

Przyznaję Ci 100% racji i odwołuję, to co pisałem o soli jodowanej. Przejrzałem sieć i nie znalazłem nic potwierdzającego mój sąd o wpływie jodu na jakość kiszonek. A wręcz przeciwnie:Rybka pisze:Dzięki za pocieszeniemit obalony
Przepraszam za wprowadzenie Was w błąd. Nie wiem skąd mi się ten mit przyplątał, ale znam go "od zawsze".poradnikzdrowie.pl pisze: Zanim minister zdrowia wydał zarządzenie o obowiązku jodowania soli przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, w Instytucie Żywności i Żywienia były prowadzone badania dotyczące wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne (kiszenia). Badania wykazały, że nie ma ona negatywnego wpływu na kiszenie warzyw. W żaden sposób nie zmienia również ich smaku. Sól jodowana może być stosowana w gospodarstwie domowym zarówno do gotowania, pieczenia, smażenia, jak i wszystkich przetworów.
Można pomieszać z czymkolwiek, nie koniecznie z chlorkiem potasu. Ale w przypadku soli kuchennej to nie jest jakaś tam sól/ bo mianem soli określa się każdy związek dowolnego kationu i reszty kwasowej/ ale konkretnie chlorek sodu. Natomiast chlorek potasu owszem jest solą ale nie w znaczeniu soli kuchennej. A nawiasem dla osób z chorobami układu krążenia są leki a nie jakieś wynalazki jako przyprawa do potraw.loeb pisze:Można dość prosto, mieszają z chlorkiem potasu.
za :http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_kuchennaSól kuchenna ? artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosowany jako przyprawa i konserwant.
Gdy składałam zamówienie nasion pomidora - oferta Mega-groniastych była aktualna u Jankiela,NITKA pisze:Ja z całych sił trzymam kciuki za Wasze megagroniaste i czekam na nasionka w przyszłorocznej akcji... Tak więc - bardzo owocnych plonów życzę
A głośno oddawało ?.Pelasia pisze:pukał się w czoło.
http://www.uprawyekologiczne.pl/280_Wym ... idora.htmlZapotrzebowanie na wodę wzrasta od chwili wiązania owoców i jest największe w okresie pełnego owocowania.