Janko, może spróbujesz później
Nowy ogród Jacka 2010
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Aniu, dziękuję
Różowe pokazałem dwa. Tobie chyba chodzi o ten malinowy
Pierwszy raz nie bardzo jestem zadowolony z kolorów, jakie wyszły. Fioletowy prawie niebieski, lila - prawie różowy a bordowe astry też nie takie jak w rzeczywistości
Chyba było za ostre światło.
Dziś paskudna pogoda, to internet ma problemy 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku astry piękne u mnie też jeszcze ładnie kwitną ,kupiłam żółty ,jestem ciekawa czy przezimuje , zeszłej zimy nie przetrwał no i jeszcze raz kupiłam .
Genia
Genia
Jacku oba są piękneJacekP pisze:Różowe pokazałem dwa. Tobie chyba chodzi o ten malinowy...
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
zdjęcia Mistrzostwo Świata
Miałam wkleić Twoją/moja roślinkę, która cudnie się przebarwiła i zapytać, co to jest, ale nie będę Ci psuła wątku moimi miernymi fotkami, zrobię to siebie
Miałam wkleić Twoją/moja roślinkę, która cudnie się przebarwiła i zapytać, co to jest, ale nie będę Ci psuła wątku moimi miernymi fotkami, zrobię to siebie
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, piękne zdjęcia astrów 
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Śliczne astry! Jak napisałeś, jak powinny wyglądać kolory, to chyba juz wiem, jak one wyglądają w rzeczywistości
Ale może spróbuj jeszcze przy innym oświetleniu ? ...
A jakie to są astry nowoangielskie? Krzaczaste i nowobelgijskie, to już wiem, a te trzecie?
Swego czasu chorowałam bardzo na te jaskrawo różowe, ale wreszcie je mam
One są równie piękne jak te fioletowo-niebieskie i tak samo potrzebne w ogrodzie 
A jakie to są astry nowoangielskie? Krzaczaste i nowobelgijskie, to już wiem, a te trzecie?
Swego czasu chorowałam bardzo na te jaskrawo różowe, ale wreszcie je mam
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku ! Miło mieć tak hojnych i życzliwych sąsiadów...! Ależ będzie liliowcowa rabata...
Pokazywałeś zawilca Honorine Jobert - gdzie go zdobyłeś ?
Pokazywałeś zawilca Honorine Jobert - gdzie go zdobyłeś ?
- JacekP

Witam wszystkich
Dziś ostatnie sadzenie (mam taką nadzieję). Wykopane i schowane też już wszystko więc mogłem się zabrać za porządki. Rabaty zasypane liśćmi, do wycięcia mnóstwo badyli itd. Było zimno ale nie wysiedzę w domu i poczyściłem trochę. Oglądam u innych śliczne żurawki a u mnie aż wstyd - zasypane liśćmi
Zima wcale mnie nie zwalnia od czystości a za wzór biorę sobie ogródek Grzesia z Krotoszyna
Mój ogródek szybko nie stanie się taki lśniący ale żeby przynajmniej nie straszył
Geniu, żółty aster
Musi być ciekawy i rzadko spotykany pewnie dlatego, że wrażliwy. Oby Ci się udało go przezimować.
Anka, no to muszę jeszcze raz sprostować - drugi różowy aster nie jest intensywny. To pastelowy róż. Dziś znalazłem kwitnącego astra krzaczastego w intensywnym i nie malinowym różu. On słabo rośnie, bo zasłaniają go wysokie astry i w przyszłym roku go przesadzę.
Halinko, daj spokój - nie popsułabyś wątku
Ale sprawdzę u Ciebie, co zakwitło.
AniuDS, dziękuję ale i tak nie przebiję Cię z jakością zdjęć
Masz o niebo lepszy sprzęt.
Izo-Chatte, tak zrobię - obfocę je na nowo, jeśli jeszcze będą kwitły w niedzielę (zazwyczaj tylko wtedy mam czas robić zdjęcia).
Astry nowoangielskie (to te malinowe u mnie) wysokością nie różnią się od nowobelgijskich. Za to mają zwarty pokrój, większe liście, nie rozłażą się i nie tworzą takiej szerokiej wiechy. Długo nie mogłem ich rozróżnić ale teraz rosną obok siebie i łatwiej
Izo-Tamaryszku nie tylko sąsiedzi są hojni ale forumowicze też
To właśnie tu na forum dostałem tego zawilca.
Z liliowców bardzo się cieszę
Geniu, żółty aster
Anka, no to muszę jeszcze raz sprostować - drugi różowy aster nie jest intensywny. To pastelowy róż. Dziś znalazłem kwitnącego astra krzaczastego w intensywnym i nie malinowym różu. On słabo rośnie, bo zasłaniają go wysokie astry i w przyszłym roku go przesadzę.
Halinko, daj spokój - nie popsułabyś wątku
AniuDS, dziękuję ale i tak nie przebiję Cię z jakością zdjęć
Izo-Chatte, tak zrobię - obfocę je na nowo, jeśli jeszcze będą kwitły w niedzielę (zazwyczaj tylko wtedy mam czas robić zdjęcia).
Astry nowoangielskie (to te malinowe u mnie) wysokością nie różnią się od nowobelgijskich. Za to mają zwarty pokrój, większe liście, nie rozłażą się i nie tworzą takiej szerokiej wiechy. Długo nie mogłem ich rozróżnić ale teraz rosną obok siebie i łatwiej
Izo-Tamaryszku nie tylko sąsiedzi są hojni ale forumowicze też
Z liliowców bardzo się cieszę
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Dzięki Jacku za wyjaśnienie!
Czy ten Twój aster malinowy jest dość duży, żeby mu coś uszczknąć? ... Jak mają zwarty pokrój, jak mówisz, to mi się podobają! No i kolor mi się podoba 
Poczekam teraz na nowe zdjęcia astrów
Poczekam teraz na nowe zdjęcia astrów
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Powiem Ci, że ten sprzęt mnie do szau doprowadza, bo nie mogę robić zdjęć z perspektywy w ogrodzie.
Wychodzą przejaskrawienia lub za duże cienie
Właśnie namawiam połówka na jakąś tańszą cyfrówkę
Wychodzą przejaskrawienia lub za duże cienie
Właśnie namawiam połówka na jakąś tańszą cyfrówkę
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacuś
Ależ odmian Marcinków nazbierałeś
Cudnie je uwieczniłeś, fajne są ciemno różowe
Nie przejmuj się zasypanym liśćmi ogrodem, nie chciał byś widzieć mojego. :x
Czego nie sprzątniemy przed zimą, skończymy na wiosnę
Ależ odmian Marcinków nazbierałeś
Cudnie je uwieczniłeś, fajne są ciemno różowe
Nie przejmuj się zasypanym liśćmi ogrodem, nie chciał byś widzieć mojego. :x
Czego nie sprzątniemy przed zimą, skończymy na wiosnę
- JacekP

