Rącznik pospolity - jak uprawiać?
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rącznik pospolity ( Ricinus communis L. )
Z mojego doświadczenia wynika, że rączniki są mocne i nie wymagają podpór - żaden wicher im nie straszny. Sadzę je głęboko dwukrotnie: najpierw gdy pikuję do doniczki i później gdy wysadzam do gruntu. To pomaga.
Dzięki dziewczyny. Posadzę głęboko. Człowiek całe życie się uczy.
Ziemię to one miały żyzną i nawozu dość i podlewanie. Porosły olbrzymie. Może dlatego, że im niczego nie brakowało, to nie musiały się mocno korzenić w poszukiwaniu wody, czy jedzonka. Wystarczały im krótkie korzonki, bo wszystko było pod ręką (pod korzonkiem znaczy
).
Nie byłam pewna, czy głębokie sadzenie nie zaszkodzi, ale skoro zostało przetestowane, to śmiało je tak posadzę. Jeszcze raz dzięki.

Nie byłam pewna, czy głębokie sadzenie nie zaszkodzi, ale skoro zostało przetestowane, to śmiało je tak posadzę. Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam. Jola.
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam pytanie,czy z jednego nasionka wyrasta jedna taka duża roslina,czy sadzi sie kilka blisko siebie i czy trzeba je jakoś uszczykiwac dla zagęszczenia,czy one same z siebie maja taki ładny pokrój?
Małgosiu, tak, z jednego nasionka wyrasta jedna, olbrzymia roślina. Ona się dość mocno rozkrzewia, w każdym razie ja nie uszczykuję. Odległość między jednym, a drugim rącznikiem musi wynosić ok. metra.
- malgocha1960
Dziękuję Dalu.Moje moczone już wypuściły i to sporo,a niemoczone jeszcze spią w doniczkach.Jakiej wielkości rosliny pikujesz,bo ja wysiałam kilka nasion do jednej doniczki?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moja siostra od lat sadzi Rączniki, wyrastają duże i masywne. Na ogół ich nie przywiązuje. Zdarzają się jednak bardzo mokre jesienie i wtedy korzenie nie są w stanie utrzymać rozbudowanej góry i bez podwiązania przewróciłyby się.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Małgosiu, ja nie pikuję rączników - wysiewam je pojedynczo do doniczek.
Moje, mimo że moczone, jeszcze nie wypuściły
Moje, mimo że moczone, jeszcze nie wypuściły

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Ja sieję prosto do gruntu.
A wiecie, co dzisiaj widziałam, w takim fajnym sklepie ogrodniczym, Rącznika o zielonych liściach. I nie kupiłam
a to ciekawostka moze być...
A wiecie, co dzisiaj widziałam, w takim fajnym sklepie ogrodniczym, Rącznika o zielonych liściach. I nie kupiłam

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Agrokasia
- 200p
W zeszłym roku posadziłam 3 rączniki o czerwonych liściach. Jeden z nich miał ciemnobrązowe owoce, pozostałe czerwone. Też fajnie.
- malgocha1960
Mam pytanie,kiedy trzema rącznika przesadzac do pojedyńczych doniczek?
-
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:52
Mam pytanie do doświadczonych hodowców rączników. Są one cudne, w zeszłym roku miałam na działce i byłam z nich bardzo zadowolona. Ale... jedna pani przechodząc obok mojego ogródka strasznie mnie nakrzyczała, że taka nieodpowiedzialna jestem - że psy i małe dzieci a ja mam w ogródku jedną z najbardziej trujących roślin. I zaczęła roztaczać wizję, że zaraz te psy i dzieci..... sami wiecie
Więc jak to jest - bo roślina cudna, wielu z Was ją hoduje i żyje - siać czy nie siać 

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Rączniki są trujące, bluszcze też są trujące, a często je widzę na parkanach/ogrodzeniach ogólnodostępnych. Tam przechodzi mnóstwo dzieci i psów. Nie popadajmy w paranoję. Trzeba jakoś zabezpieczyć, dzieciom wytłumaczyć, psy same powinny mieć instynkt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Moje nowe imię Szansa 

Ja w tym roku zasadziłam 15 nasionek 15 lutego i wszystkie już pięknie kiełkują i mam nadzieję że je nie utopię w nadmiarze wody tak jak w zeszłym roku.Po prostu namoczone nasionka tak troskliwie podlewałam,że zgniły .Rącznik ma trujące nasionka i przy dzieciach naprawdę trzeba uważać ,ale najlepiej to właśnie tłumaczyć bo jest przecież wiele takich roślinek jak na przykład wawrzynek ,który też ma takie piękne trujące czerwone jagódki .
kwiaty łagodzą obyczaje
- Agrokasia
- 200p
Psy nie jedzą rączników. Nie rozumiem, o co chodziło tej kobiecie.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Cóż tak naprawdę wiele roślin ogrodowych jest trujących. Jak to się mówi pies ma instynkt...nie mogę się do końca zgodzić z tym bo moje 2 psy jedzą co im w pysk wleci
głupki.
Z dziećmi to chyba troszkę gorzej, ale to kwestia przypilnowania. Jednak uważać trzeba tak jak np mamy datury czy oleandry.

Z dziećmi to chyba troszkę gorzej, ale to kwestia przypilnowania. Jednak uważać trzeba tak jak np mamy datury czy oleandry.