędom. Wg mnie są uderzająco podobne do tych ze zdjęć kilkadziesiąt postów wyżej.
Przy okazji czy wiecie, że Chamaecereus jest jednym z bardziej zagatkowych kaktusów? Został odkryty i opisany na początku XXw (dokładnie 1905r.) i do dziś nikt ponownie go nie znalazł. Widziano w naturze dość podobne roślinki, ale o innych kwiatach - formy lub odmiany Lobivia saltensis. Ale typowecho chamecereusa nie. Prawdopodobnie rośnie on gdzieś w wysokich, niedostępnych górach pomiędzy miastami Tucuman i Salta w Argentynie. I cały czas czeka na swoje ponowne odkrycie.
Zatem to, co jest w kolekcjach może być jednym klonem od ponad 100 rozmnażanym w niewoli.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Oczywiście , że się cieszę Darkudarekcn4 pisze:Cześć Kasiu. Pan Paweł odłożył dla nas 2 sztuki Astrophytum asterias super kabuto. Cieszysz się?

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Tylko wytrawny znawca potrafi odróżnić aporocactusa flagelliformis od chamacereusa sylvestrii. Dla mnie one są podobne, dlatego byłam święcie przekonana, że to aporocactus
No cóż dobrze, że mnie wyprowadziliście z błędu.
Aczkolwiek Właścicielka kaktusa, powiedziała mi że bardzo łatwo zakwita
, także nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
Mirabilis, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą instrukcję
. Poobcinałam, te najbardziej wiotkie(teraz się suszą) resztę zostawiłam. Zobaczymy co z nich będzie.
Do mnie przesyłka doszła zaraz nastepnego dnia po wysłaniu, jednak 30% roślin była bardzo zmiażdżona, więc w krótkim czasie uschła. To co ocalało mam nadzieję, że już mi się nie zmarnuję, bo szkoda by było.
Beciu, zaraz lece do Ciebie

No cóż dobrze, że mnie wyprowadziliście z błędu.
Aczkolwiek Właścicielka kaktusa, powiedziała mi że bardzo łatwo zakwita

Mirabilis, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą instrukcję

Do mnie przesyłka doszła zaraz nastepnego dnia po wysłaniu, jednak 30% roślin była bardzo zmiażdżona, więc w krótkim czasie uschła. To co ocalało mam nadzieję, że już mi się nie zmarnuję, bo szkoda by było.
Beciu, zaraz lece do Ciebie

Moje doniczkowce i sukulenty