Iza, już sobie zapisuję astra nowoangielskiego dla Ciebie
Ekspansywny nie jest ale narasta ładnie i jest z czego uszczknąć. Tym bardziej, że obok rośnie Twój 'Zebrinus' i będą miały ciasno w przyszłym roku. A ja się rozejrzę za następnymi nowoangielskimi, bo może są też inne kolory?
Aniu, to mnie trochę uspokoiłaś, że mój aparat nie taki zły
Robi i z daleka i z bliska przyzwoite zdjęcia, choć nie jest to nic specjalnego.
Agnieszko, astry o tej porze - niezbędne
W ub. tygodniu posadziłem kolejnego - liliowego krzaczastego
Liście na rabatach drażnią mnie i nie chcę ich zostawiać do wiosny. Zacząłem je wybierać i póki nie spadnie śnieg - będę działał. Zgrabienie trawnika to pestka w porównaniu z usunięciem liści z rabat.
Aniu, to mnie trochę uspokoiłaś, że mój aparat nie taki zły
Agnieszko, astry o tej porze - niezbędne
Liście na rabatach drażnią mnie i nie chcę ich zostawiać do wiosny. Zacząłem je wybierać i póki nie spadnie śnieg - będę działał. Zgrabienie trawnika to pestka w porównaniu z usunięciem liści z rabat.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku takie widoki mogę oglądać bez końca, masz piękną kolekcję astrów i cudownie je pokazałeś. Twój ogródek do samej zimy jest cudownie kolorowy .
Piszesz o sprzątaniu liści, ja powiem szczerze, że ja bardzo lubię opadające liście w ogrodzie ( ale to chyba dlatego, że kocham jesień, a widok spadłych liści jest dla mnie taki artystyczny) sprzątam je z trawnika jak już jest ich sporo a na rabatach leżą do wiosny i grzeją bylinki. Niedawno pisałam u siebie, ze najbardziej kocham widok jesiennych żurawek i kwitnących wrzosów pośród opadłych liści. Ja chyba zdecydowanie jestem naturalistką- nie mylić z naturystką
Piszesz o sprzątaniu liści, ja powiem szczerze, że ja bardzo lubię opadające liście w ogrodzie ( ale to chyba dlatego, że kocham jesień, a widok spadłych liści jest dla mnie taki artystyczny) sprzątam je z trawnika jak już jest ich sporo a na rabatach leżą do wiosny i grzeją bylinki. Niedawno pisałam u siebie, ze najbardziej kocham widok jesiennych żurawek i kwitnących wrzosów pośród opadłych liści. Ja chyba zdecydowanie jestem naturalistką- nie mylić z naturystką
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ja też nie sprzątam liści z rabat,tylko z trawnika.
Zgrabione liście upycham do worków i robię z nich kompost na drugi rok.
Jacku ,proszę zarezerwuj również dla mnie kawałeczek astra nowoangielskiego.
Zgrabione liście upycham do worków i robię z nich kompost na drugi rok.
Jacku ,proszę zarezerwuj również dla mnie kawałeczek astra nowoangielskiego.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- JacekP

Agnieszko, kolorowe jesienne liście są nawet fajne ale u mnie tego kolorytu nie widać. Jak spadną, momentalnie robią się brązowe suszki lub zgniłki - to zależy gdzie spadną. Traktuję je jak śmieci.
Właśnie - żurawki są całe zasypane liśćmi. Inne rośliny też więc nawet nie ma co pokazywać
Witaj Aniu
Część liści też wykorzystuję do okrywania, a reszta wędruje na kompost. Jest ich zdecydowanie za dużo na rabatach i zbierając je, będę miał mniej pracy wiosną
Aster zarezerwowany
Właśnie - żurawki są całe zasypane liśćmi. Inne rośliny też więc nawet nie ma co pokazywać
Witaj Aniu
Aster zarezerwowany