Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo ależ masz piękne kwiaty , ścieżka z kamieni fajniutka też kiedyś miałam podobną ale ostatecznie ją zlikwidowałam a to głownie z powodu chwastów z czasem między kamieniami mi się ich nasiało , a usówanie ich stało się bardzo upierdliwe :evil: , oby twoją kamienną ścieżkę omijały z daleka :wink: .
Trzykrotka od Ciebie ma pączki i już niedługo się rozwiną :lol: , a Twój przetacznik nazywa się Przetacznik pagórkowy ( Veronica teucrium ) , też mam taki :wink:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz B pisze:Witaj Izo :D :D :D

Masz wspaniale kwitnące rośliny, przepieknie się prezentują a tulipanowiec pierwszy raz taką roślinkę widzę, jest fantastyczna. Mam małe pytanko czy ona rośnie wysoka czy jak zwykły tulipan? I jeszcze jedno pytanko- Jak sie nazywa roślinka na zdjęciu czwartym?, takie fioletowe dzwonki

Pozdrawiam serdecznie :D :D :D
Grzegorzu Tulipanowiec to drzewo , pochodzi z Ameryki pólnocnej i tam dorasta do 50 m , w naszym klimacie osiąga nie więcej jak 30 m , u nas często sadzony jest w parkach właśnie ze względu na przepiękne kwiaty ,
natomiast roślinka na 4 zdięciu to Naparstnica purpurowa .
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Cudnie u Ciebie wszystko kwitnie :P :P :P
Sprytnie z tymi butelkami plastikowymi :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo wszystkie kwiatki są pięne, a tulipanowiec wprost prześliczny :D
proszę powiedz mi jak długo u Ciebie rośnie i od kiedy kwitnie.
Ja mam dopiero pierwszy rok i jest bardzo malutki a na dodatek tej wiosny po fali przymrozków przemarzł, ale jakos odbija :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aniu, goździki same mi się wysiewają, a ze je lubię, to nie wyrywam :D Staram się jak mogę, ale niestety nie wszystko zawsze wyglada tak pięknie :( dziękuję jednak za uznanie :D

Grzesiu, Anetka już Ci za mnie odpowiedziała. Cieszę się bardzo, ze Ci się podobają moje roslinki :D

Agnieszko, zdaje mi się, że butelki plastikowe to dość popularny sposób ochrony młodych roslinek :D Zajrzyj do ogródka Marioli, ona też często je stosuje :D Wszystko jeszcze nie kwitnie, ale mam wrażenie, jakby biedactwa strasznie się śpieszyły żeby zakwitnąć, w obawie, że mogą nie zdążyć...

Katarzynko, tulipanowiec zakwita po 15-20 latach. U mnie zakwitł pierwszy raz dwa lata temu, po pok. 20 latach właśnie. Może zakwitłby trochę wcześniej, ale to jest drzewko po przejściach :( W ubiegłym roku nie kwitł, bo pączki zmarzły, a w tym roku ma za to sporo kwiatków :)
jeśli Twój tulipanowiec odbił, to żyć będzie ;) ale na kwiaty będziesz musiała poczekać :(

Anetko, dziękuję za komplement i identyfikację :D Niestety największą wadą mojej ścieżki jest właśnie to, że trzeba ją pielić :lol: Ale jak pielę między kwiatkami, to ścieżkę przy okazji ;)
Cieszę się, że trzykrotka będzie Ci kwitła :D Pokażesz, prawda?
A ja prosiłam Cię w jakimś wątku o hostach o nazwy tych, które mam od Ciebie, ale musiałaś nie zauważyć wątku, więc poproszę Cię jeszcze tutaj :

Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji może też nazwiesz moje "stare" funkie?

Obrazek Obrazek
Grzegorz B

Post »

ANETA pisze: Grzegorzu Tulipanowiec to drzewo , pochodzi z Ameryki pólnocnej i tam dorasta do 50 m , w naszym klimacie osiąga nie więcej jak 30 m , u nas często sadzony jest w parkach właśnie ze względu na przepiękne kwiaty ,
natomiast roślinka na 4 zdięciu to Naparstnica purpurowa .
Oj to się zdziwiłem, że to taki olbrzym, ale kwiaty ma piękne. Dziękuję Anetko za wyczerpującą odpowiedź a Tobie Izo za posiadanie tak wspaniałych gatunków roślin, które mogę sobie pooglądać. A to przecież rzadko spotykane okazy i dzięki Tobie wiem, że coś takiego istnieje.

Pozdrawiam ciepło :D :D :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Izo spodziewałam się że muszę poczekać na kwiatki tulipanowca , ale aż 20 lat???????
Pozostaje mi tylko podziwiać Twoje i z ogromną przyjemnością będę sobie spacerować po Twoim ogródku, obiecuję nic nie zdeptać.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Izo jak zawsze można się uraczyć w Twoim ogródku :D :D :D
Pięknie i piękne!!!

