Ogródek AGNESS cz. 5
Re: Ogródek AGNESS cz. 5
Agness ależ uporządkowany masz ogród.. i na rabatach i w iglakach ..
wszystko na swoim miejscu ..
i kolory niesamowite.. to ten deszcz chyba im troche pomogł..
wszystko na swoim miejscu ..
i kolory niesamowite.. to ten deszcz chyba im troche pomogł..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiolu dziękuję za takie miłe słowa
U mnie pomiędzy dojrzałymi roślinkami jest mnóstwo maluchów, a to wszystko za przyczyną forumkowych ogrodów. Część wieloletnich roślin musiało ustąpić miejsca nowinkom w których się zakochałam , no i rabatki wciąż powiększają się kosztem trawnika. Więc wiele jeszcze u mnie młodzieży, która będzie efektowna dopiero za 2-3 lata. Posadziłam naprawdę sporo liliowców, troche hortensji, ale jeszcze one mikrutkie, niepozorne
Izuniu Kolory faktycznie są w tej chwili wspaniałe
takich intensywnych barw to chyba nie było przez całe lato, teraz skąpane w deszczu aż rażą w oczy, a ja się napatrzeć nie mogę
Izuś piszesz, że u mnie wszystko na swoim miejscu.....moje roślinki wciąż wędrują, zakochałam się na całego w liliowcach i hortensjach, więc inne roślinki musiały się przesunąć albo wywędrować gdzieś indziej, żeby im zrobić miejsce, tak, że cały czas u mnie odbywają się wędrówki ogrodowe
Najgorsze, że wciąż wpadam na nowe pomysły, często nie mające pokrycia z poprzednią koncepcją i........ znów zmiany
Teraz mam w planie robić nową rabatę po południowej stronie tarasu, jest tam część z drzewkami i krzewami owocowymi. Chcę tam zlikwidować sporą część trawnika i obok szpaleru borówki amerykańskiej posadzić kochające słoneczko hortensje, liliowce i wrzosy

Izuniu Kolory faktycznie są w tej chwili wspaniałe

Izuś piszesz, że u mnie wszystko na swoim miejscu.....moje roślinki wciąż wędrują, zakochałam się na całego w liliowcach i hortensjach, więc inne roślinki musiały się przesunąć albo wywędrować gdzieś indziej, żeby im zrobić miejsce, tak, że cały czas u mnie odbywają się wędrówki ogrodowe

Teraz mam w planie robić nową rabatę po południowej stronie tarasu, jest tam część z drzewkami i krzewami owocowymi. Chcę tam zlikwidować sporą część trawnika i obok szpaleru borówki amerykańskiej posadzić kochające słoneczko hortensje, liliowce i wrzosy

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś, to będziesz miała ogród coraz bardziej liliowcowo hortensjowy
aż czekam z niecierpliwością na nowe efekty 

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- AGNESS
Wiesiu w tym roku posadziłam naprawdę sporo liliowców, bo coś w okolicach 30-40, ale to wszystko jeszcze maluszki, potrzebują czasu, żeby sie rozrosnąć. No i bardzo możliwe, że zdarzą się powtórki, wtedy będą połączone, ale to wszystko, to takie raczej starsze odmiany.
Hortensji mam na razie niewiele, bo około 10ciu krzaczków, ale zakochałam się w nich na całego i bardzo chcę jeszcze dosadzić sobie innych cudeniek z tej grupy roślin
Hortensji mam na razie niewiele, bo około 10ciu krzaczków, ale zakochałam się w nich na całego i bardzo chcę jeszcze dosadzić sobie innych cudeniek z tej grupy roślin

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś, naprawdę imponującą kolekcję liliowców stworzyłaś
Będzie na co popatrzeć!!

- AGNESS
Moniś ale to maleństwa, takie 1-2 pędowe, potrwa kilka latek zanim zaczną,,wyglądać,, i to takie popularne odmiany, żadne tam nowe perełki, ale mam nadzieję, że i takie sobie kiedyś sprawię 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, widziałam Twój ogród na własne oczy, gdzie Ty podziejesz 40 liliowców jak dorosną.. 

- AGNESS
Iguniu te liliowce już u mnie rosły jak byłaś w moim ogródku, ale jak widzisz na razie wcale nie rzucają się w oczy, tak jak by ich nie było jeszcze
Pojedyncze malutkie badylki
dlatego właśnie mówiłam, że miejscami wydaje się jeszcze, że jest sporo miejsca na rabatach, ale to tylko złudzenie, bo jak roślinki się rozrosną to będzie busz
Czy pamiętasz moje miejsce pod tarasem, tam gdzie rośnie winogron i szpaler borówek
Tam właśnie chcę zrobić nową rabatę na hortensje i tam też przeniosę troszkę liliowców 

Czy pamiętasz moje miejsce pod tarasem, tam gdzie rośnie winogron i szpaler borówek

