Rącznik pospolity - jak uprawiać?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rącznik pospolity ( Ricinus communis L. )

Post »

Z mojego doświadczenia wynika, że rączniki są mocne i nie wymagają podpór - żaden wicher im nie straszny. Sadzę je głęboko dwukrotnie: najpierw gdy pikuję do doniczki i później gdy wysadzam do gruntu. To pomaga.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki dziewczyny. Posadzę głęboko. Człowiek całe życie się uczy. :D Ziemię to one miały żyzną i nawozu dość i podlewanie. Porosły olbrzymie. Może dlatego, że im niczego nie brakowało, to nie musiały się mocno korzenić w poszukiwaniu wody, czy jedzonka. Wystarczały im krótkie korzonki, bo wszystko było pod ręką (pod korzonkiem znaczy :wink: :D ).
Nie byłam pewna, czy głębokie sadzenie nie zaszkodzi, ale skoro zostało przetestowane, to śmiało je tak posadzę. Jeszcze raz dzięki. ;:196
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

A ja mam pytanie,czy z jednego nasionka wyrasta jedna taka duża roslina,czy sadzi sie kilka blisko siebie i czy trzeba je jakoś uszczykiwac dla zagęszczenia,czy one same z siebie maja taki ładny pokrój?
x-d-a

Post »

Małgosiu, tak, z jednego nasionka wyrasta jedna, olbrzymia roślina. Ona się dość mocno rozkrzewia, w każdym razie ja nie uszczykuję. Odległość między jednym, a drugim rącznikiem musi wynosić ok. metra.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dalu.Moje moczone już wypuściły i to sporo,a niemoczone jeszcze spią w doniczkach.Jakiej wielkości rosliny pikujesz,bo ja wysiałam kilka nasion do jednej doniczki?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moja siostra od lat sadzi Rączniki, wyrastają duże i masywne. Na ogół ich nie przywiązuje. Zdarzają się jednak bardzo mokre jesienie i wtedy korzenie nie są w stanie utrzymać rozbudowanej góry i bez podwiązania przewróciłyby się.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-d-a

Post »

Małgosiu, ja nie pikuję rączników - wysiewam je pojedynczo do doniczek.
Moje, mimo że moczone, jeszcze nie wypuściły :(
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ja sieję prosto do gruntu.
A wiecie, co dzisiaj widziałam, w takim fajnym sklepie ogrodniczym, Rącznika o zielonych liściach. I nie kupiłam :oops: a to ciekawostka moze być...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p

Post »

W zeszłym roku posadziłam 3 rączniki o czerwonych liściach. Jeden z nich miał ciemnobrązowe owoce, pozostałe czerwone. Też fajnie.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie,kiedy trzema rącznika przesadzac do pojedyńczych doniczek?
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

Mam pytanie do doświadczonych hodowców rączników. Są one cudne, w zeszłym roku miałam na działce i byłam z nich bardzo zadowolona. Ale... jedna pani przechodząc obok mojego ogródka strasznie mnie nakrzyczała, że taka nieodpowiedzialna jestem - że psy i małe dzieci a ja mam w ogródku jedną z najbardziej trujących roślin. I zaczęła roztaczać wizję, że zaraz te psy i dzieci..... sami wiecie :wink: Więc jak to jest - bo roślina cudna, wielu z Was ją hoduje i żyje - siać czy nie siać :?:
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Rączniki są trujące, bluszcze też są trujące, a często je widzę na parkanach/ogrodzeniach ogólnodostępnych. Tam przechodzi mnóstwo dzieci i psów. Nie popadajmy w paranoję. Trzeba jakoś zabezpieczyć, dzieciom wytłumaczyć, psy same powinny mieć instynkt.

Pozdrawiam :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Ja w tym roku zasadziłam 15 nasionek 15 lutego i wszystkie już pięknie kiełkują i mam nadzieję że je nie utopię w nadmiarze wody tak jak w zeszłym roku.Po prostu namoczone nasionka tak troskliwie podlewałam,że zgniły .Rącznik ma trujące nasionka i przy dzieciach naprawdę trzeba uważać ,ale najlepiej to właśnie tłumaczyć bo jest przecież wiele takich roślinek jak na przykład wawrzynek ,który też ma takie piękne trujące czerwone jagódki .
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p

Post »

Psy nie jedzą rączników. Nie rozumiem, o co chodziło tej kobiecie.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Cóż tak naprawdę wiele roślin ogrodowych jest trujących. Jak to się mówi pies ma instynkt...nie mogę się do końca zgodzić z tym bo moje 2 psy jedzą co im w pysk wleci :roll: głupki.

Z dziećmi to chyba troszkę gorzej, ale to kwestia przypilnowania. Jednak uważać trzeba tak jak np mamy datury czy oleandry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”