Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Stamich
100p
100p
Od: 3 sie 2018, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

Mój największy w tym roku i największy w życiu arbuz. Gatunek MINI BLUE IBRIDO F1
Obrazek
Obrazek

Słodziutki, 1-2 dni mógł jeszcze powisieć, ale w smaku lepszy niż większość sklepowych.
Przez niego mam zagwozdkę co w przyszłym roku z arbuzami....
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak dla mnie to i z pięć dni by mu nie zaszkodziło. :wink:

Mam nadzieje, że dziś podskocze na poletko podglądnąć co u moich maluchów.

Póki co skasowałem dwa krzaki Złoto wolicy, bo już owoców nie miały. Tak będe sukcesywnie kasować krzaki, bo szkoda by zasłaniały inne rośliny albo robiły wrażenie, że to krzaki obok są wieksze. :wink:
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Koniec sezonu u mnie, na tygodniu krzaki wyrwę i pójdzie poplon facelia błękitna. Z arbuzów jestem zadowolony a to dopiero mój 3 sezon. No i padł mój rekord: 13.6kg Crimson Giant który mnie zaskoczył, Rosario w zeszłym roku mnie zawiódł ale w tym zdecydowanie dał radę. Asahi się nie popisał ale dam mu szansę w następnym. No i już żadnej słomy, tylko agrowłóknina i kropelkowe nawadnianie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęć i nie mam pojęcia czemu je obraca fotosik.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

A co nie tak było z Asahi? Niesmaczny? Za mały?
Asahi duże nie rosną, max u mnie to 7,8 kg, średnio około 5 kg.

Ale ten Crimson Giant to pozamiatał ;:63
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

W porównaniu do rosario i crimsona krzaki rosły wolniej i były dwa razy mniejsze, same arbuzy owoce zawiązały 2 tygodnie później no i są bardzo małe, maks 3,7kg. Ale najbardziej zawiodły mnie same nasiona na początku, specjalnie kupiłem dwie paczki od yody a tylko około 5 nasion skiełkowało. W smaku nawet spoko chociaż się nie wyróżnia szczególnie ale to może dla tego, że zbierane po obfitych deszczach a ja wciąż jestem zielony jeśli chodzi o arbuzy ale z roku na rok coraz lepiej. Oczywiście dam mu szansę w następnym roku bo wierzę, że jest dobry tak jak piszesz ale postaram się im zapewnić lepsze warunki i liczę, że się odpłacą :)
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, może u mnie tak fajnie rosną bo ja mam je tylko szczepione. Jeden krzak na drugim polu był nieszczepiony, zawiązał się tylko jeden owoc i ważył około 3 kg, ale mimo to był bardzo smaczny - słodki i chrupki. Ze szczepionych 6 krzaków zebrałem 105 kg. Jest różnica.
Asahi to wczesna odmiana - kwitnie i zawiązuje owoce najwcześniej ze wszystkich jakie miałem, nawet wcześniej od Złota Wolicy, więc u Ciebie faktycznie coś chyba nie poszło w uprawie. Ale krzaki są faktycznie najmniejsze i pędy najkrótsze w porównaniu do innych.
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi ta odmiana najbardziej odpowiada bo jest mega smaczna. Fakt owoce nie są duże bo ja średnio w tym roku z pierwszego roku upraw mam je po około 3,5kg ale smakiem nie dorównują żadnemu póki co.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

U mnie już pole wymiera w zdecydowanym tempie. Zaatakowała je któraś z tych bakteryjnych plamistości. Dziś zebrałem co się dało, bo leżenie na mokrym arbuzom nie służy i zaczyna gnić skórka. Zimna pogoda i deszcz sprawiają że nawet dojrzały w punkt owoc potrafi być pozbawiony słodyczy. Szkoda jak tak się popyla od wczesnej wiosny a potem efekty psuje w zasadzie jedyna rzecz na którą się nie ma wpływu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy charleston w karierze. To popękanie wynika z zimna?
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p

Post »

U mnie jeszcze coś dojrzewa a wczoraj poszły kolejne 3 sztuki.
Obrazek

Obrazek

Teraz na polu to już same Crimsony czekają na zerwanie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Dobrze , że piszecie o tym , że uprawy wypadły tak dobrze bo były szczepione .
Było by jeszcze lepiej gdyby była informacja na jakiej podkładce .
Bo wiadomo , że diabeł tkwi w szczegółach .
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p

Post »

Ja nie szczepiłem ani jednego więc się nie wypowiem :)
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Acetaminofen pisze: Obrazek
Pierwszy charleston w karierze. To popękanie wynika z zimna?
Jako odpowiedź zacytuję posta napisanego przez BobejGS kilka stron wcześniej:
BobejGS pisze: Podpytałem farmerów arbuzów o Twój problem.
Stwierdzili, że niewybarwiony, białawy miąższ i brak słodyczy, to niedobór boru.
Puste przestrzenie w środku arbuza, są spowodowane zbyt gwałtownym wzrostem, poprzez nagłe nawożenie zbyt dużą dawką nawozu. Trzeba stopniować dawkowanie. Natomiast pęknięcia wewnątrz arbuza, są skutkiem nagłego podlania zbyt dużą ilością wody oraz nadmiarem azotu.
Zaleca się zaprzestanie podlewanie arbuza na dwa tygodnie przed zbiorem.
anulab pisze::wit Dobrze , że piszecie o tym , że uprawy wypadły tak dobrze bo były szczepione .
Było by jeszcze lepiej gdyby była informacja na jakiej podkładce .
Bo wiadomo , że diabeł tkwi w szczegółach .
Ale przecież ta informacja pojawia się tutaj za każdym razem gdy poruszana jest sprawia szczepienia arbuzów, szczególnie na początku sezonu, gdy trwa produkcja sadzonek. Kiedyś nawet pokusiłem się, na podstawie moich doświadczeń, o porównanie stosowanych przeze mnie podkładek i wpływie na rozwój rośliny i owocowanie :D
Ja w tym roku i w ubiegłym szczepiłem na tykwie i na Cobalcie. Trzy lata temu na Shintozie F90.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

Dzięki wokan za przypomnienie, miałem zapamiętane że odpowiedź Błażeja dotyczy problemów --juliana-- z białym watowatym miąższem. U mnie aż tak źle nie jest, arbuzy są słodkie, chociaż nie tak jak by mogły (wcześniejsze zbierane w lepszych warunkach atmosferycznych stanowią punkt odniesienia). Co ciekawe jedyna odmiana która jest zupełnie nie słodka to... Złoto wolicy (poza pierwszym, lekko przejrzałym, który też obłędny w tym temacie nie był). Przedstawiony charleston jest po prostu ok.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy Jubilee. 41 dni, chrupnął i uschnięty świński ogonek. I jak na razie tegoroczny rekordzista, wyłączając Caroliny.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Kolos! ;:215

U mnie w tym roku żadnen arbuz nie przekroczy 10kg jak tak patrze, czy to Crimson sweet, Crimson giant czy Charleston gray. Ale może to i dobrze, bo wczoraj jedliśmy taki 7.4kg i to już troszkę za duży. :wink:

Tylko Carolinki przekroczyły te wage ale o tej porze powinny mieć dawno 2 z przodu, a zapewne tylu to nie będzie. Szkoda.

Nadal zastanawia mnie ta odmiana Siberian. Niby wąs zaschnięty już jakiś czas, a arbuz twardy jak skała, ani myśli poddać się uściskowi. I jak tu takiego zebrać. Plamka na dole już ładna.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”