Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Post »

U mnie niektóre krokusy już przekwitają.
W dodatku niektóre są pod grubą warstwą liści.
Nie nadarzam ze sprzątaniem
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Piękne łany krokusów masz w ogrodzie ;:215 . W takich kępach robią wrażenie . U mnie dzisiaj deszczowo ale deszcz też potrzebny więc nie narzekam . Przed nami święta więc przy okazji chciałabym życzyć Tobie i całej Twojej rodzinie zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pięknie uśmiechają się do Ciebie cudne kępy krokusów! ;:215 ;:303 ;:303
Wandziu, świętuj zdrowo i radośnie, wszak jest z czego się cieszyć. ;:138
Wesołego Alleluja! ;:33 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Margo, ewelkacha, Shalina, plocczanka dziękuję Wam bardzo za życzenia i za odwiedziny. I także za miłe słowa o krokusach. Święta właściwie upływają pod ich znakiem, bo na razie nic innego u mnie nie kwitnie. A krokusiki raz zamykają główki, a raz otwierają, w zależności od tego, czy świeci słońce, czy jest pochmurno. Sukcesywnie przekwitają, ale pozostało jeszcze ich trochę do zakwitnięcia. Miło się patrzy na uwijające się wokół nich pszczoły. Tych moich krokusów posadziłam kiedyś naprawdę niewiele, ale z upływem lat same tak się rozrosły w barwne poletka. Bardzo jestem zadowolona z tych białych, bo są dwa razy większe niż pozostałe kolory. Jakoś tym wszystkim krokusom chyba u mnie dobrze, skoro tak ładnie się mnożą. Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o innych cebulowych, bo jest ich jakby co roku mniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Cudowne łany krokusów ;:138 Wandziu
Moje już w większości przekwitają, chociaż są jeszcze takie, które dopiero pączki wychyliły spośród listków. W słońcu przyciągają roje pszczół i nawet jakieś trzmiele się trafią.
Przyjemnego drugiego dnia Świąt, podobno ma być cieplej niż dzisiaj ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Wandziu w drugim dniu Świąt Wielkiej Nocy :) Wszystkiego dobrego, zdrówka i pięknych kwitnień Tobie życzę ;:3
Poletka krokusów wyglądają tak wdzięcznie.Uwielbiam je.Niestety moje już leżą, za szybko powychodziły po zimie.Na szczęście bratki kolorują ogród i sprawiają, że nie jest tak smutno.
Niestety u mnie cały przyszły tydzień ma padać deszcz , a nawet śnieżek z deszczem.
No trudno poczekam na słoneczko ;:3

Pozdrawiam i życzę udanego drugiego dnia Świąt :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie krokusów masz niesamowitą ilość.
U mnie aż tak ładnie się nie rozrastają.
Chociaż wydaje mi się, że w zeszłym roku było ich zdecydowanie mniej. Może one potrzebują zimna żeby się rozmnażać?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też zachwycam się ilością kwitnących krokusów, ślicznie takie łany wyglądają. Co do białych krokusów, to też zauważyłam, że ich kwiaty są jakieś większe i u mnie są wyższe. Fajnie, że tak się cebulki namnożyły z każdym sezonem będzie więcej kwitnących kwiatów.
Szkoda, że pogoda nas w tym tygodniu rozczaruje, tak by się popracowało na ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

jarha, dzisiaj faktycznie było trochę cieplej, ale i tak pogoda jest przygnębiająca, bo w nocy znów ma być przymrozek. Do południa trochę poprzycinałam swoje róże, jeszcze mi kilka zostało. Popatrzyłam sobie na krokusy, poprzyglądałam się także wychodzącym z ziemi hiacyntom. A potem poszliśmy do córki na świąteczny obiad i tak minął ten dzień.

Annes77, dziękuję za życzenia. Drugi dzień świąt minął całkiem sympatycznie, pokręciłam się trochę wokół domu, pozbierałam liście, przycięłam kilka róż. Znów jest zimno. Jutro muszę popikować pomidory. Jeśli pogoda nie zachęci do wyjścia na zewnątrz, zajmę się domowymi siewkami.

