Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018

Post »

Cześć Panowie i Panie idealna temperatura w nocy to 18 st ale przy tych mrozach to moim zdaniem każda na plusie jest zadawalająca. Sluchajcie potrzebuję wiadomości na temat werbeny zwisającej czy lubi więcej nawozu czy mniej i czym to ustrojstwo skarlać bo rośnie jak szalone a nie potrzebuję jej ukorzeniać i takie tam przyjmę z wdzięcznością każdą informację a i jeszcze czy ktoś z Państwa Lantanę robi bo mnie skusiła w tym sezonie a wszystko co o niej wiem to to że ""powoli rośnie".
A tak w ogóle to Zibi zbudził się ze snu zimowego :D
Ogrodniczek555
100p
100p
Od: 26 sty 2018, o 10:29

Post »

Zerknij na stronę plantpol , w zakładce dla ogrodników masz szczegółowe instrukcje uprawy. Lantana rośnie wolno, dużo zależy od sadzonki , pierwszy raz mam taką która mi się podoba , z Haubitz , przycięta z kilkoma odbiciami
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39

Post »

Werbenę najlepiej ciąć i skarlać jak zacznie odbijać. Bardzo ją lubią wszelakie owady gryzące i ssące. Lantana tak samo jak jakiś robak jest to zaraz siedzi na niej i trzeba pamiętać o kwaśnym odczynie gleby.
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

Dzięki a jaki skarlacz najbardziej lubi werbena a lantane to będę przesadzac bo zasadzilam w zwykłym podłożu, od robakow to trzeba wczesniej zabezpieczac zeby niejadalne było.Dawno temu robiłam werbene ale raz mi się udało a drugi robaki ją opierniczyly i dałam sobie spokój a w tym roku coś mnie naszło
forestit
500p
500p

Post »

Toprex-topflor-b-nine i niskie temperatury 10-12 stopni jest optymalne i nie można przesuszyć jej. Po co przesadzac podlewać woda z kwasem azotowym lub nawet samym kwaskiem cytrynowym i pH spadnie.
Lukasz1910
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 17:10

Post »

Hejka, werbena lubi nawóz, werbena lubi również zraszanie z opryskiwacza po liściach, w zaborzu mi tak doradzili ponieważ czasami robiły mi sie suche liście- pomogło. Co do lantany, robiłem wiele lat. Umiarkowanie z wodą i gorąco musi mieć, przynajmniej zetnij ją dwa razy wtedy się pięknie krzewi, zacznij sprzedawać jak tylko zacznie kwitnąć ponieważ zbyt długo kwitnące kwiatostany zaczynaja opadać, są szanse przezimować ją w garażu ale ja tego nie robiłem. W Grecji są przepiękne lantany. Ciekawy kwiat i można wziąć za nią donbre pieniadze sprzedając jako wieloletnią.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zibi się obudził, ale chwalić się nie ma czym :( Co prawda siewki pod światłem rosną bardzo ładnie, ale mrozy zatrzymały wszystkie prace przy tunelu, a na jedenasty tydzień odbieram Vitroflorę... Będzie urwanie głowy, bo jeszcze przód i tył do zamknięcia, brama, ogrzewanie... Mam nadzieję, że te zapowiadane ocieplenie trochę się pospieszy... :roll:
Ogrodniczek555
100p
100p

Post »

Powodzenia. Polak potrafi. Nic tak nie mobilizuje jak nadchodzący termin odbioru sadzonek. 11 tydzień jest ok. Cieplej , taniej , to co wolno nie rośnie wyjdzie. Trzeba policzyć czy jest sens wcześniej grzać, chyba że coś łamiemy. Vitroflora ma część roślin w niższej cenie od 10T.
forestit
500p
500p

Post »

Ogrodniczek możesz coś więcej powiedzieć o tym haubitz? jak maja dostawę ceno wo jak wypadają. Może dasz jakieś foto sadzonki?
Ogrodniczek555
100p
100p

Post »

Haubitz tylko sprzedaje produkty różnych producentów. W tym sezonie późno składałem zamówienie i Selecta mi nie potwierdziła.
Popytałem w Haubitz ,okazało się że sprzedają też sadzonki z oferty Selecty , choć nie mają pozycji w cenniku. Tym sposobem kupiłem petunię Night Sky (1,40), bellsy odmiany Selecty (1,35), pelargonia też w dobrych cenach , calliope (1,45) , zonale (1,25).
Z etykietek wynika że to towar z Włoch! -Lazzeri , i Niemiec . Sadzonka ładna ,duża . Pytanie czy ktoś z Was miał Begonię Sunbrero ?
forestit
500p
500p

Post »

To bardzo dobre ceny może poza zonale. Maja depoty czy wożą? mam ochotę na ich hortensję jak tak oglądałem na szybko ich katalog. Miałem tą begonię rok temu i się zawiodłem.
Ogrodniczek555
100p
100p

Post »

W tym roku brałem ponad wózek to przywieźli , wcześniej podwozili do pobliskiego gospodarstwa. Czy Somberero jest podobne do Soleni?
forestit
500p
500p

Post »

U mnie w ogóle kwitło niesamowicie ale masy zielonej nie miało w cale. Prowadziłem tak jak ilumination lekko kwaśna gleba, małe EC gleby, nie za mokro ciepło. Jedynie co to nie miała półcienia. Bardzo krucha, łamliwa. Solenia jednak super wychodzi ale też jej już nie robię tylko ilumination i non stop. ;:138
Lukasz1910
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 17:10

Post »

Witam, jak tam po mrozach. Takie pytanko mam, jakim nawozem na początku lejecie kwiatki żeby dobrze się korzeniły i rosły? Jeszcze odnośnie zaszczepek. Czy stosujecie paperpoty? jeśli tak to czy przed sadzeniem moczycie je ? I czy potem folia performowana czy zwykła?
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogrodniczek555 pisze:Haubitz tylko sprzedaje produkty różnych producentów. W tym sezonie późno składałem zamówienie i Selecta mi nie potwierdziła.
Popytałem w Haubitz ,okazało się że sprzedają też sadzonki z oferty Selecty , choć nie mają pozycji w cenniku. Tym sposobem kupiłem petunię Night Sky (1,40), bellsy odmiany Selecty (1,35), pelargonia też w dobrych cenach , calliope (1,45) , zonale (1,25).
Z etykietek wynika że to towar z Włoch! -Lazzeri , i Niemiec . Sadzonka ładna ,duża . Pytanie czy ktoś z Was miał Begonię Sunbrero ?
Nie miałem nigdy okazji u nich kupować, może z tego powodu iż kilka lat temu widziałem ich materiał, co trzecia roślina ledwo odrośnięta, co któraś tam wyciągnięta i wiotka. Po tegorocznych zakupach do tej pory w kwestii pelargonii:
selecta: peltatum balkon (VILLE DE PARIS) pirwsza klasa z super przekorzenieniem każdej sadzonki w paletce, rośliny niezmęczone transportami
bongartz pelargonie czasem słabo przerośnięte w paperpot, ale szybko ruszyły po posadzeniu i będzie dobrze
volmarymateriał ganeralnie bardzo ładny, aczkolwiek dalej są słabo przekorzenione. Bardzo mocno też są skarlone.
plantpolnie kupuję u nich, widziałem materiał na depocie. Dalej nie będę u nich kupować.
pac-elsnernajładniejszy tegoroczny materiał. Tam nie ma plus jedna sadzonka nie liczona, każda jest bez zarzutu, wadą jest to, że po materiał trzeba jechać do Drezna, pozostali przywiozą na miejsce
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”