W.o...Maluszkach, dzieciach. 1cz.(2006.08-2008.10)
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj Martuś teraz dopiero zauażyłam Twój post ... i w dodatku takie dobre wiadomości.martas pisze:Widzę, że mamy na tym forum szpiegów doskonałych, więc podzielę się z wami radosną nowiną, zanim jakiś Bond wywęszy ;)
Otóż nie mam jeszcze własnej pociechy, ale mam nadzieję spotkać się z moją pierwszą latoroślą w maju przyszłego roku ;:84
Moja córka też urodzila się w maju i też ma na imię Marta. Najpiekniejszy miesiąc.
Bardzo gorąco Cię pozdrawiam i życzę zdrówka. A tak w ogóle to już bardzo blisko....
Napisz coś ... jak się czujesz..... cokolwiek.
Majowa migawka.

- krzysztofjasik
- 100p

- Od: 22 lut 2007, o 12:41
A tutaj aktualne zdjęcia moich małych ogrodniczek.

Dziewczynki mają piaskownicę,ale oczywiście chętniej kopią łopatkami w moich rabatkach z kwiatami.Ostatnio "gotowały" zupę z płatków krokusów(a takie były śliczne kwiatki).Po godzinie pobytu w ogródku są tak brudne,że czasami dziwię się jak one to robią.I jak nie kochać takich łobuziaków?

Dziewczynki mają piaskownicę,ale oczywiście chętniej kopią łopatkami w moich rabatkach z kwiatami.Ostatnio "gotowały" zupę z płatków krokusów(a takie były śliczne kwiatki).Po godzinie pobytu w ogródku są tak brudne,że czasami dziwię się jak one to robią.I jak nie kochać takich łobuziaków?
Pozdrawiam.Magda.
- krzysztofjasik
- 100p

- krzysztofjasik
- 100p

- krzysztofjasik
- 100p

- krzysztofjasik
- 100p

Kochani! Sami jesteście rodzicami,dziadkami,dlatego proszę o radę.Moja młodsza córka(2 latka i dwa miesiące) przestała spać w dzień.Dotychczas kładłam ją około 13 i spała około 2 godzin.Od jakiegoś czasu zaczęła się buntować w momencie,gdy próbuję ją położyć.Bardzo mnie to zdziwiło,gdyż do tej pory kładła sie bardzo chętnie i prędko zasypiała.Dziwi mnie to tym bardziej,gdyż starsza córka przestała drzemać w dzień,gdy miała 2 lata i 9 miesięcy.Wiem oczywiście,że różnie to może być (w zależności od dziecka),ale czy w jej przypadku to nie za szybko?Słyszałam,że taki sen w ciągu dnia jest bardzo cenny.Ma to również dobre strony:gdy spała w dzień ,to na noc chodziła spać około 22.Teraz zasypia najpóźniej o 20.Proszę poradźcie;czy starać się,aby zasypiała w dzień,czy może dać spokój ?A tutaj kilka ujęć moich śpiących córeczek.

Pozdrawiam.Magda.
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo, moja rada - dać sobie spokój! Jeżeli oczywiście dziecko jest zdrowe
i ma dobre wyniki badań, które zleca pediatra.
Przerabiałam ten problem wiele lat temu - dość długo zmuszałam, bajeczki,
zasypianie razem itp... Potem odpuściłam. Są dzieci, które nie potrzebują
snu w dzień. Jest to też bardzo dobrze znany problem przedszkolankom.
Skoro zasypia wcześniej wieczorem - to ilość snu na dobę się nie zmienia.
Musisz się chyba z tym pogodzić i cieszyć, że masz dłuższy wieczór
dla siebie (albo dla mężusia....
)
Pozdrówka
i ma dobre wyniki badań, które zleca pediatra.
Przerabiałam ten problem wiele lat temu - dość długo zmuszałam, bajeczki,
zasypianie razem itp... Potem odpuściłam. Są dzieci, które nie potrzebują
snu w dzień. Jest to też bardzo dobrze znany problem przedszkolankom.
Skoro zasypia wcześniej wieczorem - to ilość snu na dobę się nie zmienia.
Musisz się chyba z tym pogodzić i cieszyć, że masz dłuższy wieczór
dla siebie (albo dla mężusia....
Pozdrówka
Mój syn ma obecnie 2,5 roku. W wieku ok 2 lat zaczął również buntować się przed południową drzemką i wtedy wyczytałam, ze dziecko z wiekiem potrzebuje coraz więcej ruchu(zwłaszcza na świeżym powietrzu, aby było wystarczająco wymęczone). Poskutkowało! Do dnia dzisiejszego mały śpi w ciągu dnia bez problemu ok. 1,5 godziny
To fakt, że dziecko potrzebuje dużo snu do min 3 roku życia, gdyż pobudza to wydzielanie się hormonu wzrostu.
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mógł mieć np. 187cmAmlos pisze:A o tym hormonie to nawet nie wiedziałam!
Wyobraź sobie Aniu, że to dziecko, o którym pisałam,
ma dziś 183 cm - i nadal mało śpi !
;:106
Ja to wyczytałam w encyklopedii medycznej jak byłam w ciąży
Oto cytat
Dlatego też okres snu w rozwoju dziecka jest tak istotny, natomiast rola rodziców powinna się kierować ku temu by zapewnić naszym pociechom do 3- 4 roku życia prawidłowy i niczym nie zaklócony sen zarówno w dzień , jak i w nocy(min 13h/dobę) ."