Czy płaskie białe kwiaty to hortensja dębolistna?
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:

Anetko, dziękuję za komplement i identyfikację :D Niestety największą wadą mojej ścieżki jest właśnie to, że trzeba ją pielić :lol: Ale jak pielę między kwiatkami, to ścieżkę przy okazji ;)
Cieszę się, że trzykrotka będzie Ci kwitła :D Pokażesz, prawda?
A ja prosiłam Cię w jakimś wątku o hostach o nazwy tych, które mam od Ciebie, ale musiałaś nie zauważyć wątku, więc poproszę Cię jeszcze tutaj :

Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji może też nazwiesz moje "stare" funkie?

Obrazek Obrazek

Pierwsza to undulata ( falista) , druga fortunei Albomarginata albo Antioch one są bardzo do siebie podobne ,a ja nie pamiętam którą Ci wysyłałam :? , trzecia to Royal Standard ma białe kwiaty które ślicznie pachną ,
a twoje to Hosta Fortunei :wink: ,
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p
Od: 5 maja 2007, o 19:23

Post »

;:111 ;:111 ;:111 zawsze tak robię odwiedzając Twoje królestwo,sama ;:15 i piękno!Pozdrawiam! ;:7
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wczoraj straciłam internet, nim zdążyłam tu cokolwiek napisać czy obejrzeć, więc muszę dziś to nadrobić. Mam nadzieję, że dziś wieczorem internet będzie i zdąże odwiedzić kilka ogrodów. Na razie poprzestanę na tym wpisie.

Katarzynko, nie martw się, jak bedziesz o swojego tulipanowca dbać, to może zakwitnie za 15 lat ;)
Ale samo drzewko, bez kwiatów też jest piękne :D
Zapraszam Cię do mojego ogródka o każdej porze dnia i nocy :D

Krysiu, jak sie nie mylę, to chodzi Ci o zdjęcie kaliny :D Rzeczywiście, kwiatki ma podobne do tej hortensji! Dzięki Krysiu za odwiedziny!

Anetko, mam pachnącą funkię? Hurra!
Fortunei, to jest ta najzwyklejsza, prawda? To ta ostatnia. Ale przedostatnia jest inna, tylko musze jej zrobic lepsze zdjęcie. Ona ma takie
cieniowane liście. A na te drugą od Ciebie to pewnie bedzie trzeba poczekać na identyfikację, aż podrosnie trochę :( Póki co, dziękuję Ci ślicznie ;:196

Andzio, miło że mnie odwiedzasz i podoba Ci się u mnie :D ;:2

A teraz jeszcze kilka zdjęć:
zakwitła kolejna piwonia

Obrazek

urok czarnuszki damasceńskiej
Obrazek Obrazek Obrazek

Może ktoś mi powie, jak się nazywają te goździki? zawsze myslałam, ze pierzaste, ale szukając w internecie nabrałam wątpliwości... :?
Obrazek Obrazek

A to róża, tylko jaka???
Obrazek Obrazek Obrazek

...i takie różne

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A to zdjęcia z dedykacją dla Grzesia :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Iza , piękne pokazałaś te kwiatowe portrety! Niezwykłe są czarnuszki, które dotychczas znałam raczej jako " suche bukiety" -w postaci przeschniętych kuleczek. Nie wiedziałam ,że tak ładnie kwitną . Pozdrawiam E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Łał!!! :shock: :shock:
Jaka różnorodność roślin!! I kalina, i jarzębina, i róże, i bzy, i pęcherznice, i przecudna wierzba (widuję takie w ogrodach i sklepach ogrodniczych, ale wszystkie szczepione na pniu - Twoja zdecydowanie bardziej mi się podoba :D) ... dłuuugo by tu wymieniać!
Jak Ty to wszystko Izo mieścisz w swoim ogrodzie?! I jeszcze ten niesamowity tulipanowiec!
Ale faktycznie trzeba mieć cierpliwość, żeby doczekać się jego kwiatów ...

Hm... myślałam, że len jest tylko jeden! :wink: A tu taka niespodzianka!
No i następna niespodzianka - trzykrotkę to ja owszem, znam, ale taką domową. A ta Twoja jest zuuupełnie inna!
A ta szałwia to omszona czy jakaś inna?
Widzę, że lubisz biele i fiolety z niebieskim?
Pozdrawiam serdecznie
beata693
100p
100p
Od: 29 maja 2006, o 12:12

Post »

Jakie piękne są te białe róże. Może znasz nazwę? Bardzo lubię odmiany pełne.
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Grzegorz B

Post »

Witam Cię Izo, bardzo serdecznie :D :D :D

Jest mi niezmiernie miło, że te zdjęcia z tulipanowcem, to specjalnie dla mnie. Dziękuję Ci bardzo, teraz mogę sobie oglądnąć tulipanowca w pełnej krasie. Fantastyczny okaz, prawdziwy skarb, dla każdego miłośnika wyjątkowych roślin. Naprawdę jesteś szczęściarą, posiadając taki dorodny okaz. Ja tylko mogę pozazdrościć.

Poza tym pozostałe roślinki również wspaniałe zwłaszcza ta pierwsza w seri "różne" no i oczywiście szałwia oraz piwonia. Rewelacyjnie sie one prezentują.

Pozdrawiam serdecznie :D :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”