Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Wandziu na chwilę powrócę do pytania o "coś" białego do pelargonii. Ja zakochałam się w wilczomleczu "Diamond frost" ;:167 wygląda rewelacyjnie praktycznie ze wszystkimi kwiatami. Wklejam zdjęcie pokazujące połączenie z begonią .

Obrazek

Jutro je oczywiście usunę :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Katik, ale ty masz oko, że wypatrzyłaś bonsai wśród tych doniczek i doniczuszek. To bonsai-sosenka, którą dostałam na Gwiazdkę od syna. Nie za bardzo wiem, jak ją pielęgnować i nie wiem, czy dotrwa do wiosny :wink:

Taro rzeczywiście, od kilku lat to ja się w ogóle nie nudzę, ani zimą, ani latem. Zawsze jest co robić przy roślinkach. Podlewanie, pielęgnacja, przesadzanie, pikowanie itd. Czasu nie wystarcza ;:108

Leszczynko, storczyków mam 70, ale duża część wisi po kilka w koszach uczepionych karniszy, tak więc jakby ich nie widać na parapetach. Storczyki nie są problematyczne, ale przeciągów rzeczywiście nie znoszą. Nie lubią także kilku innych rzeczy, lecz gdy się je pozna, to nie ma z nimi żadnych kłopotów.
A moje bonsai to mała sosenka. Mam ją dopiero od Gwiazdki. Nie mam żadnego doświadczenia z tego rodzaju roślinami. Jakoś czarno widzę jej dalszy los :(

Małgosiu, wszystko to kwestia rutyny i przyzwyczajenia. Naprawdę da się wszystko ogarnąć :)

Urszulko. Storczyków rzeczywiście mam sporo (70), a fiołków 200. Na razie wszystko ogarniam bez problemu. Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że do podlewania moich kwiatów przez podsiąkanie najlepiej nadają się pudełka po serkach. Mają wymiar odpowiadający wymiarowi doniczek storczykowych i odpowiednią wysokość. I dlatego moje storczyki tak lubią serek :;230 Ula, pod storczykiem nie kwitnie fiołek tylko zakupiona w markecie różowa prymulka, która na wiosnę pójdzie mieszkać do gruntu.

Iwonko, masz super pomysł ;:138 Zdjęcia absolutnie nie usuwaj. Wygląda to pięknie. Ta czerwona begonia bardzo zyskuje na tle tego wilczomlecza.
Gdyby udało mi się kupić takowego, to bym się nie wahała. Czy kupuje się go w postaci sadzonek, czy też wysiewa? Jest bardzo delikatny i tworzy taka ażurową koronkę. ązurowy
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Ja też widziałam bonsai,tylko nie chciało mi się pisać :oops:
piszesz o pudełkach,to znaczy,że lejesz do nich wodę?
200 fiołków?O matko,u mnie ani jednego ;:223
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wando
Tego wilczomlecza najlepiej kupić gotową sadzonkę, u mnie już od kilku lat są w sprzedaży i nie warto nasionkami się trudzić. Trzeba wcześnie wysiewać, później zapewnić odpowiednie warunki kiełkowania i wzrostu żeby roślinki się nie wyciągały do niebios.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu - 270 podopiecznych w doniczkach ;:180 ;:180 masz co robić cały rok ;:180

A wilczomlecz pięknie się prezentuje ! I Chyba ze wszystkimi kwiatami będzie się pięknie komponował ! I ja jeszcze za nim zerknę - może i tutaj będą sadzonki? Nie widziałam ich do tej pory jak mam być szczera... :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, tyle storczyków :shock:
Ja mam raptem 4. No i nie umiem sobie z nimi poradzić. Nie chcą u mnie rosnąć.
Może za często podlewam, bo raz w tygodniu.
Ile czasu moczysz swoje?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

ten wilczomlecz to faktycznie rewelacja..można go dosadzić do czegokolwiek a będzie widać tylko przebijające się kwiatuszki..ja sadzę go do skrzynek na balkonie razem z pelargoiami, begoniami...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu Krysia ma rację. Ja również kupuje gotowe sadzonki. Kiedy kilka lat temu pokazały się na rynku (nowość), to były dość drogie. Obecnie spokojnie można kupić większą liczbę sadzonek, bez nadwyrężenia portfela :D Wilczomlecz wygląda bardzo delikatnie, ale jest bardzo wdzięczną w uprawie rośliną. Czytałam również, ze niektórym osobom udało się przetrzymać go przez zimę, ale ja się w to nie bawię :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Powiedz jak długo zajęło Ci stworzenie tak fajnych kompozycji? Też chce coś takiego tylko tak bardzo czasu brak :?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Wandziu, Ty jesteś pracowita kobitka, tyle podopiecznych w doniczkach, a ja się skarżę przy kilku :;230 a jak
dzielisz czas miedzy ogrodem i doniczkami latem? Przecież się nie da, doba musiałaby mieć 48 godzin ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wiesiu, Wiesiu, da się wszystko obrobić. Latem to te domowe rosną sobie same. Drzwi od tarasu otwarte. Powietrze świeże łykają. Pielić nie trzeba. Ślimory nie atakują. Deszcz na łeb im nie kapie. Czyż trzeba im czegoś więcej do szczęścia?

