Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedyś będzie tu ogród z ..... widokiem

Post »

Ten rdest to okropny "badziew" :wink: jak to się rozrosnie to nawet roundup tego nie weźmie, tą zieloną wersję zwalczam bezskutecznie od lat i ciągle gdzieś odrasta, chociaż ten w ciapki wygląda całkiem, całkiem lepiej jednak aby miał jakąś barierę dla podziemnych rozłogów.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Przemek, mi nie musisz tego mówić...Co ja się kiedyś owalczyłam z tym zwykłym rdestem ostrokończystym! Pędzelek, roundup niemal nie rożcieńczony...i odrastał...Często w sporej odległości od miejsca pierwotnego sadzenia...Ten też taki? Nie... U mnie na razie utrzymuje się w ryzach...
A i jeszcze...Iza mi przypomniała...
Jola, popatrzyłam na tego Twego Zebrinusa :wink: i to jest Strictus...Bo Strictus jako jedyny z poprzecznie paskowanych ma takie sztywno sterczące mieczowate liście...O ile trawy mają liście! :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakoś nie wierze w zakończenie sezonu... nieeeee.... jeszcze wiele może się zdażyć... :roll: ;:224
Rożyczki piękne... i jak dobrze, że zobaczyłam, że i u Ciebie sosenka ma żółte igiełki, bo zaczęłam się marwić, że mojej coś dolega...
Jako znawcy tematu zapytam... :oops: czy mogę zadołować sosenkę w donicy na zimę, a wiosną dać ją do gruntu, na miejsce docelowe ? czy raczej jeszcze teraz pchać ją do ziemi... ?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jola witaj. :wit
Twój ogród zawiera mnóstwo pięknych roślin, chociaż klimat mamy podobny.
Kalikarpa obsypana cudownymi owockami, moje wymarzły.
Rdest cudnie kwitnie, nawet o ozdobnych liściach, mój o zielonych zmarzł, nie wiem, jak Ty to robisz.
Roślina o fioletowych kwiatach, to driakiew? :)
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Pamelko jeszcze trochę i pogoda się poprawi będzie ciepło ;:3
Miłego dnia życzę ;:3
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, jak wyjeżdżałem murek był dopiero co wykończony, wracam, a tu wszystko już wokół obsadzone. Tempo prac niesamowite. Szpaler różany będzie w przyszłym roku imponujący.
Jak zabezpieczasz tę rabatę różaną przed chwastami z sąsiedztwa? Plewienie potem będzie uciążliwe, przerabiam to co roku. Syzyfowa praca i do tego po plewieniu jestem cały pokłuty. A po miesiącu chwasty znów dają o sobie znać. :evil:
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Muszę się pochwalić że nazbierałam nasionek z dziwaczków i jeszcze będę zbierała bo bardzo mi się podobają i w przyszłym roku we wszystkich wolnych miejscach będą u mnie dziwaczki i ogród będzie dziwaczkowy, mam nadzieję że uda Ci się to zobaczyć.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Paweł to prawda, też mam ten problem, ale w naturze jest bardzo ciekawy. Wiethorst wydaje mi się wcale nie rośnie, moze po zimie ;:224
Marta, jak zauważyłaś zacytowałam tylko zaprzyjaźnione wątki :lol: mój 'badziew' zdołowany w donicy, mimo to ładne się rozrósł, jeszcze nie zmarzł. Zima ma się nie spieszyć, choć za tydzień ... Kolorki Grahama ocenimy w kolejnym sezonie, już nie raz przekonałyśmy się, ze otki netowe nie oddają kolorów. Co ja piszę, nawet cykając swoje fotki widzę, ze w naturze kolory nieco inne.
Wandziu i mnie czasem Westerland zaskakuje kolorem kwiatów, on potrafi być taki różnorodny, piękna rózyczka z pewnością.
Przemku na popularnego Auberta się nie skusiłam, dzięki infrmacjom od Martyu oczywiscie. Jako początkujący ogrodnik mogłam przecież popełnić taki błąd. Pisłam już wyżej mój w dużej donicy zadołowany.
Marta to ja już się nie wypowiadam w temacie traw i oznaczeń w szkółkach :lol: Najważniejsze, że się wykłosił, miscant jeden :;230
Ave oczywiście, że możesz zadołować, pamiętając o tym, aby ziemia była ponad doniczką. Mówisz że jeszcze wiele się zdaży, znaczy zaczynac kolejny wątek :roll: jesienny?
Tajeczko to driakiew pełna, bylinowa Scabiosa caucasica Gudrun. Rdest przemarza do gruntu, ale wiosną odbija. Kalikarpy kopcowałam i dodatkowo założyłam im kaptury z agro. Chyba zdały egzamin. Najważniejsze, że mają owocki, bo rosną sobie w parze.
Jatro, oby tak było o niczym innym nie marzę ;:224 w ogrodowych sprawach przynajmniej :wink:
Romku spieszę się przed zimą, trzeba zdążyć ;:65 Clemki rosnące przy ogrodzeniu ściółkowałam skoszoną trawą i spełniało to oczekiwania, nie wiem, ale chyba z różyczkami zrobię podobnie.. Jeśli będzie problem z chwastami od zewnętrznej strony ogrodzenia dodatkowo wkopię border, ku pomocy i osłonie.
Rękawice spawalnicze zakupione, wiec i plewienie wśrod kolców może się uda, przecwiczone w tym sezonie na istniejących rabatach.
Joluś bardzo dobrze, one ladnie wzchodzą i długo zdobią ogród. Niektórzy rozmnażają również z karp, ale te trzeba mieć gdzie przechowywać.
Dylematy, dylematy .... zamykać -otwierać ....
Zapraszam do kolejnej cześci
Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)- aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”