Agnieszko, widzę, że tryskasz pomysłami i ogrodową energią
Fajnie zapowiada się rabata hortensjowo-liliowcowo-wrzosowa :P
Mnie też coś tej jesieni wzięło na przeróbki - na razie uzupełniłam rabatę z hortensjami ogrodowymi żurawkami, małymi hostami i trawkami, ale w planie mam jeszcze nową rabatę z trawami ozdobnymi i całkowite przemeblowanie dwóch rabatek bylinowych
No i rozpoczął się sezon zakupów cebulowych. Oj, będzie się działo 

Mnie też coś tej jesieni wzięło na przeróbki - na razie uzupełniłam rabatę z hortensjami ogrodowymi żurawkami, małymi hostami i trawkami, ale w planie mam jeszcze nową rabatę z trawami ozdobnymi i całkowite przemeblowanie dwóch rabatek bylinowych

- AGNESS
Daluś ja powiem szczerze, że zarzekałam się miłości do żurawek i traw, ale ....zarzekała się żaba błota
....jak posadziłam kilka żurawek na mój mało kolorowy latem skalniak- za radą Igi, i zobaczyłam ile one niesamowitego uroku wprowadziły, to się z miejsca w nich zakochałam i stwierdziłam, że na co jak na co, ale na żurawki, to w moim ogródku miejsca jeszcze jest pod dostatkiem
Bo to maluchy, które wspaniale nadają się na pierwszy plan przed większe roślinki i poległam na całego
Stwierdziłam, też, że niewysokie trawki wspaniale komponują się z żurawkami. Nie chcę tworzyć typowo trawiastej rabaty, ale do uzupełnienia żurawkowych i hostowych kompozycji są wspaniałe
Czytałam u Ciebie o Twoich planach zmian w ogrodzie i jestem pod wrażeniem
Twoje piękne rabaty uzupełnione żurawkami , hostkami i trawkami będą bajeczne
Iguś, winogron pozostanie na tym kawałku tarasu, czyli na 1/3. Muszą tylko stanąć ponownie rusztowania dla niego.

Stwierdziłam, też, że niewysokie trawki wspaniale komponują się z żurawkami. Nie chcę tworzyć typowo trawiastej rabaty, ale do uzupełnienia żurawkowych i hostowych kompozycji są wspaniałe

Czytałam u Ciebie o Twoich planach zmian w ogrodzie i jestem pod wrażeniem

Twoje piękne rabaty uzupełnione żurawkami , hostkami i trawkami będą bajeczne

Iguś, winogron pozostanie na tym kawałku tarasu, czyli na 1/3. Muszą tylko stanąć ponownie rusztowania dla niego.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piękne fotki Ci wyszły :P
.Nawet nie widać ,że robione zza szyby .Co za soczysta zieleń .Oby tak jeszcze długo pozostało . :P
Miłość do żurawek popieram i w pełni błogosławię .

Miłość do żurawek popieram i w pełni błogosławię .

- AGNESS
Joluś u mnie dziś w końcu pokazało się słoneczko, to będą fotki już nie zza szyby
Żurawki powoli opanowują wszystkie nasze ogródki, ale naprawdę są tego warte

Żurawki powoli opanowują wszystkie nasze ogródki, ale naprawdę są tego warte

Aga, czytam o nowych planach zakupowych i aranżacyjnych...A mówią, że najwięcej pary do pracy w ogrodzie ogrodnicy mają na wiosnę
No chyba nieprawda...U siebie też obserwuję zapał do przeróbek
Sadź, przerabiaj, co się będziesz już taraz martwić, że coś się nie zmieści, będziesz się martwić, jak się już nie będzie mieściło
Och, takie zmartwienia to ja mogę mieć, a Ty? 

- AGNESS
Martuś u mnie w ogóle ten rok jest pod hasłem zmian
Praktycznie od wiosny coś kombinuję, przesadzam, zmieniam i tworzę nowego. Mam nadzieje, że w tym roku wykorzystam większość pomysłów i w przyszłym roku będę bąki zbijać
..........chociaż jak siebie znam, to nie ma szans
ale wymyśliłam, że da się jeszcze stworzyć jedną rabatę kwiatową, jeśli borówki potraktuję jako rośliny ozdobne
.....chociaż jesienią naprawdę są bajeczne, gdy już przybiorą purpurowe odcienie, cudownie będą się komponowały z białymi i różowiejącymi hortensjami 
Dziś zaświeciło piękne słoneczko, więc udało mi się zrobić kilka fotek
Dziś hortensjowo
Ogrodowa w jesiennych już barwach

Limelight

Renhy-Wanilka

Martuś u mnie ten problem, że już się nie mieściartam pisze: .....Sadź, przerabiaj, co się będziesz już taraz martwić, że coś się nie zmieści, będziesz się martwić, jak się już nie będzie mieściło.....

Dziś zaświeciło piękne słoneczko, więc udało mi się zrobić kilka fotek

Ogrodowa w jesiennych już barwach

Limelight

Renhy-Wanilka