Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Koreanka -co z nią jest nie tak

Post »

Witajcie, mamy w ogrodzie posadzone kilkanaście sztuk jodeł koreańskich, jakieś 4 lata temu, wszystkie oprócz tej jednej rosną sobie w sąsiedztwie skajroketów, złotych tuj oraz kosodrzewin spełniając rolę szpalera, przez 3 sezony nawoźone były osmokote na wiosnę i muszę przyznać że pięknie sobie radzą, a to ich fotografie
[img][img]http://images47.fotosik.pl/109/1d9e1a077cee3946med.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images37.fotosik.pl/105/f2772f05cf29d86dmed.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images46.fotosik.pl/109/d69dc349d174c53bmed.jpg[/img][/img]
jak widać są zielone, mają wiosenne odrosty,

niestety ja jedna najwyraźniej ma jakiś problem, chciałabym jej pomóc, tylko nie wiem jak, na pewno podsypię ją torfem i korą, ale co jeszcze mogę dla niej zrobić, jest zółta, a nie zielona jak te pozostałe, ale przede wszystkim zauważyłam, że opadają jej igiełki :cry:

[img][img]http://images50.fotosik.pl/109/f568affe06a57371med.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images50.fotosik.pl/109/3af13e533ccf0974med.jpg[/img]
[/img]
[img][img]http://images46.fotosik.pl/109/8aa9878677f381d5med.jpg[/img][/img]

Kochani poradźcie mi proszę.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jest z nia tak żle.......one potrzebują częstego zasilanie i wody , moja tez tak po zimie , ma żółte listki :D
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Zasilać, ale czym najlepiej???
W związku z tym zażółknięciem zastanawiam się nad popsikaniem igiełek roztworem żelaza, może warto zastosować taką kurację wzmacniającą???
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Qurcze,wiecie co, dzisiaj na jednej z koreanek ujrzałam zawiązki szyszeczek, ale fajnie, będzie miała kwiaty, u innych są tylko nowe przyrosty, nie sądziłam że tak szybko doczekam się szyszek, cieszę się :P
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Raczej popryskałabym ja czymś na robale i podlała preparatem przeciw grzybowym, bo jedno z dwóch raczej jej dolega, a może nawet obie przyczyny?
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warto usunąć trawę wokół jodełki, żeby nie walczyła z nią o składniki pokarmowe.
pacjent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2009, o 23:11

Post »

dokladnie zrob okrag dookola i sprawdz czy przypadkiem nie jest za gleboko wsadzona
moja pasja sa ogrody!!
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Snieżko, czym dokładnie popryskać i podlać i w jakich dawkach, nie znam się na środkach ochrony roślin, i czy zapobiegawczo warto zastosować coś na pozostałe koreanki, naczytałam się tu o chorobach , aż mnie carki przechodzą po tych waszych fotkach. nie chcę by taki los spotkał moje koreanki, może lepiej zapobiegać niż leczyć,
aha i jeszcze jedno, ja moje podlewam zraszjąc całe drzewko, tutaj doczytałam się ze prysznicowanie igieł może zaszkodzić, czy tak :?:
iwa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2008, o 12:00

Post »

Może wkleiłabyś zdjęcie tych "szyszek"-mogą to być faktycznie szyszki(wtedy warto ją trochę zasilić nawozem).
Może też być to ochojnik-i wówczas warto te "szyszki" usunąć-najlepiej wyciąć gałązkę, na której się utworzył galas(faktycznie wyglądem przypominający szyszkę przed rozwinięciem).
Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Koreanki są bardzo wrażliwe na rodzaj gleby i muszą mieć odpowiednie stanowisko.Jeżeli gleba im nie pasuje będą miały żółtawy odcień igieł, albo będą zrzucały starsze :? i prędzej czy później zaczną się problemy. Nie ma sensu pryskanie chemią, sypanie nawozów, chemia nie zastąpi właściwej gleby o właściwym odczynie.Tak naprawdę w mało którym ogrodzie panują dobre warunki dla jodeł koreańskich, gleba bywa albo zbyt gliniasta, albo zbyt piaszczysta. Wystarczy poczytać o ich wymaganiach, to nie są uniwersalne 'choineczki', które wszędzie urosną :wink: Bardziej tolerancyjne na rodzaj gleby są jodły kalifornijskie, tyle, że to duże drzewa.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p

Post »

No nie wiem , ...........ja swoją hoduję już 5 rok , ale na początku , po wsadzeniu bardzo starałam się , by miała ziemię kwaśną , jak do iglaków i podsypywałam , tym , efekt , tego był.........mech na trawie , po dwóch latach od nasadzenia , juz nie zasilam , tylko podlewam .
U siebie zauważyłam że , susza , powoduje brązowienie dolnych liści.........natomiast dalej są zielone , podlewanie eliminuje ten problem , ale jest każdego roku .
Moja jest w zacisznym miejscu i to bym polecała , szczgólnie.
Carpe Diem...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jodły koreańskie nie muszą mieć kwaśnej ziemi, ważne by była żyzna, dobrze przepuszczalna (nie mylić z piaszczystą) o grubej warstwie próchnicowej.Lubią wilgotny mikroklimat w ogrodzie i zaciszne miejsca , a taki najczęściej panuje w starszych ogrodach gdzie są inne wyrośnięte iglaki. :) Jednak wiele osób sadzi te drzewka w nowo zakładanych ogrodach, czasem gleba jest tam przekopana po budowie domu, miewa przemieszane warstwy, to jest dla nich szkodliwe i niewiele pomaga miejscowe ulepszanie ziemi :?
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Mnie się zdaje, że to jednak szyszeczki, ale oceńcie sami, mogę się przecieź mylić
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwa, możesz mi wyjaśnić co top ten ochojnik, to jakiś szkodnik czy co, pierwsze słyszę

Basiu, piękna ta Twoja jodełka, ile ma latek???
Awatar użytkownika
teli
200p
200p

Post »

Pisze.. :lol: :lol: :lol: teraz bedzie jej 6 roczek
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold