Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Polska łąka kwietna

Post »

Ja zamiast mieszanek łąki kwietnej zamierzam sama dosiewać określone gatunki na mój trawnik - zaczynam od 3 opakowań stokrotki :) na etykiecie podają, że wystarczy wysiane nasiona delikatnie przegrabić i dobrze podlewać, zanim kwiatki się nie zadomowią i rozplenią wśród trawy

zależy mi na niskiej, użytkowej łące, a koszenie 2 x do roku nie wchodzi w rachubę
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Shyva, uważaj ze stokrotkami, są bardzo ekspansywne. Po paru latach nie będziesz mieć w ogóle trawy tylko same stokrotki. U mnie zupełnie wyparły trawę, nie mogłam się ich pozbyć z trawnika. Nawet przy pomocy herbicydow było ciężko.
Pozdrawiam
Agneska
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ale Shyvie chyba zależy, żeby się rozpleniły.
Niezła byłaby wśród nich biała koniczyna. Sama na moją przedogródkową murawę chcę poprzenosić dzikie stokrotki i pierwiosnki, które rosną w ogrodzie. Czekać rok aż zakwitną te siane, nie mam cierpliwości. Kupiłam też trochę niskich ziół (tymianek, oregano, macierzanka). Choć mam gliniastą glebę, miejscami jest tam piasek z budowy, a okresowo leje się po niej deszczówka z drogi. Ale może dadzą radę i zrobi się z tego niski dywan na każdą pogodę. Jak dla ziół będzie za mokro, to wyprą je stokrotki i koniczyna. W czasie przeglądu poletka znalazłam kilka tojeści. Może się okazać, że to ona się rozejdzie po całości. Ma być nisko, kwitnąco, bez koszenia.

Mariolciu, zaglądałam na Twój wątek. Jak masz 3000 ziemi, to możesz poszaleć. Przez ostatnie 2 lata bawię się w wysiewanie mieszanek, które dowolnie dobieram. Dziś wiem, że faceli, choć ładna, ma tendencję do wylegania, no i sama się wysiewa. Po gorczycy od razu widać gdzie jest marna ziemia, ale za to ma świetne listki do sałatek. Gryka to moja faworytka. Ładnie wygląda, wabi pszczoły i nie wschodzi za rok. Jakoby też zagłusza chwasty. Do wszystkiego świetnie sprawdził się dodatek pachnącej maciejki. Zrobiłam też przegląd nasion sprzed lat. Porcelanka miała ich chyba z 10 i wzeszła z trudem wyglądając spod chabrów, które były od niej jeszcze starsze. Tak samo jak czarnuszka, maczki kalifornijskie i len (taki z siemienia). No i oczywiście nagietki. Udanej zabawy.

Zobacz też na wątku "Zielono wśród nas" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=70 i o roślinach miododajnych. Jest kilka zdjęć.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

akl62 dziękuję za wskazówki :;230 .
Myślę o gotowej mieszance '' kwiatowa łąka''.
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p

Post »

Same stokrotki ;:oj dla mnie bomba, zwłaszcza przy mojej koncepcji staropolskiego ogrodu wiejskiego

akl62: fajny pomysł z macierzanką, też dorzucę trochę :)
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Macierzanka rzeczywiście nadaje się doskonale na taką łąkę, u mnie tworzy efektowne poduchy. Oregano z tych niskich odmian, płożących się, też powinno się sprawdzić. Dobry jest też rozchodnik, ten najpospolitszy, ościsty, kwitnący żółto. Wytrzyma na najbardziej suchych i nasłonecznionych miejscach, gdzie daje radę tylko on i macierzanka. :)
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Czytam wasze wpisy i chciałbym się dowiedzieć czy Kąkol polny to dobra roślina na łąkę kwietną. Zawsze chciałam mieć kawałek łąki i w tym roku mam zamiar ją stworzyć i szukam kwiatów , które najbardziej pasowałyby do niej .
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2007, o 10:36

Post »

Mariolcia1962 w zeszłym roku kupiłam w Lidlu za 90gr 2-3 paczki. Zrobiłam rabatkę dla córki, żeby mogła robić sobie bukiety.
Świetnie się sprawdziła taka mieszanka. Radziła sobie nawet bez podlewania :)
W jesieni zebrałam 0,5 kg nasion ;:138 ;:138 ;:138 więc w tym roku do mieszanki dorzucę tylko nieco więcej chabrów :heja

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Kąkol ładnie wygląda, ale rośnie dość wysoko, na jakieś 70-80 cm, poza tym jest mocno trujący. Dlatego był tak tępiony jako chwast w zbożu. Prawdę mówiąc, nie wiem, czy chciałby rosnąć na łące, czy jednak woli towarzystwo zbóż. Na takie wysokie, nie koszone łąki pasowałaby też cykoria podróżnik - niby pospolita, ale jakie ładne kwiaty! No i do tego całkowicie nieszkodliwa, a nawet lecznicza. :)
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Dziękuję za odpowiedź mam nad czym si? zastanowić
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agulo76, że też ja nie zebrałam porządnie nasion ze swoich, a tylko nagietki i nasturcje. ;:145
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p

Post »

Już nie mogę się doczekać efektów :) niech ta wiosna szybciej przybywa :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przedogródek przeorany (przeglebogryziony ?) i posiana biała koniczyna. Mała być z wsiewką innych, jak tymianek itp (na wypadek susz), ale M postawił veto, że ma być ładnie, czytaj: jednorodnie.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Mniszek w koniczynie jest ładny, a w kwietniu/maju żółciutko i pszczółki umorusane pyłkiem.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

newrom, a miodek mniszkowy jaki dobry. Jak masełko.
Mniszek mam nadzieję wsieje się sam, bez pytania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”