Fasolka szparagowa cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz. 3

Post »

Z nasionami ostatnio bywa różnie, kupując w sklepie w małych opakowaniach często można się naciąć.
Znalazłem firmę ALSEED GARDEN która sprzedaje nasiona holenderskie w małych opakowaniach po 100 szt tylko nie wiem nic o ich wiarygodności co do jakości sprzedawanych nasion, nie mają odmian polecanych przez Agro-Plant która kitu nie wciska, jest sprawdzona i wiarygodna.
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

Post »

ali67 pisze:Z nasionami ostatnio bywa różnie, kupując w sklepie w małych opakowaniach często można się naciąć.
Znalazłem firmę ALSEED GARDEN która sprzedaje nasiona holenderskie w małych opakowaniach po 100 szt tylko nie wiem nic o ich wiarygodności co do jakości sprzedawanych nasion, nie mają odmian polecanych przez Agro-Plant która kitu nie wciska, jest sprawdzona i wiarygodna.
ja właśnie kupuję od nich i jakość przeze mnie sprawdzona.Były ok.
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26

Post »

reglas23 pisze:
ali67 pisze:Z nasionami ostatnio bywa różnie, kupując w sklepie w małych opakowaniach często można się naciąć.
ja właśnie kupuję od nich i jakość przeze mnie sprawdzona.Były ok.
tylko że fasolką nie sprawdzi się pośrednika w sprzedaży nasion, który pakuje we własne opakowania,
ciekaw jestem jak oceniają kupujący nasiona ogórków, pomidorów i papryki.
uczciwi i sprawdzeni sprzedawcy i pośrednicy sprzedają w oryginalnych opakowaniach producenta.
ostatnio posiałem paprykę odmiany produkowanej tylko z nasion holenderskich z firmy ROLTICO i na 22 wzeszły 2
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit kiedy planujecie siać fasolkę szparagowa? Ja chyba zaryzykuje i posieje teraz ....
Asia
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja planuję zrobić pierwszą rozsadę po połowie miesiąca, może w następny weekend. Bezpośrednio do gruntu pójdzie pewnie w tym samym czasie czarna fasolka, bo jej mam b. dużo i nie będzie nieszczęścia, jeśli jakiś przymrozek mi ją załatwi.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Rozsady nie robię, bo nie mam miejsca . Patrzyłam na pogodę, posieje w przyszła sobotę, bo po drodze maja być przymrozki
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Miejsca to ja już od dawna nie mam ;:136 ale niektórych fasolek mam dosłownie po 3-5 ziarenek, więc muszę je dopieścić. Gdzieś upchnę te kilkanaście tutek; jeśli będzie w miarę ciepło, pójdą do szklarenki na miejsce kalarepy.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja wysiałam wczoraj, jak wykiełkuje, do tunelu wyniosę, dałam większe doniczki, bo w ubiegłym sezonie pół korzeni z pojemników wylazło :lol:

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze zrozumiałam, że chcecie już fasolkę sadzić? To chyba też na kilka się skuszę, mam żółtą karłowatą.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ja nie ryzykuję, fasolka jest bardzo wrażliwa na przymrozki, nawet lekki powiew mroźnego wiatru zwarzy liście.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja tylko i wyłącznie w maju czy to w grunt czy z rozsady.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja około dziesiątego maja, o ile pogoda pozwoli, wsadzam rozsadę do gruntu, jeżeli nie to czekam na cieplejsze dni.
Taką prosto do gruntu sieję trochę później, chodzi mi o to, by przedłużyć i zróżnicować czas plonowania.

Pozdrawiam Irena
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku bez rozsady, jednak na agrowlokninie. Ale dopiero za 2 tygodnie :)
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Ja pod koniec miesiąca zrobię trochę rozsady a później po połowie maja wysieję w grunt. Teraz mam za dużo innych rozsad ( pomidory, papryki, cebula i kwiaty ) więc nie ma miejsca a i dużo roboty z zabezpieczaniem pod foliakiem. Właśnie wróciłam po opatuleniu wszystkiego na noc i zapaleniu trzech wkładów do zniczy a rano trzeba to rozbierać ;:223
Pozdrawiam Ela
IN_be
200p
200p
Od: 18 lis 2015, o 10:26

Post »

Zastanawiam się czy siać już fasolkę do gruntu - rozsady mi się nie chce robić. 10-12 mają temperatura nad ranem ma spaść do +2-3 stopni. Potem już ma się utrzymywać koło 8-10. Ale to temperatura na wys. 2 m, a zauważyłam, że teraz, kiedy ziemia się już nagrzała, temperatura przy gruncie jest 2, 3 stopnie wyższa niż prognozują. Myślicie, że to wystarczy do kiełkowania?
Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”