Margo2, ale jak to, że krokusy potrzebują zimna? Przecież miały je w zimie i to całkiem sporo mrozu było w tym roku. U Ciebie pewnie Gosiu też.

korzonku, też mi smutno, że pogoda w najbliższych dniach nie będzie sprzyjać pracom ogrodowym. W planach mam więc pikowanie pomidorów, bo już wypuściły liście właściwe. ALe może potem uda się wyjść do ogrodu, bo czeka mnie czyszczenie żurawek ze starych liści.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Wandziu przyznam się, że zazdroszczę Ci mnożenia się krokusów, bo poletka krokusowe wyglądają rewelacyjnie ;:215 ;:215
Ja u siebie co roku dosadzam i zamiast ich przybywać w masie to porozrzucane to tu , to tam ;:306
Pogoda fatalna, przez dwa dni w nocy mróz -5, a dzisiaj wszystko pod białą pierzynką ;:145
Pozdrawiam i życzę ;:3 pogody ;:196 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando zima powróciła, nawet nie chce mi się patrzyć przez okno. Chyba tak jak piszesz będziemy mieć zimnicę. Moje żurawki wołają od kilku lat o odnowienie, ale ciągle coś mi przeszkadza, już miałam je wykopać dać do donic, ale miejsca brak na ustawienie wszystkiego i to mnie zatrzymało.
Pikuj pomidorki, a jakie odmiany siałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Shalina, skoro masz krokusy porozrzucane tu i ówdzie, to moim zdaniem możliwości są dwie:
1. albo sama je rozprowadziłaś po rabatach, sadząc inne rośliny lub podczas pielenia,
2. albo się rozsiały z nasion (i to jest wielce prawdopodobne). Ja też mam u siebie kępki, które wzięły się nie wiadomo skąd, bo zakwitły w kątach ogrodu z dala od tych moich poletek.

korzonku, ja to jestem zerowym znawcą od pomidorów. W życiu ich nie uprawiałam, bo balam się tej zarazy ziemniaczanej. Teraz postanowiłam spróbować na nowej działce, w innym klimacie. Wybrałam odmiany najprostsze, jakie mogą być: Maliniak i Bawole Serce, bo pamiętam je z dzieciństwa. No i jedna odmiana koktailowa, czyli Maskotka, bo taka akurat była w sklepie. Już część popikowałam, a do reszty nie mam kubeczków po jogurcie. Trzeba będzie kupić jogurt i spożyć :lol:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wandziu
Cudne zagony krokusów ;:138
U nas większość przekwitła ,ale pszczółki zdążyły skorzystać.
Ciekawa jestem ,jak duże masz już pomidorki :?:
Moje są w fazie liścieni :lol:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wandziu, masz rację, że największe rosną białe krokusy. ;:215 Niemal dorównują im 'Pikwiki', które też z daleka są widoczne. ;:333
U mnie przekwitły wszystkie botaniczne, natomiast odmianowe jeszcze trwały na posterunku podczas mojej świątecznej wizyty na działce. ;:108 Zaraz potem zrobiło się zimowo, to może jeszcze zdołam zobaczyć ich kwiatuszki. ;:218 Tylko kiedy?
Słoneczka Ci życzę i cieplejszych dni Twojemu ogrodowi. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu krokusy kremowe już popodziwiałam, pora się ujawnić i pooglądać inne kępki. Fioletowe to chyba Ruby Giant, też u mnie mnożą się najlepiej. ;:215 Chyba rzeczywiście krokusy doskonale się wysiewają, nawet po wybraniu najdrobniejszych cebulek, po trzech latach mam kępki w tym samym miejscu. ;:108 Białe ze stulonymi płatkami są wyjątkowo urocze. ;:oj
Ponownie zima zagościła, a tak już by się popracowało w ogrodach. ;:145 Też mam żurawki do czyszczenia, ale pewnie w tym tygodniu się nie zabiorę, zimno mnie zniechęca.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”