Paulinko, a czy na to potrzeba czasu. Wsadzasz sadzonki i sobie rosną. MnIej roboty niż na rabatach w ogrodzie. Tylko czasem podlać trzeba.

Iwonko, widzisz, jak wiele osób pochwaliło twój pomysł? Okazuje się, że wilczomlecz jest lubiany i stosowany. NIe wiem tylko, ila trzeba kupić sadzonek do dużej donicy, żeby podsadzić pelargonie. CZy wilczomlecz się rozrasta na boki, czy raczej wypuszcza pędy tak jak komarzyca?

Józefie, fajnie, że znasz tę roślinkę. To tylko ja taka nieokrzesana jestem. Na pewno w tym roku postaram się ją gdzieś zdobyc. Chyba to nie jest jakiś wyjątkowy rarytas, skoro tyle osób go zna i chwali. :)

Margo, ja podlewam storczyki co dwa tygodnie. Uważam, że co tydzień, to zdecydowanie za często. Chyba że u ciebie w domu jest strasznie sucho i gorąco. U mnie jest około 20 stopni. A może masz za mało cierpliwości? Może one rosną, tylko bardzo powoli, a ty tego nie dostrzegasz. Uzbrój się w cierpliwość. Czasem to i roku potrzeba na powtórne zakwitnięcie. :|

AgaNet, ja postanowiłam kupić i bakopę, i komarzycę, i wilczomlecz. Wszystko chcę w tym roku wypróbować. W każdej donicy co innego. Jeśli on jest dostępny u nas, to z pewnością i ty go dostaniesz u siebie. Będziemy miały piękne donice w tym roku. :)

Leszczynko, masz rację, nie ma się tutaj co pieścić z wysiewaniem. Kupię sadzonki wilczomlecza, jeśli tylko uda mi się je dostać ;:108

Kasiu, jeśli chodzi o podlewanie storczyków, to wstawiam osobno po jednym do pudełka po serku i nalewam wodę z góry, uważając, aby nie wlała się do stożka wzrostu, po czym storczyk stoi sobie w tej wodzie i nasiąka. Tej wody jest tylko ze dwa centymetry na dnie. Potem go wyjmuję i wkładam do osłonki. :)

Dzisiaj wieczorem coś na rozgrzanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Chodziło mi bardziej ile czasu stoja w wodzie?
Niestety nie o cierpliwość chodzi.
Marnieja w oczach. Żółkną liście, zasycha pęd kwiatowy.
Korzonki gniją. Chyba mają za dużo wody, ale nie jestem pewna. Podlewam raz w tygodniu.
W pracy też podlewam raz w tygodniu, nie dbam o niego, a kwitnie.
w domu mam tem. 22 stopnie. Czasem cieplej gdy kominek grzeje.
Teraz dostałam 2 nowe. Zobaczę jak z nimi będzie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu, te moje storczyki stoją w wodzie godzinę albo dwie. I to im wystarcza na dwa tygodnie. Czasem nawet niektóre z nich po dwóch tygodniach mają jeszcze taką rosę między korzeniami, co wskazuje, że nie trzeba ich jeszcze podlewać. Storczyki podlewamy wtedy, gdy korzenie widoczne przez przezroczystą osłonkę stają się srebrne. Jeśli pozostają jeszcze zielone, trzeba poczekać z podlewaniem.
Czasem już w momencie zakupu storczyk ma zgniłe korzenie z powodu przelania w sklepie. Wtedy trzeba go reanimować - wymienić mu podłoże, specjalne do storczyków. Przy przesadzaniu obciąć wszystkie zgniłe korzenie.
Poza tym storczyki nie lubią towarzystwa leżących jabłek i cytrusów, które wydzielają szkodzący im etylen.
Jest jeszcze sprawa szkodników, głównie wełnowców, które wysysają soki i doprowadzają do śmierci rośliny.
Nie wiem, jak wygląda twój storczyk, jakie są liście i korzenie, więc trudno mi ocenić, co mu dolega.
Twarda woda z kranu także jest dla nich niedobra. Nie znoszą przeciągów itd.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Tak właśnie myślę Wandziu, że piękne będą te donice i doniczki w tym roku :tan
Do niektórych chce jeszcze dołożyć lobelię ( która u mnie kiełkuje w parapetowej hodowli ) i biało-zielone listki nepety :lol:
Będę tworzyć różne kompozycje :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, przypomniałam sobie jeszcze o werbenie :D Może ją znasz?
W zeszłym roku miałam białą, kwitła niezmiernie długo - jak pelargonie ! Nie znałam jej wcześniej, spodobała mi się i w tym roku kupiłam sadzoneczki w różnych kolorkach: białym, różowym i fioletowym. Będzie co dodawać do kwiatowych, doniczkowych kompozycji ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”